Predsednica Evropskog parlamenta u centru skandala: Nije prijavila plaćen boravak u hotelu, kao ni s kim je tamo bila

21.01.2023

21:15

0

Članovi EP moraju da prijave poklone u roku od mesec dana otkad ih dobiju, a ona se nije pridržavala protokola

Predsednica Evropskog parlamenta u centru skandala: Nije prijavila plaćen boravak u hotelu, kao ni s kim je tamo bila
Roberta Metsola - Copyright Profimedia

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola našla se u centru skandala jer je na poklon dobila boravak u luksuznom hotelu u Francuskoj, što nije u skladu sa pravilima u EP jer to nije u potpunosti prijavila toj instituciji, a pritom je i kasnila, preneo je portal Politiko.

Ona je sa suprugom u oktobru boravila u Burgundiji u Francuskoj, a tom prilikom francusko vinsko bratstvo platilo je njen boravak u luksuznom hotelu, što je potvrdio i njen portparol.

- To nije bila greška, nijedan predsednik parlamenta pre mene nije preduzeo ovakav korak - rekla je Metsola, koja je ponovo dovela u pitanje ugled EP nakon što je belgijska policija u decembru uhapsila potpredsednicu Evu Kaili pod optužbama za korupciju, pranje novca i veze s organizovanim kriminalom.

Metsola nije prijavila da je sa njom u hotelu odseo i njen suprug Uko.

Politiko navodi da članovi EP moraju da prijave poklone u roku od mesec dana otkad ih dobiju, a Metsola je boravak u hotelu prijavila tek u januaru, umesto do kraja decembra.

Metsola je navela da čelnici EP do sad nisu prijavljivali takva putovanja, kao i da ona želi da prekine s ''onim što je bilo uobičajeno i što je tradicija'' i da želi da sve ''otkrije''.

Njen prethodnik na mestu predsednika EP David Sasoli za vreme svog mandata nije prijavio nijedno putovanje ili poklon.

Za sada nema informacija da li će Metsola na neki način biti sankcionisana, jer iako su teorestki moguće kazne, ne postoji nikakav automatski mehanizam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike