Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine; Ambasador: Gubimo nepojmljivo veliki broj vojnika!

07.01.2023

16:30 >> 23:39

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine; Ambasador: Gubimo nepojmljivo veliki broj vojnika!
Rat u Ukrajini uživo 27. januar - Copyright Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press/Profimedia

Rat u Ukrajini je ušao u 318. dan.

Vladimir Putin je naložio da se tokom Božića uvede primirje, od 12 sati 6. januara do 24 sata 7. januara.

Kijev tvrdi da je uspeo da povrati 40 odsto teritorije. Ukrajinski predsednik Zelenski tvrdi da Rusija planira nastavak kampanje napada dronovima, kako bi demoralisala ukrajinski narod.

Oružane snage Ukrajine napale ove sedmice punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u gradu Makejevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici. U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije navedeno je da su u napadu iz višecevnog raketnog sistema HIMARS poginula 63 ruska vojnika.

Najvažnije činjenice

U toku je 318. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

00.10 - Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

Kako navodi ukrajinski portal „Strana“, u Harkovu su se čule četiri eksplozije.

23.55 - Kondoliza Rajs i Robert Gejts:Vreme nije na strani Kijeva,moguć pritisak Zapada

Vreme nije na strani Ukrajine i ako ukrajinska vojska ne bude napravila ozbiljan napredak, rašće pritisak Zapada na Kijev da pregovara o primirju, što se jedino može promeniti "dramatičnim povećanjem" vojne pomoći Kijevu, ocenili su danas bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs i nekadašnji ministar odbrane Robert Gejts. 

U zajedničkom tekstu za Vašington post, Rajsova i Gejts navode da su ukrajinska ekonomija i vojni potencijal sada u potpunosti zavisni od zapadne podrške, pre svih od pomoći SAD, a da vreme nije na strani Ukrajine, prenosi TASS.

Ako ukrajinska vojska ne napravi veliki napredak, zapadni pritisak na Kijev da pregovara o prekidu vatre "rašće kako budu prolazili meseci vojnog ćorsokaka", smatraju dvoje bivših američkih zvaničnika.

23.34 - Eksplozije u Zaporožju

U gradu Zaporožje, koje se nalazi pod kontrolom Kijeva, čuju se eksplozije, saopštio je na svom Telegramu član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je dodao da su očevici čuli najmanje četiri eksplozije.
Prema njegovim rečima, posle prvih eksplozija čula se sirena za vazdušnu opasnost.

Rogov je precizirao da su pogođeni vojni i infrastrukturni objekti.

22.33 - Oglasio se Kadirov

Oko 300 boraca čečenskog odreda za specijalne namene „Ahmat 1“ otišlo je u zonu specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

AP Photo/Musa Sadulayev, file
 

21.07 - "Ekonomija zemlje je u ruševinama"

Ukrajinska privreda je u potpunosti uništena, a vojne snage zemlje pale su u direktnu zavisnost od zapadnih isporuka tehnike i oružja, navodi se u zajedničkom članku za „Vašington post“ bivše američke državne sekretarke Kondolize Rajs i bivšeg ministra odbrane Roberta Gejtsa.

- Ekonomija zemlje je u ruševinama, milioni njenih stanovnika su izbegli, infrastruktura se raspada, a veliki deo njenih rudnih bogatstava, industrijskog potencijala i značajnog poljoprivrednog zemljišta je pod ruskom kontrolom - navodi se u članku.

19.17 - Zelenski uveo sankcije Nikiti Mihalkovu i za još 118 drugih umetnika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o uvođenju sankcija protiv ruskog filmskog reditelja i oskarovca Nikite Mihalkova i još 118 drugih ruskih istaknutih umetnika, kao i nekoliko državljana Ukrajine, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu  ukrajinskog predsednika.

Sankcije su, između ostalih, uvedene i protiv operske pevačice Ane Netrebko, filozofa Aleksandra Dugina, generalnog direktora medijske grupe "Rosija sevodnja" Dmitrija Kiseljova i glavne urednice TV kanala RT Margarite Simonjan.

Profimedia
Vladimir Zelenski

18.15 - Slucki dao ocenu nakon izbora republikanaca

Predsednik Odbora ruske Državne dume za međunarodne poslove i član delegacije u pregovorima sa Ukrajinom Leonid Slucki rekao je danas da izbor Kevina Mekartija za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD daje republikancima priliku da utiču na kraj ukrajinskog sukoba, "ako ne radi mira, onda zbog osvajanja političkih poena“.

Kako je ocenio, republikanci koji sada imaju većinu u Predstavničkom domu i predsednika iz svojih redova imaju šansu da "blokiraju nekontrolisani tok novca" kojim se finansira Kijev.

17.29 - Slucki: Izbor Makartija šansa da republikanci utiču na kraj ukrajinskog sukoba

Predsednik Odbora ruske Državne dume za međunarodne poslove i član delegacije u pregovorima sa Ukrajinom Leonid Slucki rekao je danas da izbor Kevina Makartija za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD daje republikancima priliku da utiču na kraj ukrajinskog sukoba, "ako ne radi mira, onda zbog osvajanja političkih poena“.

AP Photo/Jacquelyn Martin
Kevin Makarti

Kako je ocenio, republikanci koji sada imaju većinu u Predstavničkom domu i predsednika iz svojih redova imaju šansu da "blokiraju nekontrolisani tok novca" kojim se finansira Kijev.

- Makarti je ranije rekao da će se zalagati za strožu kontrolu vojne potrošnje, uključujući novac koji se šalje Ukrajini. Da vidimo da li je ovo bilo samo predizborno obećanje biračima koji ne razumeju gde se troši njihov novac - napisao je on na svom Telegram kanalu.

16.19 - Poljska: Nećemo isporučiti Ukrajini tenkove „Leopard“

Poljska neće isporučivati Ukrajini tenkove „Leopard“, izjavio je novinarima premijer ove zemlje Mateuš Moravjecki.

- Mi sami za sada ne nameravamo da isporučujemo naše tenkove. Sama Poljska, bez široke koalicije ne namerava da ih predaje - rekao je Moravjecki.

15.41 - Zelenski supsendovao 13 sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski svojim ukazom suspendovao je državljanstvo 13 sveštenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), saopštio je u subotu ukrajinski list „Lb.ua“.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Precizira se da je, konkretno, reč o mitropolitu tulčinskom i braclavskom Jonatanu, kojeg Služba bezbednosti Ukrajine sumnjiči za veleizdaju.

Ukrajinsko izdanje navodi da, prema dostupnim informacijama, on poseduje ruski pasoš.

Pored njega, reč je i o vikaru Tulčinske eparhije, episkopu ladižinskom Sergiju, koji je veoma blizak sa Jonatanom.

14.32 - Konašenkov: Ruske snage oborile ukrajinske rakete i bespilotne letelice

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da  da je ruska protivvazdušna odbrana oborila četiri ukrajinske bespilotne letelice, pet raketa Uragan i HIMARS i jednu raketu protiv radijacije HARM.

- Pet raketa višecevnog raketnog sistema Uragan i HIMARS i jedna američka Protivradijacione rakete HARM presretnute su u oblastima naselja Makejevka i Guselskoje u Donjeckoj Narodnoj Republici i Očerevatoje u Zaporoškoj oblasti - rekao je Konašenkov, prenosi TASS.

On je naveo da su i ruske snage uspele da osujete  pokušaj napada ukrajinske 110. mehanizovane brigade i 79. padobranske brigade na ruske položaje u blizini Donjecka.

Jutjub/ The Kremlin Stories
Igor Konašenkov

14.03 - Ukrajinski ambasador u Britaniji: Gubimo nepojmljivo veliki broj vojnika

Ukrajinske vlasti ne otkrivaju gubitke u ljudstvu, ali oni su ogromni i neshvatljivi, rekao je ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko.

- Gubimo ljude na sve strane. Ne otkrivamo koliko je od tog broja vojnika, a koliko civila, ali brojke su ogromne, nepojmljive - rekao je on u intervjuu za „Njuzvik“.

13.53 - Ruska vojska će poštovati prekid vatre do večeras u ponoć

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će ruske snage u Ukrajini održati prekid vatre zbog Božića koji se proslavlja po julijanskom kalendaru sve do ponoći, uprkos tome što je Ukrajina odbila ponudu za primirje.

Kako prenosi Rojters, ministarstvo je saopštilo da su ruske snage za vreme primirja koristile naoružanje samo kao odgovor na ukrajinsku vatru, i optužilo Kijev da je granatirao civilna područja na spornim teritorijama.

Ranije je Ukrajina odbacila ponudu Moskve o međusobnom prekidu vatre, opisujući ponudu kao ''cinični trik'', koji za cilj ima da se ruske snage odmore i ponovo naoružaju i rekla da će nastaviti borbu za povratak teritorija koje je Rusija zauzela.

13.14 - Lukašenko: Podržavamo Rusiju, ali pamtimo Ukrajince koji su napustili domove

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Belorusi podržavaju ''svoju rusku braću'', kao i da pamte da su Ukrajinci napustili domove i da im je potrebna pomoć.

- Ne samo da pomažemo našoj ruskoj braći, što nikad nisam krio, već se iz moje posete ruskim vojnicima može videti da mi našu braću podržavamo'', rekao je Lukašenko i dodao da je ''oko 10,000 ljudi koji su trajno napustili dom bežeći od rata pronašlo skrovište u našoj zemlji tokom prošle godine - prenosi TASS.

Lukašenko je rekao da će učiniti sve da Belorusi žive u miru i da, kako je rekao, provode dane u toplom, okruženi porodicom, i da budu svesni veoma vredne stvari koja se zove mir.

13.02 - Vazdušna opasnost proglašena je Harkovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine

12.56 - Ukrajinske snage granatirale Petrovski okrug u Donjecku

Pres služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštila je danas da su ukrajinske snage ispalile 10 projektila iz višecevnog raketnog sistema na Donjeck.

- Ukrajinske oružane snage su iz višecevnih raketnih sistema ispalili 10 raketa na Petrovski i Kirovski okrug u Donjecku - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Agencija navodi da su pet minuta nakon granatiranja ispaljena i četiri projektila NATO kalibra od 155 milimetara na Petrovski okrug.

AP Photo/LIBKOS
 

11.22 - U pet minuta na Donjeck palo 10 raketa

U roku od pet minuta ukrajinska vojska je zasula Donjeck sa 10 raketa iz višecevnih bacača raketa i još četiri projektila kalibra 155 milimetara, koji inače koriste snage NATO.

10.19 - SAD pritiskaju Italiju da isporuči oružje Ukrajini

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Italiju po pitanju isporuke naoružanja Ukrajini, piše „Republika“.

- Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je u razgovoru sa pomoćnikom italijanske premijerke Frančeskom Talom vršio pritisak na Rim kako bi on što je moguće pre isporučio Ukrajini vojna sredstva potrebna za protivvazdušnu odbranu - navodi se u članku.

Ističe se da je reč o protivvazdušnim raketnim sistemima SAMP-T.

10.07 - Ruski patrijarh izneo uslove za mir u Ukrajini i svetu

Ruska pravoslavna crkva tuguje i moli se za sve poginule i ranjene u sukobu u Ukrajini, poručio je u božićnoj poslanici Kiril, patrijarh moskovski i sve Rusije.

9.45 - Drugi put od jutros ukrajinske snage gađale su Makejevku

Ispaljeno je šest projektila, a zatim još osam.

9.22 - U toku noći snage Kijeva gađale su ponovo Donjeck, Golmovski i Gorlovku

AP Photo/LIBKOS
 

8.35 - Ruska PVO oborila dron nadomak Sevastopolja

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su dron iznad voda kod Sevastopolja, objavio je danas na svom Telegram kanalu guverner Mihail Razvožajev.

- Pre oko 15 minuta protivvazdušna odbrana je oborila bespilotnu letelicu iznad voda na severnom prilazu luci. Čak ni sveta proslava Božića ne može sprečiti ova neljudska bića da napadaju herojski grad - napisao je Razvožajev jutros u 03.26 sati, prenosi TASS.

7.24 - SAD: 3,75 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini i zemljama pogođenim invazijom

Američki državni sekretar Entoni Blinken  najavio je vojnu pomoć Ukrajini i zemljama pogođenim ruskom invazijom vrednu više od 3,75 milijardi dolara.

Blinken je naveo u saopštenju da daje ovlašćenje za isporuku američkog naoružanja i opreme za Ukrajinu, što uključuje povlačenje 2,85 milijardi dolara kojima će toj zemlji biti obezbeđena isporuka borbenih vozila "bredli", kao i artiljerijskih sistema, raketa zemlja-vazduh i druge municije, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar je naveo da najnovija vojna pomoć SAD Ukrajini uključuje 682 miliona dolara namenjena evropskim partnerima i saveznicima da povećaju donacije vojne opreme Kijevu.

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
Entoni Blinken

7.10 - Oružje koje SAD nameravaju da isporuče Ukrajini u okviru četvrtog paketa vojne pomoći

- 50 pešadijskih vozila „bredli“ s 500 protivtenkovskih raketa TOW i 250 000 municije, kalibra 25 milimetara;
- 100 oklopnih transportera M113;
- 55 oklopnih vozila MRAP;
- 138 višenamenskih vozila HMMWV;
- 18 samohodnih haubica, kalibra 155 milimetara i 18 teretnih vozila;
- 70 000 artiljerijskih granata, kalibra 155 milimetara;
- 500 granata Eskalibur, kalibra 155 milimetara;
- 1200 protivtenkovskih sistema, kalibra 155 milimetara;
- 36 haubica, kalibra 105 milimetara i 95 000 artiljerijskih granata, kalibra 105 milimetara;
- 10 000 minobacačkih granata, kalibra 120 milimetara;
- municija HIMARS;
- protivvazdušne rakete RIM-7 Sea Sparrow;
- 4 000 navođenih raketa Zuni;
- oko 2 000 protivtenkovskih raketa;
- snajperske puške, mitraljeze i municiju.

7.00 - Sedmi put prekršen prekid vatre od strane Ukrajine

Ukrajinske snage su sedmi put nakon prekida vatre koje je proglasila Rusija u podne 6. januara do ponoći 7. januara otvorile vatru na Donjeck - ispalile su četiri rakete iz višecevnog sistema, saopštile su vlasti DNR.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike