Gaze sopstvenu reč? SAD planiraju da naoružaju Ukrajinu dalekometnim projektilima

01.02.2023

09:22

0

Vašington je prošle nedelje odobrio planove za slanje tenkova „M1 abrams" u Kijev, čak i nakon što je Bajden u martu prvobitno tvrdio da SAD neće obezbediti tenkove ili avione

Gaze sopstvenu reč? SAD planiraju da naoružaju Ukrajinu dalekometnim projektilima
Copyright Profimedia

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena navodno je odlučila da pošalje rakete većeg dometa u Ukrajinu, dajući Kijevskim snagama sposobnost da pogađaju ciljeve dalje iza linija fronta nakon što je visoki ukrajinski obaveštajni zvaničnik zapretio novim udarima dublje u Rusiji.

Raketna artiljerijska municija malog prečnika (GLSDB) sa dometom od 150 kilometara biće deo predstoježeg paketa vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od više od 2 milijarde dolara, izvestio je u utorak Rojters, pozivajući se na dvoje neimenovanih američkih zvaničnika upoznatih sa planovima. Paket će uključivati i dodatno protivtenkovsko oružje „džavelin", vozila otporna na mine, višestruke raketne sisteme (MLRS) i opremu za podršku sistemima protivvazdušne odbrane „patriot".

Rakete GLSDB daće ukrajinskim snagama dalji domet, skoro udvostručavajući domet MLRS i HIMARS municije koju su Vašington i njegovi saveznici iz NATO-a ranije dobili. Bajden nije bio voljan da pošalje oružje koje bi moglo da pogodi rusko tlo, rizikujući eskalaciju u širi sukob sa Moskvom, ali je poslednjih nedelja odobrio sve provokativniju pomoć.

Vašington je prošle nedelje odobrio planove za slanje tenkova „M1 abrams" u Kijev, čak i nakon što je Bajden u martu prvobitno tvrdio da SAD neće obezbediti tenkove ili avione rekavši: „To se zove treći svetski rat“.

Dok se očekuje da će tenkovi proizvedeni u SAD biti isporučeni Ukrajini do kraja ove godine ili čak 2024, prva serija od 60 ranije odobrenih borbenih vozila Bredli je već na putu, potvrdila je američka komanda za transport u ponedeljak.

Iako su američki zvaničnici tvrdili da ne nameravaju da se oružje dato Ukrajini koristi za udare na rusku teritoriju, čini se da kijevske snage ne žale zbog takvih napada. Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs ponovio je stav Vašingtona ranije ovog meseca da je Kijev slobodan da bira sopstvene mete, uključujući i Krim, za koji je tvrdio da je još uvek ukrajinska teritorija.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov obećao je u utorak da će „sve dok se ne obnovi teritorijalni integritet Ukrajine, biti problema unutar Rusije“. On je takođe rekao da Kijev ima za cilj da povrati Krim do ovog leta.

Kremlj je insistirao da će svaka pretnja ruskoj teritoriji, uključujući Krim i teritorije koje su glasale za pridruživanje Rusiji u septembru, dovesti do upotrebe „jačeg oružja“ od strane Moskve. Predsednik Dume Vjačeslav Volodin upozorio je ranije ovog meseca na moguću „globalnu tragediju“ za čovečanstvo ako zapadne nacije nastave da obezbeđuju oružje koje bi Kijev mogao da upotrebi za napade na civile u pokušaju da zauzme ruske teritorije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike