Nevreme blokiralo Kaliforniju: "Ciklon bomba" ostavio 38.000 domaćinstava bez struje, usmrtio šest osoba (FOTO)

07.01.2023

12:25

0

Dva olujna dana napravila su haos, a očekuje se još jedan udar

Nevreme blokiralo Kaliforniju: "Ciklon bomba" ostavio 38.000 domaćinstava bez struje, usmrtio šest osoba (FOTO)
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Ekipe komunalnih preduzeća u severnoj Kaliforniji radile su na vraćanju struje u desetine hiljada domova u petak nakon dva dana žestokih vetrova i jake kiše, dok se region pripremao za još jedan udar olujnog nevremena koji se očekuje za vikend.

Očekuje se da će sledeći nalet jakih pljuskova i udarnih vetrova zahvatiti severozapadni deo Kalifornije i proširiti se na jug u oblast zaliva San Franciska i centralnu obalu do subote i nedelje, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba (NMS). Predviđalo se da će jug Oregona pretrpeti udarac.

Predstojeća oluja, još jedna „atmosferska reka“ guste vlage koja teče sa Pacifika, verovatno će doneti još nekoliko centimetara kiše regionu koji je već pretrpeo brojne uzastopne pljuskove od kraja decembra, što će pojačati rizik od naglih poplava i klizišta, navodi NMS.

Prema prognostičarima, obronci i kanjoni koji su ogoljeni od vegetacije zbog požara u prošlosti posebno su osetljivi na klizišta.

Pored obilnih kiša, tokom vikenda se očekuje da će pasti više od pola metra snega na višim nadmorskim visinama Sijera Nevade.

U petak je su dve trećine severa Kalifornije, najnaseljenije države u Sjedinjenim Američkim Državama, bio pod nadzorom zbog poplava, upozorenjima o olujnom vetru i upozorenjima na zimsku oluju, dok su prognostičari apelovali na stanovnike da se pripreme za poplavu i da se sklone sa puteva u područjima podložnim poplavama.

Zloslutna prognoza dolazi nakon velike pacifičke oluje koja je dva dana izazivala nalete vetra uraganske snage, jake talase, jake kiše i jak sneg širom Kalifornije. Najteže je pogođen severni deo države.

Od subote ujutru, oko 38.000 domova i preduzeća ostalo je bez struje u nekoliko okruga severne Kalifornije zbog vremenskih uslova.

Vetrovi čupali drveće, talasi lomili sve pred sobom

Snažni vetrovi čupali su drveće koje je već oslabljeno dugotrajnom sušom, rušeći sa sobom dalekovode i blokirajući puteve širom regiona. Putovanje je takođe bilo otežano zbog bujičnih poplava i odrona kamenja.

Veliki talasi napravili su haos na obali, probili su zadnja vrata istorijskog svetionika Point Kabrilo u okrugu Mendosino, poplavivši njegov prizemni muzej.

Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu
 

Dvodnevnu oluju, koja se završila u četvrtak uveče, pokrenula je ogromna atmosferska struja vlage iz tropskog Pacifika i prostrani sistem niskog pritiska uraganskih razmera poznat kao "ciklon bomba".

To je bila treća i najjača atmosferska reka koja je pogodila Kaliforniju od početka prošle nedelje. Istraživanja predviđaju da klimatske promene povećavaju učestalost i intenzitet takvih kišnih oluja, najavljujući duge periode ekstremnih suša.

Najmanje šest osoba je poginulo u teškim vremenskim uslovima od novogodišnjeg vikenda, uključujući i dete koje je ubilo oboreno drvo sekvoje koje je smrskalo mobilnu kućicu na severu Kalifornije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike