Padovi niz stepenice i lečenje kod šamana: 23 ruska biznismena su stradala na veoma misteriozne načine u 2022. godini

30.12.2022

20:13

0

Autor: N. Pavlović

Najveća misterija 2022. godine

Padovi niz stepenice i lečenje kod šamana: 23 ruska biznismena su stradala na veoma misteriozne načine u 2022. godini
Pavel Antov stradao u Indiji - Copyright Profimedia

Otkad je počeo sukob u Ukrajini, primetan je značajan broj ruskih biznismena koji su život izgubili pod veoma misterioznim okolnostima.

Većina preminulih radila je u naftnoj ili gasnoj industriji.

Crni niz je započeo Leonid Šulman, direktor transporta u "Gaspromu", koji je preminuo 30. januara, pre nego što su ruske trupe ušle u Ukrajinu, a njegovo telo je pronađeno u kupatilu u njegovoj vikendici u oblasti Lenjingrada. Pored njega je pronađena oproštajna poruka.

Igor Nosov je bio drugi biznismen koji je preminuo pre početka rata, a navodno je doživeo srčani udar. Bio je izvršni direktor Korporacije za razvoj Arktika i dalekog istoka Rusije, a jedno vreme je bio i zamenik guvernera Nižnjeg Novgoroda.

Aleksander Tjulakov

Aleksandar Tjulakov (61), visoki finansijski i bezbednosni zvaničnik "Gasproma", 25. februara je pronađen obešen u svojoj kući u ekskluzivnoj zgradi Lenjinski. Navodno, bio je i pretučen.

Profimedia
Aleksandar Tjulakov

Mihail Votford

Oligarh rođen u Ukrajini Mihail Votford pronađen je obešen u garaži svoje kuće u Sariju u Engleskoj 28. februara.

Votford je rođen u tadašnjoj sovjetskoj Ukrajini i obogatio se na nafti i gasu. Preselio se u Veliku Britaniju početkom dvehiljaditih sa ženom Estonkom.

Policija Sarija je svojevremeno saopštila da ne veruje da postoje sumnjive okolnosti.

Vasilij Meljnikov

Vasilij Meljnikov pronađen je mrtav u svom stanu u Nižnjem Novgorodu, izvestio je 23. marta “Кomersant”.

Milijarder je nasmrt izboden nožem, kao i njegova supruga i dvojica sinova od 10 i četiri godine. Na licu mesta pronađeni su noževi za koje se veruje da su oružje kojim je izvršeno ubistvo. Policija je istraživala teoriju da je Meljnikov ubio svoju porodicu, a potom i sebe.

On je bio vlasnik kompanije za nabavku medicinske opreme "Medstom", a ukrajinska medijska kuća “Glavred” je izvestila da su pretrpeli značajne gubitke zbog zapadnih sankcija.

Druga teorija, prema navodima “Glavreda”, jeste da je biznismen ubijen nakon sukoba sa bivšim poslovnim saradnikom. Ali, kako je preneo “Komersant”, nije bilo znakova nasilnog ulaska u porodični stan.

Vladislav Avajev

U aprilu je bogataš Vladislav Avajev (51), bivši zvaničnik Kremlja i nekadašnji potpredsednik banke Gasprom, navodno oduzeo sebi život, nakon što je ubio svoju ženu Jelenu (47) i ćerku (13) na 14. spratu njihovog luksuznog penthausa u Moskvi.

Ruski mediji su preneli da je Avajev, navodno, mučio ženu satima, jer je verovao da je trudna sa drugim čovekom. Ipak, to ne objašnjava zašto je nastradala i njihova ćerka. Tri tela je pronašla ćerka Anastasija (26), koja je policiji rekla da je pištolj bio u ruci njenog oca.

Sergej Protosenja

Nekoliko dana kasnije, multimilioner Sergej Protosenja (55) pronađen je obešen u Španiji, nakon što je ubio svoju suprugu Nataliju (53) i njihovu ćerku, tinejdžerku Mariju. Protosenja je bio jedan od rukovodilaca gasne kompanije "Novatek".

- Moj otac nije ubica - rekao je njegov sin Fedor Protosenja (22).

Policija je saopštila da nije pronađena nikakva oproštajna poruka, a na oružju nije bilo otisaka. Osim toga, oligarh na sebi nije imao tragove krvi.

- Nikada im ne bi učinio ništa nažao. Ne znam šta se dogodilo te večeri, ali znam da ih moj otac nije ubio - uveren je sin, koji je ostao kod kuće dok je ostatak porodice otišao na odmor u Španiju.

Andrej Krukovski

Krukovski je bio generalni direktor skijališta "Krasnaja Poljana" koje je u vlasništvu "Gasproma". Preminuo je 1. maja tako što je, navodno, pao sa litice u Sočiju. Bio je iskusni planinar. 

Aleksander Subotin

Izvršni direktor "Lukoila" Aleksandar Subotin pronađen je mrtav 8. maja u kući jednog šamana kod koga je otišao kako bi, kako su prenosili mediji, izlečio mamurluk.

Navodno, šaman je napravio mali rez na njegovoj koži kako bi mu ubrizgao izvesni otrov žabe koji izaziva povraćanje. Međutim, umesto povraćanja, Subotin je osetio jake bolove u grudima, posle čega mu se stanje naglo pogoršalo. Umesto da pozove Hitnu pomoć, šaman je Subotinu preporučio da se odmara kod kuće.

Sledećeg jutra je pronađen mrtav, a prema svemu sudeći, preminuo je od srčanog udara. Ruske vlasti su potom pokrenule istragu, a prema određenim informacijama, Subotinovo telo je pronađeno u "podrumu koji se koristio za jamajkanske vudu rituale".

Jurij Voronov

Ruski milioner Jurij Voronov (61), povezan sa energetskim gigantom "Gaspromom", pronađen je mrtav u bazenu svoje vile u Sankt Peterburgu. Njegova supruga navodno je rekla istražiteljima da je Voronov nekoliko nedelja sumnjao da ga varaju partneri i da je izgubio mnogo novca. Na sigurnosnim kamerama doma navodno nije primećeno ništa sumnjivo.

Dan Rapoport

Rapoport je bio američki investitor rođen u Letoniji. Godinama je radio u Moskvi, a 14. avgusta je pao sa zgrade u kojoj je živeo u Vašingtonu. Sumnjalo se na samoubistvo, ali je njegova porodica tvrdila da nije bio suicidalan.

Ravil Maganov

Predsednik Upravnog odbora "Lukoila" Ravil Maganov pronađen je mrtav u Moskvi u septembru.

Prema nezvaničnim informacijama, pronađen je mrtav u krugu kliničkog centra, a navodno je pao sa šestog sprata bolnice. 

Nije poznato zbog čega je Maganov (67) bio u bolnici. Njegovo telo su pronašli zaposleni u bolnici.

Profimedia
Vladimir Putin i Ravil Maganov

- Jutros je Maganov pao sa prozora bolnice kliničkog centra i preminuo je od posledica povreda - rekao je tada izvor Interfaksa.

Ivan Pečorin

Smrt ruskog direktora energetske kompanije još jedna je na listi misterioznih smrti moćnih biznismena koje su učestale od početka sukoba u Ukrajini 24. februara.

Ivan Pečorin (39), generalni direktor Korporacije za razvoj dalekog istoka i Arktika, navodno je u septembru pao s broda u punoj brzini u blizini Ruskog ostrva u Japanskom moru, blizu Vladivostoka na krajnjem istoku Rusije, i poginuo.

Profimedia
Ivan Pečorin

Prema podacima iz "Komsomolske pravde", Pečorin je kao jedan od Putinovih ljudi radio na modernizaciji avijacije u istočnoj Rusiji i na istraživanju resursa na Arktiku, u trenutku kada je zemlja suočena sa oštrim sankcijama.

Vladimir Sungorkin

Sungorkin je bio glavni urednik "Komsomolske pravde", a preminuo je 14. septembra od navodnog šloga, usled čega se ugušio dok je išao na ručak.

Profimedia
Vladimir Sungorkin

Anatolij Geraščenko

Anatolij Geraščenko, nekadašnji predsednik Moskovskog avijatičarskog instituta (MAI), preminuo je u septembru nakon što je pao niz stepenice.

Navodno, Geraščenko se sapleo i survao niz stepenice u sedištu Instituta u ruskoj prestonici.

Profimedia
Anatolij Geraščenko

Pavel Pčelnikov

Bio je direktor Digitalne logistike, ogranka Ruske železnice. Navodno se upucao na svom balkonu u Moskvi. 

Nikolaj Mušegijan

Mušegijan se bavio kriptovalutama, a krajem oktobra se udavio u Portoriku nekoliko sati nakon što je tvitovao da se plaši da će ga ubiti CIA ili Mosad.

Tijantijan Kulander

Još jedan kriptobiznismen, koosnivač "Amber grupe", preminuo je iznenada u Kini, iz neutvrđenih razloga.

Vjačeslav Taran

Ruski milijarder Vjačeslav Taran (53) poginuo je u novembru kada se njegov helikopter srušio nadomak Monaka, a mediji ističu da se nesreća dogodila pod misterioznim okolnostima.

Helikopter je pao u blizini Vilfranš-sur-Mera, nakon što je poleteo iz švajcarske Lozane.

Neobično je da se nesreća dogodila po lepom vremenu, a drugi putnik je otkazao let u poslednjem trenutku. Taran je putovao sa iskusnim pilotom, koji je takođe nastradao.

Profimedia
Vjačeslav Taran

Istražitelji iz Nice su istakli da treba razmotriti i umešanost treće strane u incident.

Grigorij Kočenov

Kočenov je bio kreativni direktor IT kompanije "Agima". Preminuo je u decembru u Nižnjem Novgorodu kada je pao sa balkona dok je policija pretraživala njegov stan.

Dmitrij Zelenov

Ruski biznismen Dmitrij Zelenov (50) preminuo je sredinom decembra nakon što je pao niz stepenice u Francuskoj.

Zelenov, nekadašnji vlasnik grupe "Don-Stroy" koja se bavila gradnjom i nekretninama, bio je u poseti prijateljima u francuskom Antibu.

Profimedia/Sergi Alexander
Dmitrij Zelenov

Navodno, nakon večere se požalio da mu se slošilo, a onda je pao niz stepenice.

Odmah je prebačen u bolnicu, ali je ubrzo preminuo od zadobijenih povreda glave.

Aleksandar Buzakov

Ruski biznismen Aleksandar Buzakov (66), šef jednog od najstarijih i najvećih brodogradilišta u Rusiji, "Admiralti", pronađen je mrtav prošlog vikenda.

Brodogradilište, sa sedištem u zapadnoj luci Sankt Peterburgu, potvrdilo je u saopštenju smrt Aleksandra Buzakova. 

Profimedia
Aleksandar Buzakov

Brodogradilištem je rukovodio čak 11 godina, od avgusta 2012.

Njegovo glavno dostignuće, kako se navodi, bilo je jačanje brodogradilišta za izgradnju modernih nenuklearnih podmornica, površinskih brodova i plovila za velike dubine.

Pavel Antov

Pavel Antov, ruski najbogatiji poslanik, pronađen je mrtav 26. decembra u Indiji posle misterioznog pada sa prozora hotela.

Profimedia
Pavel Antov

Antov je sa prijateljima boravio u Indiji gde je trebalo da proslavi 66. rođendan. Jedan od njegovih prijatelja, Vladimir B, prošle nedelje je preminuo od srčanog udara, a onda je bogataš nestao dva dana kasnije.

Navodno, pao je kroz prozor hotela u Rajagadi, u državi Odiša. Lokalni mediji su preneli da je skočio sa krova i da je pronađen u lokvi krvi. Vodič ga je brzo odvezao u bolnicu, ali su tamo samo mogli da konstatuju smrt.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike