Generalna skupština UN usvojila rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma: Glasalo 120 država, protiv bilo 50!

15.12.2022

21:56

0

Autori rezolucije odlučno osuđuju incidente povezane sa veličanjem i propagandom nacizma, konkretno ispisivanja grafita i crteža pronacističkog sadržaja na spomenicima žrtvama Drugog svetskog rata

Generalna skupština UN usvojila rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma: Glasalo 120 država, protiv bilo 50!
Ujedinjene nacije - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Generalna skupština UN usvojila je rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma.

Za dokument pod nazivom "Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih vidova rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti" glasalo je 120 država, protiv je bilo 50, dok je deset država bilo uzdržano.

Generalna skupština UN usvaja ovu rezoluciju svake godine.

Protiv su bili, između ostalih, Nemačka, Italija, Austrija, Kanada, Češka, Estonija, Francuska, Mađarska, Japan, Letonija, Poljska, Španija, Ukrajina, Britanija, Sjedinjene Države.

Među uzdržanima su bili Avganistan, Ekvador, Mjanmar, Palau, Panama, Papua-Nova Gvineja, Južna Koreja, Samoa, Švajcarska, Turska.

U usvojenom dokumentu se državama sugeriše da preduzmu konkretne mere u oblasti zakonodavstva i obrazovanja, u skladu sa njihovim međunarodnim obavezama u oblasti ljudskih prava, kako bi sprečili reviziju istorije i rezultata Drugog svetskog rata i negiranje zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina iz Drugog svetskog rata.

Autori rezolucije odlučno osuđuju incidente povezane sa veličanjem i propagandom nacizma, konkretno ispisivanja grafita i crteža pronacističkog sadržaja na spomenicima žrtvama Drugog svetskog rata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike