Počela obuka ukrajinskih vojnika u SAD! Kisindžer: Članstvo Ukrajine u NATO je „odgovarajuće“ u trenutnim uslovima

17.01.2023

23:19

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Počela obuka ukrajinskih vojnika u SAD! Kisindžer: Članstvo Ukrajine u NATO je „odgovarajuće“ u trenutnim uslovima
Copyright Russian Defense Ministry Press Service photo via AP/Alexei Alexandrov/Evgeniy Maloletka

Sukob u Ukrajini je ušao u 328. dan.

NATO i lideri zapadnih zemalja najavljuju nove isporuke teškog naoružanja Ukrajini, dok Kijev tvrdi da Rusija ostaje bez balističkih projektila.

Istovremeno se nastavljaju ruski raketni udari na ukrajinsku infrastrukturu, a borbe su ponovo intenzivirane u Zaporožju i Donjecku.

Kijevske vlasti su navodno povukle deo trupa sa zaporoškog sektora fronta, a vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da je zauzeto selo Verhnje Vodjano u blizini Donjecka.

Najvažnije činjenice

U toku je 328. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Nebenzja: Ruska raketa pala na zgradu nakon što je oborio ukrajinski PVO

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je danas da je rusku raketu ''koja je nedavno pala u ukrajinskom Dnjepropetrovsku oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana, raspoređena u stambenoj četvrti kršeći međunarodno pravo''.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN održanoj danas rekao da delegati zapadnih zemalja nisu pomenuli "pravi razvoj događaja u Dnjepropetrovsku, koje su izneli i ukrajinski zvaničnici", preneo je TASS.

- Ruski projektil, ispaljen prema infrastrukturnom objektu u gradu, oborila je ukrajinska protivraketna odbrana. Pošto je sistem protivraketne odbrane bio raspoređen u stambenoj četvrti,  kršeći međunarodno humanitarno pravo, koje ovde tako žestoko branite. Tako oboreni projektil je zatim pao na stambenu zgradu. Ostalo znate - rekao je Nebenzja.
 

21.55 - Putin: Sprečiti izvoz prinosa naredne žetve, zemlji potrebne stabilne rezerve

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da bi celokupan izvoz predstojećeg prinosa žetve žitarica trebalo sprečiti jer su zemlji potrebne stabilne rezerve.

- Iako postoji potreba da obezbedimo finansijske rezultate kompanija koje posluju u sferi agrobiznisa, ne možemo dozvoliti da se sve iznese u inostranstvo. Potražnja će biti velika i već postoji, uprkos svim logističkim, teretnim i ograničenjima osiguranja. Definitivno su nam potrebne rezerve za koje ne znamo rezultate poljoprivrednog učinka u 2023. godini - rekao je Putin, prenosi TASS.

21.13 - Počela obuka ukrajinskih vojnika u SAD

Sjedinjene Američke Države počele su obuku ukrajinskih snaga u vojnoj bazi Fort Sil o korišćenju i održavanju raketnih sistema Patriot, rekao je u utorak sekretar za štampu Pentagona Pat Rajder.

- Obuka je počela. Trupe su stigle u Fort Sil i počele obuku - rekao je Rajder tokom brifinga za novinare.

Bajdenova administracija obezbeđuje Ukrajini jedan raketni sistem zemlja-vazduh Patriot, koji će biti isporučen nakon završetka obuke. Otprilike 90-100 ukrajinskih vojnika biće obučeno u narednih nekoliko meseci, istakao je Rajder.

20.05 - Kisindžer kaže da je članstvo Ukrajine u NATO „odgovarajuće“ u trenutnim uslovima

Thomas Peter/Pool Photo via AP
Henri Kisindžer

Članstvo Ukrajine u NATO-u postalo je „prikladno“ od početka ruske specijalne vojne operacije i nakon što je ideja o neutralnoj Ukrajini izgubila smisao, rekao je u utorak Henri Kisindžer.

- Sada kada je ovaj proces dostigao određeni nivo ideja o neutralnoj Ukrajini pod ovim uslovima više nema smisla, a kraj procesa… treba da garantuje NATO u bliku u kom NATO to može da uradi, ali verujem da bi članstvo Ukrajine u NATO-u bila odgovarajuća akcija - rekao je Kisindžer tokom događaja Centra za strateške i međunarodne studije.

Kisindžer je pojasnio da se pre početka sukoba protivio ideji da Ukrajina postane članica NATO-a jer bi to moglo rezultirati ruskom invazijom na Ukrajinu. Sada ne vidi razlog zašto Kijev ne bi postao član Alijanse.

18.52 - Holandija razmatra predaju Patriota Ukrajini

Vlada Holandije izučava mogućnost predaje sistema PVO "Patriot" Ukrajini, piše Blumberg.

Prema njegovim izvorima, vlasti će uskoro doneti konačnu odluku o ovom pitanju. Ostali detalji nisu navedeni.

Profimedia
 

17.43 - Mili posetio Poljsku 

Predsednik Združenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Mark Mili posetio je Poljsku, gde je prvi put imao lični sastanak sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim, javlja AP.

- Oni su u redovnom kontaktu već oko godinu dana... Detaljno su razgovarali o odbrani koju Ukrajina pokušava da suprotstavi ruskom delovanju. Ovo je važno - kada se dva vojna profesionalca gledaju u oči i razgovaraju o veoma važnim temama, oni su u redovnom kontaktu. možete osetiti razliku - rekao je novinarima Milijev predstavnik Dejv Batler, objašnjavajući zašto je sastanak generala oči u oči bio toliko važan.

Asošiejted pres primećuje da su se SAD prvobitno nadale da će Zalužni prisustvovati sastanku Vojnog komiteta NATO-a u Briselu 18. i 19. januara. U ponedeljak je saopšteno da se to neće dogoditi, pa je Mili odlučio da se sastane sa Zalužnim u Poljskoj blizu granice sa Ukrajinom.

17.05 - Rusija raskida sve sporazume sa Savetom Evrope

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi na razmatranje nacrt zakona o prestanku važenja međunarodnih sporazuma Saveta Evrope koji se odnose na Rusiju.

16.33 - Saveznici pojačali pritisak na Šolca da pošalje Leopard tenkove Ukrajini

Nemački saveznici pojačali su pritisak na kancelara Olafa Šolca da odobri slanje Leopard tenkova Ukrajini uoči njegove posete Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

- Trudimo se da organizujemo veću podršku za Ukrajinu i nadamo se da će neki od partnera, saveznika dati tenkove Ukrajini - poručio je poljski predsednik Andžej Duda na panelu u Davosu, navodi Rojters.

AP Photo/Michael Sohn
Olaf Šolc

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda je rekao da je čvrsto veruje da bi  Nemačka trebalo da obezbedi Leopard tenkove Ukrajini.

16.11 - Kazahstan od 26. januara ukida neograničeni boravak Rusima

Vlasti Kazahstana od 26. januara više neće dozvoljavati neograničeni vremenski boravak ruskim državljanima i najavljuju uvođenje tzv. vizne kontrole na svaka tri meseca.

Od građana Rusije i državljana drugih zemalja članica Evroazijske ekonomske unije od 26. januara tražiće se da napuste teritoriju Kazahstana najmanje 90 dana nakon isteka dozvoljenog tromesečnog boravka.

Zbog sukoba u Ukrajini prošle godine su u Kazahstan stigle desetine hiljada Rusa, uglavnom mladih muškaraca i ljudi srednjih godina.

15.50 - Moskva proširila listu sankcija predstavnicima EU koji ne mogu u Rusiju

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Moskva, kao odgovor na neprijateljske akcije EU proširila listu predstavnika evropskih organizacija i država članica Unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Napominje se da je reč o rukovodstvu agencija za provođenje zakona zemalja EU koje su uključene u pružanje vojne pomoći Ukrajini, zatim, državnim i komercijalnim strukturama koje snabdevaju Kijev oružjem i vojnom opremom, kao i o pojedincima koji dižu glas protiv Rusije.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

15.35 - U Rumuniju stigli NATO avioni Avaks

Tri izviđačka NATO aviona Avaks stigla su iz Nemačke u Rumuniju da nadgledaju akcije na istočnom krilu Severnoatlanske alijanse, izjavio je rumunski ministar odbrane Angel Tilvar.

NATO je ranije izvestio da planira da 17. januara prebaci vazdušne nadzorne sisteme za upozoravanje i kontrolu (Avaks), iz Nemačke u Rumuniju radi praćenja "ruskih vojnih aktivnosti".

- Avaksi su stigli u Bukurešt, odakle će preneti informacije Briselu o bilo kakvim taktičkim i operativnim pokretima na granici Alijanse - rekao je Tilver.

14.37 - Austrijanci i Nemci su za što brže okončanje sukoba u Ukrajini

Šezdeset četiri odsto Austrijanaca, 60 odsto Nemaca i 50 odsto anketiranih Španaca smatra da bi rat u Ukrajini trebalo da se završi što je pre moguće, čak i ako bi to značilo da bi Ukrajinci morali da žrtvuju deo teritorije i da je prepuste Rusiji, pokazuju rezultati novog panevropskog istraživanja koje je danas objavila španska agencija EFE.

Studiju je sprovela evropska mreža za ispitivanje javnog mnenja "Juroskopia" u devet zemalja EU: Portugaliji, Austriji, Holandiji, Poljskoj, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Grčkoj.

Isporuka oružja Ukrajini ima podršku 56 odsto ispitanih građana EU, pokazala je anketa.

14.24 - Sankcije SAD protiv 25 lica zbog podrivanja demokratije u Belorusiji

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
Entoni Blinken

Sjedinjene Američke Države uvode vizna ograničenja protiv 25 osoba zbog podrivanja demokratije u Belorusiji, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

- Stejt department objavljuje vizna ograničenja za 25 osoba kao odgovor na kršenje ljudskih prava i učešće u podrivanju demokratije - navodi se u saopštenju.

13.39 - Zelenski: Ukrajina primila 3 milijarde evra makrofinansijske pomoći od EU

Ukrajina je primila prvu tranšu makrofinansijske pomoći EU vrednu tri milijarde evra, izjavio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Evropska komisija je 9. novembra predložila novi program makrofinansijske kreditne podrške Ukrajini za ovu godinu vredan 18 milijardi evra, navodi agencija RIA Novosti.

Profimedia
Vladimir Zelenski

12.17 - Jermak: Više od 9.000 civila poginulo je od početka rata u Ukrajini

Više do 9.000 civila, uključujući 453 dece, ubijeno od početka rata u Ukrajini prošlog februara, izjavio je danas u Davosu Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika.

12.09 - Prigožin: Vojnik francuske Legije stranaca pronađen mrtav u DNR

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin saopštio je danas da je vojnik francuske Legije stranaca Jevgenij Kulik pronađen mrtav u istočnoj Ukrajini, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). 

- Kolege iz francuske Legije stranaca tražile su da pronađemo Jevgenija Kulika - napisao je Prigožin na Telegramu i postavio fotografiju Kulikovih ličnih dokumenata. 

11.48 - Od EU pomoć od 3 milijarde evra

Evropska unija prebacila je Ukrajini prvu tranšu od tri milijarde evra u okviru programa kreditne makrofinansijske pomoći od ukupno 18 milijardi evra, saopštila je pres služba Evropske komisije.

11.45 - Šojgu najavio povećanje broja aktivnih pripadnika vojske na 1,5 miliona

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu održao je sastanak sa ruskim vojnim vrhom, na kojem je najavio povećanje broja aktivnih pripadnika ruskih oružanih snaga na 1,5 miliona.

Na sastanku kojem su prisustvovali zamenici ministra Šojgua, glavnokomandujući oficiri oružanih snaga i drugi visoki vojni zvaničnici, predočeno je da će povećanje brojnog stanja ruskih oružanih snaga biti sinhronizovano sa isporukama naoružanja i razvojem infrastrukture.

11.22 - Nariškin: Moguć još jedan sastanak sa direktorom CIA Vilijamom Bernsom

Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je danas da je moguć još jedan sastanak sa direktorom američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom. 

Nariškin se sastao sa Bernsom u Ankari u novembru, a američki zvaničnici su tada rekli da je direktor CIA upozorio Nariškina o posledicama moguće upotrebe nuklearnog oružja i pokrenuo pitanje američkih zatvorenika u Rusiji.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Nariškin

11.04 - Arestovič podneo ostavku zbog izjave o raketi u Dnjepru

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, Aleksej Arestovič, podneo je ostavku nakon izjave da je ukrajinska PVO oborila rusku raketu koja je pogodila zgradu u gradu Dnjepar, kada je, prema najnovijim informacijama, poginula 41 osoba.

Arestovič je 14. januara izjavio da su ukrajinske snage PVO oborile rusku raketu ispaljenu na grad Dnjepar i da je ona pala na višespratnicu, prenosi Interfaks Ukrajina. 
Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine je to odmah demantovalo.

10.57 - Prva dama Ukrajine danas u Davosu, Zelenski se obraća sutra

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska obratiće se danas na 53. Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom gradu Davosu, pokušavajući da za svoju zemlju dobije veću pomoć i podršku u ratu protiv Rusije.

Predsednik Ukrajine, nakon što je lično boravio u Vašingtonu, kako bi ojačao podršku Ukrajini u prvom poznatom putovanju u inostranstvo od početka rata, sutra će se putem video veze  obratiti na Svetskom ekonomskom forumu. 

10.09 - Pronađeno telo deteta,broj žrtava u Dnjepru dostigao 41, za još 25 se traga

Još jedno telo deteta pronađeno je jutros u ruševinama u Dnjepru, čime je na 41 porastao ukupan broj poginulih u subotnjem ruskom raketnom napadu na istoku Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici. 

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

10.06 - DNR: Ukrajinska vojska ne može da manevriše rezervnim trupama kod Bahmuta

Ukrajinska vojska ne može da manevriše svojim rezervnim trupama u blizini Bahmuta zbog toga što su ruske snage opkolile grad nakon što su zauzele Soledar, izjavio je savetnik šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), čije je pripajanje proglasila Rusija.
Savetnik Igor Kimakovski je rekao da je u toku taktička operacija opkoljavanja Bahmuta.

AP Photo/LIBKOS
Ukrajinska vojska kod Bahmuta

9.51 - Napadi dronovima na Krim izvršeni iz Odese

Poslednji napadi ukrajinskih dronova na Krim izvedeni su iz Odese, ali oni nisu uspeli da pređu rusku liniju PVO, izjavio je poslanik Državne dume iz Sevastopolja Dmitrij Belik.

- Odesa je postala odskočna daska za napade ukrajinskih dronova na teritoriju poluostrva, ali oni nisu uspeli da pređu krimsku liniju PVO. Čak se i koncentrisani napadi danas odbijaju. Naša PVO pokazuje ne samo visok nivo, već prilagodljivost savremenim uslovima borbenih dejstava: na koncentrisane napade ciljeva koji su slabo primetni, male brzine i teško uočljivi - rekao je Belik.

9.30 - Ambasada Rusije: Zabrane zastava neprihvatljiva politizacija sporta

Ambasada Rusije u Australiji ocenila je danas da je odluka o zabrani ruske i beloruske zastave na teniskom Australijan openu, još jedan primer neprihvatljive politizacije sporta. 

8.20 - UN: U ratu poginulo preko 7.000 civila, stvaran broj "znatno veći"

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) u ponedeljak je saopštila da je više od 7.000 civila je poginulo je u Ukrajini od početka rata prošlog februara.

U saopštenju se navodi da je većina civilnih žrtava stradala zbog upotrebe eksplozivnog oružja koje može da utiče na široko područje, a uključuje granatiranje iz teške artiljerije, višecevne raketne sisteme i udare iz vazduha.

Kancelarija UN za prava saopštila je da je potvrdila 7.031 smrt civila, ali veruje da je stvarni broj žrtava "znatno veći" s obzirom da je neophodno potvrditi mnoge izveštaje i prići područjima u kojima se vode intenzivne borbe.

7.50 - Zelenski: Napad na Dnjepar znak da je Ukrajini potrebno brže snabdevanje oružjem

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je smrtonosni napad na stambenu zgradu u centralnom gradu Dnjepru ukazao na potrebu za bržim i bolje koordinisanim odlukama o isporuci oružja za Ukrajinu.

Profimedia
 

- Ono što se dogodilo u Dnjepru, ukazuje da Rusija priprema nove pokušaje da preuzme inicijativu u ratu i pokazuje da priroda vojne akcije na frontu zahteva nove odluke o snabdevanju oružjem i naglašava koliko je važno koordinisati sve napore i ubrzati donošenje odluka koalicije koja brani Ukrajinu i slobodu u Ukrajini - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

07.30 - Šojgu izvršio inspekciju grupe snaga Istok angažovane u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, izvršio je inspekciju štaba grupacije snaga "Istok", koje su angažovane u zoni ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Prilikom obilaska komandnog mesta, Šojgu je primio izveštaj glavnokomandujućeg, generala Rustama Muradova, o trenutnoj situaciji i aktivnostima grupacije, kao i izveštaje komandanata trupa aktivnih u drugim oblastima, prenosi TASS.

Kako se navodi u saopštenju, „ruski ministar odbrane je posebnu pažnju posvetio naporima da se obezbedi sveobuhvatna podrška trupama uključenim u specijalnu vojnu operaciju" organizovanju njihovog "utvrđivanja i stvaranju uslova za bezbedan smeštaj trupa na terenu, kao i aktivnostima sanitetskih i logističkih jedinica“, navodi ruska agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike