Neće stati: SAD planiraju da pošalju još oružja u Ukrajinu

16.12.2022

21:43

0

Bez obzir ana pretnje iz Rusije, Vašington je uporan u produžavanju sukoba na istoku Evrope

Neće stati: SAD planiraju da pošalju još oružja u Ukrajinu
PVO sistem Patriot - Copyright Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File

Sjedinjene Američke Države nameravaju da obezbede Ukrajini više oružja u bliskoj budućnosti, proširujući domet svoje vojske, piše Politiko.

Pozivajući se na „šest ljudi koji znaju za diskusiju“, pomenuti portal tvrdi da je potez za obezbeđivanje dodatnih zaliha podstaknut zabrinutošću najviših ukrajinskih zvaničnika da Rusija skuplja snage uoči velike zimske ofanzive.

U izveštaju Politika navodi se da Bajdenova administracija trenutno razmatra mogućnost da Kijevu, između ostalog, obezbedi bombe malog prečnika sa zemlje i visoko preciznu municiju dometa od 150 kilometara. Takođe se razmatra, prema članku, isporuka zajedničkih kompleta municije za direktni napad, koji se koriste za pretvaranje nenavođene vazdušne municije u pametne bombe.

Ove isporuke bile bi dodatak postojećim planovima za isporuku sistema protivvazdušne odbrane Patriot, preneo je Politiko. Nekoliko američkih medija je nagovestilo da su ti planovi u završnoj fazi.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da će Rusija sigurno gađati ove raketne sisteme u Ukrajini, ako oni budu tamo raspoređeni.

U četvrtak je sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, najavio proširenje programa obuke za ukrajinsko vojno osoblje u američkoj bazi na nemačkom tlu. Očekuje se da će broj vojnika koji tamo prisustvuju svakog meseca porasti na oko 500.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
Patriot

Poslednjih dana najviši ukrajinski zvaničnici, uključujući vrhovnog vojnog komandanta zemlje, generala Valerija Zalužnog i ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebu, izrazili su zabrinutost da bi Rusija mogla da pokrene ogromnu ofanzivu već sledećeg meseca. Zalužni nije isključio novi pokušaj moskovskih snaga da zauzmu ukrajinsku prestonicu Kijev.

On je takođe pozvao Zapad da obezbedi Ukrajini više naoružanja, rekavši da će za odbijanje ruskih snaga biti potrebno dodatnih 300 tenkova, do 700 borbenih vozila pešadije i 500 haubica.

Dok su SAD već isporučile Ukrajini protivvazdušne sisteme kratkog dometa NASAMS, Kijev je posebno tražio Patriot od oktobra, kada je Rusija započela masovne raketne i bespilotne udare na kritičnu infrastrukturu zemlje. Moskva je saopštila da je nova strategija nastala kao odgovor na ukrajinske napade na rusku infrastrukturu, uključujući Krimski most.

Još u septembru, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je Vašington da će „preći crvenu liniju i postati stvarna strana u sukobu“, ako Ukrajini obezbedi rakete većeg dometa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike