Izgubljena radioaktivna kapsula u Zapadnoj Australiji: u toku hitna potraga za njom!

27.01.2023

20:30

0

Autor: M.M.

Kapsula je ispala iz kamiona prilikom transporta

Izgubljena radioaktivna kapsula u Zapadnoj Australiji: u toku hitna potraga za njom!
Australija - Copyright Foto:Printscreen/emergency.wa.gov.au

Nakon što je tokom transporta nestala sićušna kapsula sa radioaktivnom supstancom, u Zapadnoj Australiji organizovana je hitna potraga za istom.

Kapsula sadrži malu količinu radioaktivnog cezijum-137, koji može izazvati ozbiljne zdravstvene posledice, ukoliko se dodirne.

Ona je izgubljena između Njumena i Perta sredinom januara - na udaljenosti od otprilike 1.400 km, a javnost je upozorena da se drži dalje od kapsule ako je vidi.

Sporni predmet nestao je prilikom prevoza kamionom između rudnika severno od Njumena u regionu Pilbara i severoistočnih delova Perta između 10. i 16. januara.

Cezijum-137 je supstanca koja se obično koristi u rudarskim operacijama.

Odeljenje za požare i hitne službe (DFES) objavilo je ilustraciju kapsule, dimenzija 6x8milimetara, napominjući da se kapsula ne može koristiti kao oružje, ali da može da izazove opekotine od zračenja i izazvati razvoj raka.


Pretražene su lokacije na kojima je transport počeo i završio se i u toku su napori da se utvrdi tačna ruta, kao i zaustavljanja između dve tačke, kako bi se suzilo polje pretrage.

Vlasti su zamolile sve koji vide kapsulu da pozovu Odeljenje za požare i hitne službe i da potraže hitnu medicinsku pomoć ukoliko sumnjaju da su došli u kontakt sa njom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike