Otkriven novi akter korupcijskog skandala u Evropskom parlamentu: Neuhvatljivi špijun iz Maroka koji je napravio haos u nekoliko država EU

25.12.2022

08:05

0

Rabat je sve više u centru pažnje, jer se fokus širi izvan uloge Katara u optužbama za korupciju evropskih poslanika

Otkriven novi akter korupcijskog skandala u Evropskom parlamentu: Neuhvatljivi špijun iz Maroka koji je napravio haos u nekoliko država EU
Evropski parlament - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Agent marokanske tajne službe, identifikovan kao Muhamed Belahreh, pojavio se kao jedan od ključnih aktera u korupcijskom skandalu povezanom sa Katarom, koji je uzdrmao temelje Evropskog parlamenta. Njegovo kodno ime je M118 i već godinama kruži oko evropskih špijunskih agencija.

Čini se da je Belahreh centar zamršene mreže koja se proteže od Katara i Maroka do Italije, Poljske i Belgije. On se sumnjiči da je poslednjih godina bio angažovan u intenzivnim lobističkim naporima i navodnoj korupciji protiv evropskih poslanika. Ispostavilo se da je već neko vreme poznat evropskim obaveštajnim službama.

Rabat je sve više u centru pažnje, jer se fokus širi izvan uloge Katara u optužbama za korupciju evropskih poslanika, nakon što je belgijska policija zaplenila opremu i više od 1,5 miliona evra u gotovini u racijama u najmanje 20 domova i kancelarija.

Belgijski ministar pravde Vinsent Van Kvikenborn dao je prošle nedelje jedva primetne indikacije da je Maroko umešan u istragu. Obraćajući se belgijskim zakonodavcima, on je pomenuo „zemlju koja se poslednjih godina već pominje kada je u pitanju mešanje“. Podrazumeva se da se ovo odnosi na Maroko, pošto je Rabatova služba bezbednosti optužena za špijunažu u Belgiji, gde postoji veliki broj Marokanaca.

Prema italijanskim dnevnim novinama „Republika" i belgijskom „Le Soiru", Belahreh je jedna od karika koja povezuje bivšeg poslanika EP Pjera Antonija Pancerija sa marokanskom tajnom službom DGED. Italijanski političar Panceri sada je u zatvoru, suočen sa preliminarnim optužbama za korupciju u istrazi o tome da li su Maroko i Katar kupili uticaj u Evropskom parlamentu.

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

U marokanskim diplomatskim depešama koje je haker objavio 2014. i 2015. Panceri je opisan kao „blizak prijatelj“ Maroka, „uticajni saveznik“ koji je „sposoban da se bori protiv rastućeg aktivizma naših neprijatelja u Evropskom parlamentu“.

Istražitelji sada ispituju koliko je Panceri bio blizak prijatelj Maroku. Belgijski zahtev za izručenje Pancerijeve supruge i ćerke, koje su takođe navodno umešane u korupcijski skandal, pominje „poklone“ Abderahima Atmuna, ambasadora Maroka u Varšavi.

Panceri je nekoliko godina predsedavao zajedničkim parlamentarnim odborom EU i Maroka sa Atmounom, iskusnim diplomatom koji je zainteresovan da promoviše interese Maroka u Briselu.

Sada se sumnja da je Atmun primao naređenja od Belahreha, koji je „opasan čovek“, rekao je za „Le Soir" zvaničnik upućen u istragu. Pod Belahrehovim nadzorom Panceri je navodno zapečatio svoju vezu sa marokanskim DGED-om nakon što nije bio ponovo izabran u parlament 2019.

Belhareh bi takođe mogao da bude ključ za razotkrivanje jedne od dugotrajnih misterija katarskog skandala: trag novca. Belgijski zahtev za izručenje odnosi se na zagonetnog čoveka koji je poznat kao „Džin“ i koji je povezanog sa kreditnom karticom datom Pancerijevim rođacima. Kruže priče o tome da bi Belahreh mogao biti ovaj „Džin".

Neuhvatljivi špijun

Profimedia
Zastava Maroka

Belahreh nije nov u evropskim špijunskim krugovima - medijski izveštaji prate njegovo prisustvo do nekoliko slučajeva špijunaže u protekloj deceniji.

Čovek iz Rabata je prvo privukao pažnju vlasti u vezi sa navodnom infiltracijom u španske džamije, koja je 2013. godine rezultirala deportacijom marokanskog direktora jedne islamske organizacije u Kataloniji, piše španski dnevnik „El Confidencial".

Belahreh je navodno bio zadužen za upravljanje agenatima u džamijama po nalogu DGED-a, dok je njegova supruga bila osumnjičena za pranje novca preko španske turističke agencije. Mreža je demontirana 2015. godine, navodi „El Mundo".

Nedugo zatim Belahreh se ponovo pojavio u Francuskoj, gde je igrao vodeću ulogu u slučaju korupcije na aerodromu Orli u Parizu.

Marokanski agent, u to vreme identifikovan kao Muhamed B., navodno je od francuskog graničnog službenika dobio oko 200 poverljivih dosijea o osumnjičenima za terorizam u Francuskoj, prema istrazi objavljenoj u „Liberationu".

Profimedia
 

Policajac, koji je priveden i stavljen pod zvaničnu istragu 2017. godine, navodno je marokanskom agentu dao poverljivi materijal u vezi sa pojedincima na listama za posmatranje terorista, i mogućim ljudima od interesa koji prolaze kroz aerodrom, u zamenu za odmor sa četiri zvezdice u Maroku.

Francuske vlasti navodno nisu podigle optužnicu protiv Belahreha, koji je nestao kada je njegova mreža razbijena. Prema jednom francuskom zvaničniku koji je upućen u istragu, Belahreh je u to vreme sarađivao sa Francuskom pružajući obaveštajne podatke o pitanjima borbe protiv terorizma i iz tog razloga je otpušten.

Agenti marokanskih tajnih službi mogu da deluju kao dobavljači obaveštajnih podataka za evropske agencije dok istovremeno koordiniraju operacije uticaja u tim istim zemljama, izjavile su za „Politiko" dve osobe upoznate sa koordinacijom obaveštajnih službi. Iz tog razloga evropske zemlje ponekad zatvaraju oči pred praksama koje bi se mogle kvalifikovati kao mešanje, dodaju, sve dok to ostaje nenametljivo.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike