Tviter suspendovao naloge novinara koji su kritikovali Maska: On se čak i pohvalio

16.12.2022

14:08

0

Autor: 24sedam

Milijarder je u tvitu odgovorio da se pravila o zabrani objavljivanja ličnih podataka primenjuju na sve, uključujući i novinare

Tviter suspendovao naloge novinara koji su kritikovali Maska: On se čak i pohvalio
Tviter Ilona Maska - Copyright Profimedia

Društvena mreža Tviter suspendovala je naloge nekoliko novinara Njujork tajmsa, Vašington posta, Si-En-Ena i drugih medija koji su nedavno pisali kritičke tekstove o njegovom novom vlasniku Ilonu Masku, prenosi AP.

Kompanija nije saopštila zbog čega je uklonila naloge i zašto su profili i raniji tvitovi novinara nestali, navodi američka agencija.

Iznenadna suspenzija novinara usledila je nakon odluke Tvitera u sredu da suspenduje nalog ElonJet koji je pratio kretanje privatnog aviona Ilona Maska.

Milijarder je u tvitu odgovorio da se pravila o zabrani objavljivanja ličnih podataka primenjuju na sve, uključujući i novinare.

Kasnije je dodao: „Kritikovati me po ceo dan sasvim je u redu, ali doksing moje lokacije u realnom vremenu i ugrožavanje moje porodice nije“.

 

 

- Ako bi neko objavio lokacije i adrese novinara Njujork tajmsa u realnom vremenu, FBI bi istraživao, bilo bi saslušanja na Kapitol hilu, a Bajden bi držao govore o kraju demokratije - napisao je Mask u jednom od tvitova u nizu u kom je pitao pratioce da li bi suspendovane naloge trebalo da vrati odmah ili tek za sedam dana.

Doksing je izraz za prikupljanje podataka o drugoj osobi na internetu i njihovo objavljivanje s namerom da se ta osoba prikaže u negativnom svetlu.

Portparol Njujork tajmsa ocenio je da je suspenzija Tviter naloga niza istaknutih novinara upitna i nesretna i da nisu dobili nikakvo objašnjenje zašto se to dogodilo.

Si-En-En je saopštio da su suspenzije zabrinjavajuće, ali ne i iznenađujuće, i zatražio je objašnjenje uz najavu da će ponovno proceniti svoj odnos s Tviterom na osnovu odgovora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike