Iz Moskve stiglo objašnjenje: Otkriveni planovi zajedničkih trupa Rusije i Belorusije

25.12.2022

06:30

0

Zajedničke snage je prvi put najavio početkom oktobra beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko

Iz Moskve stiglo objašnjenje: Otkriveni planovi zajedničkih trupa Rusije i Belorusije
Ilustracija - Copyright AP PhotoAlexander Zemlianichenko Jr

Zajedničke rusko-beloruske vojne snage imaju isključivo odbrambenu ulogu, izjavio je u subotu zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin. Diplomata je takođe odbacio bilo kakve spekulacije o tome da bi one mogle biti raspoređene u sukobu u Ukrajini.

Govoreći za RIA Novosti, Galuzin je napomenuo da je „zadatak zajedničke rusko-beloruske grupe trupa, ako je potrebno, da se bori protiv potencijalnog agresora, ukoliko dođe do invazije na teritoriju našeg saveznika Belorusije“.

Istovremeno je dodao da je „netačna pretpostavka o mogućnosti upotrebe ovih snaga u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini“.

Diplomata je napomenuo da bi se, prema vojnoj doktrini Saveza Rusije i Belorusije, ako neka država članica napadne, takav potez smatrao invazijom na organizaciju u celini. Relevantne mere odgovora u ovom slučaju „ostaju u diskreciji političkog i vojnog rukovodstva Rusije i Belorusije“, dodao je on.

Zajedničke snage je prvi put najavio početkom oktobra beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, navodeći pojačanu vojnu aktivnost NATO-a na granicama zemlje. Navodi se da se sastoje od oko 9.000 ruskih vojnika, sa oko 70.000 beloruskih pripadnika koji čine većinu snaga. Ranije ovog meseca beloruski predsednik je rekao da se vojske dve zemlje „obučavaju kao jedna snaga, jedna vojska“.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Minsk je više puta optuživao susednu Ukrajinu za pokušaj provokacija i za skrivanje planova za napad na Belorusiju, što je Kijev oštro negirao.

Ranije ove nedelje ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa Lukašenkom u Minsku, tvrdeći tokom konferencije za novinare da će dve savezničke nacije nastaviti zajedničke vežbe kako bi povećale svoju vojnu spremnost. On je takođe ponovio da Rusija nema apsolutno nikakav plan ili interes da „proguta“ Belorusiju, dodajući da Moskva namerava samo da podstiče ekonomsku integraciju sa Minskom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike