Rusija objasnila zbog čega povećava broj vojnika: Uperila prstom u SAD

17.01.2023

19:23

0

Ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je povećanje broja ruskih vojnika u aktivnoj vojnoj službi na 1,5 miliona tokom ministarskog sastanka 21. decembra

Rusija objasnila zbog čega povećava broj vojnika: Uperila prstom u SAD
ruska-vojska-moskva - Copyright Profimedia

Plan Rusije da poveća broj svojih redovnih vojnika na oko 1,5 miliona neophodno je sprovesti zbog njene bezbednosti, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, optužujući SAD i njihove saveznike da vode posrednički rat protiv Moskve. Povećanje broja vojnika predložilo je Ministarstvo odbrane u decembru.

- Posrednički rat uključuje elemente indirektnog učešća u vojnim akcijama, elemente ekonomskog rata, finansijskog rata, zakonske odredbe - objasnio je Peskov novinarima u utorak i dodao da je dužnost Ministarstva odbrane da osigura bezbednost Rusije.

Još se radi na konkretnim alatima za postizanje predloženog cilja, naveo je Peskov.

Ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je povećanje broja ruskih vojnika u aktivnoj vojnoj službi na 1,5 miliona tokom ministarskog sastanka 21. decembra, kojem je prisustvovao ruski predsednik Vladimir Putin. On je rekao da bi karijerni vojnici i oficiri koji služe po ugovoru trebalo da čine otprilike 695.000 od tog broja, a da će ostali biti upisani putem regrutacije.

Tokom sastanka Ministarstva odbrane u utorak Šojgu je rekao da se povećanje i određene druge vojne promene planiraju od 2023. do 2026. Mere su potrebne „da bi se osigurala vojna bezbednost nacije, odbranili novi subjekti i važni objekti Ruske Federacije“, rekao je ministar.

Moskovski i Lenjingradski vojni okrug, koji su postojali u strukturi oružanih snaga do 2010. godine, trebalo bi da se vrate u okviru tog poteza. Trenutno u zemlji postoji pet vojnih okruga, Zapadna, Južna, Centralna, Istočna i Severna flota.

U međuvremenu, na odvojenom događaju, Putin je pozdravio povećanje vojne proizvodnje koje je Rusija uspela da postigne prošle godine. Odbrambeni proizvođači su „prešli u visoku brzinu i nastavljaju da povećavaju proizvodne kapacitete“, primetio je ruski predsednik, dodajući da neki proizvođači rade „bukvalno danonoćno“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike