Snouden reagovao na glasine da živi u sigurnoj kući KGB-a: Nazvali ga „prebegom", pa izmenili tekst posle njegovog tvita

18.01.2023

10:59

1

Snouden je ostao u Rusiji 2013. godine, kada mu je američka vlada oduzela pasoš dok je leteo iz Hongkonga u Latinsku Ameriku preko Moskve

Snouden reagovao na glasine da živi u sigurnoj kući KGB-a: Nazvali ga „prebegom", pa izmenili tekst posle njegovog tvita
Edvard Snouden - Copyright Profimedia

Uzbunjivač Edvard Snouden ismejao je ideju da je nekada živeo u sigurnoj kući KGB-a u Moskvi. Tvrdnju je greškom izneo liberalni ruski istraživački list „Insajder", nakon čega se pravdao da je do toga došlo „zbog greške u prevodu".

Priča o sigurnim kućama koje navodno koriste sovjetske i ruske specijalne službe objavljena je u utorak. Verzija na engleskom jeziku imala je naslov: „Putinove ćerke, Ana Čepman i Edvard Snouden: Visokoprofilni stanari sigurnih kuća KGB-a i SVR-a.

Iako je njegovo ime navedeno u naslovu, američki begunac koji je nedavno dobio ruski pasoš jedva da se pojavljuje u priči. U jednoj rečenici se navodi da se jednom „krio“ na određenoj adresi. Opisan je kao „prebeg“ kome „preti kazna od 30 godina zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama“.

Snouden je reagovao na tu tvrdnju u sredu, tvitujući da je to laž i nazvavši zaposlene „Insajdera" „šupljoglavcima“ i dodao da je, otkako je postao tema vesti, odustao od mišljenja da se na medije može osloniti da će tačno izveštavati o činjenicama.

Agencija je odgovorila na ovaj tvit, napominjući da se odriče odgovornosti za iznošenje tvrdnje, navodeći da je samo prijavila glasinu. Originalna ruska verzija priče nije koristila njegovo ime u naslovu, navodi Insajder, tako da je to bila „glupa greška prevodioca koja je sada ispravljena“.

 

 

Članak je od tada izmenjen, promenjen mu je naslov i u njemu se pominje demanti „prebega“.

- U svim pravim novinama, navođenje ili nagoveštavanje da je javna ličnost A) prebeg, ili B) da živi u sigurnoj kući KGB-a smatralo bi se „važnim" i zahtevalo bi dokaze. Vi ste to uradili bez dokaza i pogrešili ste. I niste se izvinili - naveo je Snouden.

Snouden je ostao u Rusiji 2013. godine, kada mu je američka vlada oduzela pasoš dok je leteo iz Hongkonga u Latinsku Ameriku preko Moskve. Zatim je zatražio i dobio politički azil u Rusiji, a kasnije i rusko državljanstvo. Neki od njegovih kritičara tvrdili su da je od početka radio za rusku obaveštajnu službu, na osnovu ove veze.

„Insajder" je onlajn istraživačka kuća registrovana u Letoniji koja je po svom uređivačkom stavu slična poznatijem „Belingketu". Navodno radi na osnovu stranih grantova. Rusko Ministarstvo pravde označilo ga je 2021. kao stranog agena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike