Kisindžer upozorava: Snovi o razbijanju Rusije bi mogli da izazovu nuklearni haos

18.12.2022

12:41

0

Autor: 24sedam

- Alternativa neutralnosti više nema smisla - napisao je Kisindžer u članku pod naslovom "Kako izbeći još jedan svetski rat"

Kisindžer upozorava: Snovi o razbijanju Rusije bi mogli da izazovu nuklearni haos
Henri Kisindžer - Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin

- Bliži se vreme za dogovoreni mir u Ukrajini kako bi se smanjio rizik od još jednog razornog svetskog rata - smatra nekadašnji američki diplomata Henri Kisindžer koji je upozorio da bi snovi o razbijanju Rusije mogli da izazovu nuklearni haos.

U tekstu za "Spektejtor", naveo je da treba se nadograde strateške promene koje su već ostvarene i da se integrišu u novu strukturu ka postizanju mira putem pregovora.

On je dodao da bi mirovni proces trebalo da poveže Ukrajinu sa NATO-om, u bilo kom obliku.

- Alternativa neutralnosti više nema smisla - napisao je Kisindžer u članku pod naslovom "Kako izbeći još jedan svetski rat".

Kisindžer je rekao da je u maju predložio prekid vatre prema kojem bi se Rusija povukla na prve linije pre operacije 24. februara, a Krim bi bio predmet "pregovora".

Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ako se pokaže nemogućim da se vrati status kvo uspostavljen 2014. godine, Kisindžer smatra da referendumi pod međunarodnim nadzorom na teritoriji na koju polaže pravo Rusija mogu biti opcija.

Kisindžer je upozorio da bi želje da se Rusija učini "impotentnom", ili čak pokušaj njenog razbijanja, mogle da izazovu haos.

- Raspad Rusije ili uništavanje njene sposobnosti za stratešku politiku moglo bi da pretvori njenu teritoriju koja obuhvata 11 vremenskih zona u jedan vakuum sukoba - rekao je Kisindžer.

On je dodao da bi u tom slučaju druge zajednice ili društva mogle da odluče da svoje sporove reše nasiljem.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

- Druge zemlje bi mogle da traže načine da se prošire uz pomoć nasilja. Sve ove opasnosti bi bile pojačane prisustvom hiljada komada nuklearnog oružja koje Rusiju čini jednom od dve najveće nuklearne sile na svetu - navodi Kisindžer.

Kisindžer, arhitekta hladnoratovske politike prema Sovjetskom Savezu kao državni sekretar za vreme republikanskih predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda, sreo se više puta sa ruskim liderom Vladimirom Putinom od 2000. godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike