Rusija zatražila sednicu SB UN o Ukrajini, racije u domovima ukrajinskih zvaničnika, Slovačka hoće PVO sisteme NATO-a

01.02.2023

20:03 >> 23:51

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Rusija zatražila sednicu SB UN o Ukrajini, racije u domovima ukrajinskih zvaničnika, Slovačka hoće PVO sisteme NATO-a
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao već u 343. dan.

Žestoke borbe u Donjecku, vode se bitke za Bahmut i Ugledar.

Rusija je zatražila sednicu SB UN o Ukrajini za . februar.

NATO poručuje da je spreman za direktan sukob ako Rusija napadne zemlju članicu. Moskva odgovara da tom izjavom Alijansa uvlači svet u nuklearni kolaps.

Najvažnije činjenice

U toku je 343. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Hvala na poverenju!

Toliko za danas! Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.55 - Džefri Saks: Rat u Ukrajini je mogao da bude sprečen krajem 2021.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, Saks ističe da je reč o sukobu dve supersile i da je taj sukob mogao da se predvidi još pre 30 godina, kada su Sjedinjene Američke Države, nakon što je okončan Hladni rat, krenule s proširenjem NATO-a.

- Mnogi su tada upozoravali: „Stanite, nemojte da izazivate novi hladni rat.“ Ono što je zanimljivo jeste da su evropski lideri u to vreme znali da je ta ideja užasna, mnogi od njih i dalje su aktivni, ali o tome ne govore javno. To je gurnulo SAD i Rusiju u ovaj sukob. Krajem 2021. rat u Ukrajini mogao je, ali i morao je, da bude izbegnut. Predsednik Putin izneo je neke primedbe sa kojima se ja u mnogome slažem i koje su bile razumne. Na primer: „Nemojte širiti NATO na Ukrajinu.“ Da se o tome pregovaralo, ovaj rat bi bio izbegnut.

22.44 - Zauzeta strateška tačka u DNR

Pres služba Jevgenija Prigožina objavila je poruku vlasnika PMC Vagner o oslobađanju sela Sako i Vanceti severno od Soledara:

- Danas, 1. februara 2023. godine, u 16.00 sati, Sako i Vanceti su potpuno stavljeni pod kontrolu od strane jurišnih jedinica Vagnerovog PMC-a. Na fotografiji je jedina preživela kuća u Saku i Vancetiju.

Zauzimanje ovog sela će povećati pritisak na obližnju Nikolajevku, na čijoj se periferiji vode borbe, kao i razviti dalje napredovanje prema Vasjukovki i uporištu Oružanih snaga Ukrajine na dominantnim visovima zapadno od Blagodatnog, kao i Fedorovki i Razdolovkia, i približi se utvrđenom području Oružanih snaga Ukrajine u aglomeraciji Severskaja.

21.36 - Isporuka radara

Ukrajina i Francuska su potpisale memorandum o isporuci radara MG-200 za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu.

Memorandum su potpisali ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznik i francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorn. Broj radara nije naveden.

21.09 - Rusija je zatražila sednicu SB UN o Ukrajini za 8. februar, saopštila je predstavnica Malte, koja trenutno predsedava Saveta bezbednosti, Vanesa Frezer.

21.05 - Ministar odbrane Slovačke želi NATO PVO sisteme u svojoj zemlji

Sistemi protivvazdušne odbrane saveznika iz NATO-a mogli bi da budu raspoređeni u Slovačkoj, a trenutno raspoređeni sistemi Patriot neće otići pre nego što budu prvi zamenjeni, izjavio je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ.

On je govorio tokom debate u slovačkoj skupštini o predlogu sporazuma o prisustvu stranih oružanih snaga država NATO na tlu Slovačke, kada je objasnio da dozvola za prisustvo stranih vojnika u Slovačkoj treba da bude proširena na oružane snage svih zemalja NATO, a da broj do 3.000 vojnika ostane isti.

Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File
PVO sistem Patriot

21.03 - Ruske diplomate upozoravaju: Zapadne zemlje stvaraju rizik od sukoba nuklearnih sila

Isporuke zapadnog oružja Kijevu koje se koristi za granatiranje civila u Donbasu povećava verovatnoću za sukob između nuklearnih sila, saopštila je ruska delegacija na plenarnoj sednici Konferencije za razoružavanje u UN.

- Sve dubljim uplitanjem u vojnu konfrontaciju u Ukrajinu putem isporuka oružja, obukom plaćenika i pružanjem obaveštajnih informacija, Francuska, SAD i Velika Britanija stvaraju realne rizike od direktnog oružanog sukoba između nuklearnih sila - upozorile su ruske diplomate.

19.27 - SAD sankcionisale 22 osobe i entiteta zbog navodne podrške Rusiji

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije za 22 osobe i entiteta iz više zemalja pod optužbom da  izbegavanjem sankcija podržavaju ruski vojno-industrijski kompleks.

U saopštenju se navodi da je sankcionisana mreža koju prema tvrdnjama ministarstva vodi trgovac oružjem Igor Zimenkov, sa prebivalištem u Rusiji i na Kipru. 

18.59 - Pistorijus: Nemačka mora što pre da nabavi nove "leoparde"

Nemačka mora da naruči nove tenkove "leopard" što pre, kako bi se zamenili oni koji će biti poslati Ukrajini, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

- Za mene, ključna stvar je da moramo da naručimo nove tenkove, ne za godinu dana, nego što pre, tako da proizvodnja može da počne - rekao je Pistorijus.

Nemački ministar je rekao da nije bitno odakle će doći novac za nabavku novih tenkova.

- Odakle će doći novac? Hajde da kažemo ovako: Iskreno, ne zanima me. Važno je da nabavimo tenkove brzo - rekao je Pistorijus.

Profimedia
Boris Pistorijus

18.56 - Ukrajinske službe bezbednosti pretresle domove više osumnjičenih

Ukrajinske službe bezbednosti obavile su raciju u domu uticajnog milijardera Igora Kolomojskog u okviru, kako navode vlasti, obračuna sa korupcijom u ratnom periodu.

Kako navodi Rojters, takođe su sprovedeni odvojeni u Poreskoj upravi i kući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova. 

18.39 - Novak: Zabrana za isporuke nafte po limitiranim cenama stabilizovaće tržište

Odluka Rusije da zabrani svojim kompanijama da isporučuju naftu po limitiranim cenama (koje je nametnuo Zapad) dodatno će ograničiti efekat netržišnih mehanizama i dovesti do stabilizacije globalnog tržišta nafte, rekao je potpredsednik vlade Rusije Aleksandar Novak.

18.00 - Poljski ministar odbrane: Isporuka borbenih aviona Ukrajini je težak zadatak
 
Potencijalna isporuka borbenih aviona tipa F-16 Ukrajini bila bi težak zadatak jer podrazumeva dugotrajnu obuku, izjavio je zamenik ministra odbrane Poljske Marčin Ocijepa.

- To nisu automatske puške koje možete jednostavno nekome da date - rekao je on.

Odgovarajući na pitanje koliko traje obuka posade borbenog aviona F-16, poljski vojni zvaničnik je rekao da taj proces traje "više meseci".

17.47 - Putin naredio: Eliminišite mogućnost granatiranja pograničnih područja

Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je zadatak da se eliminiše mogućnost granatiranja pograničnih teritorija Ruske Federacije i da se tamo obnove porušene kuće i infrastrukturu.

- Naravno, prioritetni zadatak je eliminisanje same mogućnosti granatiranja. Ali to je posao vojnog resora  rekao je Putin.

Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

17.18 - Belorusija unapređuje artiljerijske sisteme sovjetske proizvodnje

Belorusija unapređuje artiljerijske sisteme sovjetske proizvodnje i menja programe obuke za raketne i artiljerijske trupe na osnovu iskustva stečenog tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

17.16 - Zaharova: Pokušaj zadiranja u rusku imovinu smatraće se pljačkom, odgovorićemo

Pokušaj Zapada da konfiskuje rusku imovinu neće ostati bez odgovora, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Pokušaji zadiranja u rusku imovinu i aktivu smatraće se pljačkom i neće ostati bez odgovora - rekla je Zaharova tokom brifinga. 

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

15.46 - Matvijenko: Rusija spremna za razgovore ako Ukrajina pokaže iskrenu volju

Rusija je spremna za pregovore o situaciji u Ukrajini, ako i kijevski režim pokaže istinsku volju za takve razgovore, izjavila je danas predsednica Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko.

- Naš stav je jasan, razumljiv i transparentan. Spremni smo za razgovore, a ne za obećanja i preduslove koje oni pokušavaju da nametnu. Mi ne vidimo da je kijevski režim spreman za stvarne pregovore - rekla je Matvijenko. 

15.36 - Reznikov napušta funkciju?

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov mogao bi da napusti svoju funkciju, i da preuzme Ministarstvo pravde, izjavio je ukrajinski poslanik Aleksij Gončarenko.

- Mogu da potvrdim da se vode aktivni razgovori da Reznikov preuzme Ministarstvo pravde - napisao je Gončarenko na svom Telegram kanalu.
Ne navode se razlozi za eventualnu smenu Reznikova.

15.34 - EU planira da broj obučenih ukrajinskih vojnika poveća s 15.000 na 30.000

Evropska unija planira da poveća broj ukrajinskih vojnika koji prolaze obuku u okviru misije Evropske unije sa 15.000 na 30.000, rekao je novinarima u Briselu visoko rangirani evropski činovnik.

- Krajem drugog kvartala biće završena obuka 15.000 vojnika, nakon čega je planirano da se postavi kao cilj obuka još 15.000 - naveo je izvor.

AP Photo/Andrew Kravchenko, File
Ukrajinska vojska

13.35 - Nemački vicekancelar nazvao slanje lovaca Ukrajini greškom

Vicekancelar Nemačke Robert Habek smatra da je pogrešno isporučivati lovačke avione Ukrajini.

- Smatram da je sada pogrešno isporučivati lovce - rekao je on za nemačku TV ZDF.

Na molbu novinara da precizira da li samo sada ili „uopšte“, vicepremijer je objasnio da ovaj korak „uopšteno“ ne smatra dobrim.

12.26 - Mediji: Berlin planira kupovinu PVO sistema koje je prethodno poslao Kijevu

Nemačka namerava da za svoje oružane snage kupi osam PVO sistema „iris-t“, koje je zemlja ranije poslala Kijevu, prenosi agencija „Rojters“, pozivajući se na dokument.

U saopštenju agencije navodi se da je reč o sistemima srednjeg dometa zemlja-vazduh.

11.26 - Predsednik Austrije stigao u Ukrajinu

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen stigao je u Kijev. On je na Tviteru objavio fotografiju sa perona železničke stanice.

- Posle skoro godinu dana Ukrajina nije zaboravljena. Zajedno sa predsednikom (Vladimirom) Zelenskim i hrabrim narodom Ukrajine zalažemo se za evropske vrednosti - napisao je austrijski predsednik ispod fotografije.

10.55 - Ukrajinci traže dronove umesto tenkova

Ukrajinska vojska treba da se fokusira na masovnu upotrebu bespilotnih letelica, koji su efikasniji od obećanih američkih tenkova „abrams“, izjavio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.

- Daju nam je 31 tenk „abrams" u vrednosti od 400 miliona dolara. Za ovu cenu može se proizvesti 400 hiljada dronova-kamikaza. Svaki od dronova može da ponese kilogram eksploziva... Ako naši piloti budu dovoljno obučeni, moći će da uništavaju sva neprijateljska oklopna vozila na udaljenosti od nekoliko kilometara - napisao je Geraščenko na svom Telegramu.

10.47 - Fajnenšel tajms: Neće biti brzog puta za članstvo Ukrajine u EU

Brisel neće obećati ubrzanje procesa pridruživanja Ukrajine Evropskoj uniji na samitu u Kijevu gde će se razgovarati o članstvu Ukrajine u EU, piše britanski časopis Fajnenšel tajms.

Rukovodstvo Evropske unije ne bi trebalo da daje Ukrajini lažne nade da će postati članica u narednim godinama, navodi Fajnenšel tajms pozivajući se na izjave diplomate zemalja članica EU u Briselu, prenosi TASS.

Prema izvorima na koje se Fajnenšl tajms poziva, izjave predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i njegovih kolega o potrebi da se što pre finalizuje pridruživanje Ukrajine dovele su do nerealnih očekivanja u Kijevu.

AP Photo/Pascal Bastien
 

- Taj jaz između obećanja i stvarnosti raste već neko vreme. I dolazimo do tačke u kojoj je preširok - rekao je jedan evropski diplomata, citirao Fajnenšel tajms.

Drugi je rekao da "postoji rizik da se retorika sukobi sa stvarnošću". 

- Neće biti brzog puta za članstvo Ukrajine u EU - dodao je on.

9.15 - Fajon potvrdila hapšenje dvoje stranaca zbog špijunaže u korist Rusije

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon potvrdila je da su dva strana državljanina koja su optužena za špijunažu pripadnici ruske obaveštajne službe.

Fajonova je kazala da su oni uhapšeni u decembru i da su osumnjičeni za delovanje protiv nacionalnih interesa Slovenije, ali i da ambasador Rusije u Ljubljani još nije pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova.

8.45 - Rusi opkolili Artjomovsk

Ruske snage praktično su okružile Artjomovsk (Bahmut), za koji se sada vode borbe, sa tri strane i trenutno intenzivno potiskuju ukrajinske jedinice sa njihovih pozicija, izjavio je za program „Solovjov uživo“ vojni ekspert i pukovnik LNR Vitalij Kiseljov.

On je dodao da će oslobađanje Artjomovska nakon oslobođenog Soledara omogućiti da se ukrajinska grupa u ovom delu fronta razbije na dva dela.

AP Photo/LIBKOS
 

8.30 - Njujork tajms: Ruska spoljna trovina na nivou pre rata, sankicije neefikasne

Ruska spoljna trgovina vratila se na nivo na kome je bila pre otpočinjanja rata u Ukrajini, a sankcije koje je Zapad uveo Moskvi nisu postigle željeni efekat ocenjuje Njujork Tajms.

Prema navodima američkog dnevnog lista, kompanije mnogih zapadnih zemalja nisu u potpunosti prekinule trgovinske veze sa Rusijom.

7.15 - UN pozvale uticajne zemlje da utiču na Rusiju i Ukrajinu da se sukob okonča

Ujedinjene nacije pozivaju zemlje, koje imaju uticaj na Rusiju i Ukrajinu da podstaknu strane da prekinu sukobe, izjavio je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

- Mi nemamo stav po pitanju konkretne tehnike. Zabrinuti smo što se ratni sukobi nastavljaju i želimo da se oni prekinu. Želimo da sve strane urade što je u njihovoj moći da se sukob okonča - rekao je on komentarišući moguće isporuke lovaca Ukrajini.

7.00 - Grčka neće slati tenkove Ukrajini

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je tokom posete Japanu rekao da Grčka neće snabdevati Ukrajinu tenkovima "leopard 2", javio je dopisnik grčke javne televizije ERT iz Tokija.

Prema rečima dopisnika, Micotakis je takvu izjavu dao u intervjuu za Nikkei Asia.

- Pružili smo značajnu vojnu podršku Ukrajini, poput oklopnih pešadijskih vozila, ali nećemo dati tenkove leopard 2 iz prostog razloga što su apsolutno neophodni našoj strategiji odbrane. Želimo da podržimo Ukrajinu, ali ne na račun naših odbrambenih sposobnosti - citira ERT premijerove reči.

https://www.youtube.com/@24sedam/videos

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike