Muškarac preminuo 4 godine pošto ga je ujela mačka! Prst se inficirao, morao da bude amputiran, a onda je usledio pakao (FOTO)

16.12.2022

16:07

0

Smatrajući da to nije ozbiljno, nije tražio lekarsku pomoć sve dok mu nekoliko sati kasnije ruka nije otekla

Muškarac preminuo 4 godine pošto ga je ujela mačka! Prst se inficirao, morao da bude amputiran, a onda je usledio pakao (FOTO)
Copyright Printscreen Facebook/Henrik Kriegbaum Plettner

Danac Henrik Krigebaum Pletner (33) preminuo je četiri godine nakon što ga je ugrizlo mače.

On je 20118. udobio mačku i njene mladunce, a dok je pomerao jedno od mačića ono ga je ugrizlo za kažiprst.

Smatrajući da to nije ozbiljno, nije tražio lekarsku pomoć sve dok mu nekoliko sati kasnije ruka nije otekla. Tada su mu rekli da sačeka još jedan dan, da bi na kraju završio u bolnici.

U njoj je proveo mesec dana i operisan je 15 puta, ali nije uspeo da izleči prst, pa su lekari bili prinuđeni da mu ga četiri meseca kasnije amputiraju.

Kako mu je imunitet oslabio, borio se sa gihtom, dijabetesom i upalom pluća. Nakon četiri godine mučenja preminuo je u oktobru 2022.

- Znali smo da je loše, ali ne toliko. Ako vas bilo šta ugrize, odmah idite kod doktora. Nemojte misliti da je bezazleno - rekla je Platnerova udovica.

Zašto ujed mačke ili psa može biti opasan?

Ujedi i ogrebotine koje napravi mačka mogu biti opasni jer na čovek amogu preneti klice i bakterije koje mogu naći put do krvotoka i rašiti infekciju po celom telu.

 

 

Mačke i psi mogu preneti bakterije poput Capnocytophage canimorsus, Bartonelle henselae i Pasteurelle multocida, od kojih se poslednja smatra glavnim izvorom potencijalno opasnih infekcija uzrokovanih ujedima kućnih ljubimaca.

Takođe, poznato je da mačke šire manje uobičajenu kugu. Infekcije koje nastaju tom prilikom obično uzrokuju samo blagu bolest, ali mogu da se jave i ozbiljne komplikacije.

Teške infekcije vjerojatnije su kod ljudi koji imaju oslabljen imunitet ili neka druga zdravstvena stanja.

Šta treba da uradite u slučaju ujeda?

Osobe koje je ugrizla mačka treba odmah da operu rane vodom i sapunom, ali tom prilikom treba da izbegavaju prejako trljanje jer bi to moglo da ošteti okolno tkivo, prema rečima stručnjaka sa Klinike Klivlend.

Ranu bi trebalo pristisnuti kako bi se zaustavilo krvarenje, naneti na nju antibiotsku kremu i pokriti ranu sterilnim zavojem, a potom otići kod doktora što je pre moguće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike