Sud oslobodio Babiša zbog prevare: Sumnjičili ga da je prisvojio 2 miliona evra

09.01.2023

08:59

0

Osramoćeni bivši češki premijer

Sud oslobodio Babiša zbog prevare: Sumnjičili ga da je prisvojio 2 miliona evra
Andrej Babiš - Copyright AP photo/Petr David Josek

Češki sud oslobodio je bivšeg premijera Andreja Babiša optužbi za prevaru povezanu sa subvencijama EU, poboljšavajući izglede na uspeh ovog milijardera i favorita na ovonedeljnim predsedničkim izborima.

Tužilaštvo je tražilo za Babiša novčanu i uslovnu kaznu zatvora, optužujući ga da je nezakonito prisvojio oko dva miliona evra, namenjenih za izgradnju rekreativno-kongresnog centra u blizini Praga.

Babiš je došao na vlast 2017. obećavajući da će „upravljati državom kao da je firma“, ali je češka reakcija na kovid 19 bila haotična, o čemu govori i to što je ova zemlja imala jednu od najvećih stopa smrtnosti od koronavirusa u svetu. 

AP photo/Petr David Josek
 

Osim toga, „Pandorini papiri“, koji su procurili pred prošle izbore, a u kojima je otkriveno da je Babiš koristio ofšor kompanije za kupovinu luksuznih nekretnina u Francuskoj, verovatno su uticali na glasače.

U maju 2017. češki predsednik Miloš Zeman smenio je Babiša s mesta ministra finansija zbog navoda da je izbegavao plaćanje poreza kupujući obveznice oslobođene poreza od „Agroferta", nepropisno dobijajući neoporezovanu kamatu od svoje kompanije. Babiš je negirao sve navode i rekao da su optužbe izneli politički protivnici da bi ga diskreditovali pre izbora.

Prema navodima iz „Pandorinih papira", on je 2009. godine osnovao dve ofšor kompanije i preko njih sam sebi poslao 15 miliona evra za kupovinu 16 luksuznih nekretnina, među kojima je i mali zamak blizu Kana na Azurnoj obali, u Francuskoj.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike