Putin danas puni 68 godina, a evo šta voli da radi na ovaj poseban dan (VIDEO)

15.10.2020

11:40 >> 14:42

0

Od stranih državnika godinama su na rođendan predsednika Rusije dolazila samo dva strana političara

Putin danas puni 68 godina, a evo šta voli da radi na ovaj poseban dan (VIDEO)
Copyright Profimedia

Samo dva strana političara dolaze na Putinov rođendan

Što se tiče domaćih i stranih političara, sve se svodi na telefonske pozive i čestitke. Od stranih državnika godinama su na Putinov rođendan dolazila samo dva strana političara sa kojima se on sprijateljio. To su bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i italijanski premijer Silvijo Berluskoni.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas proslavlja 68. rođendan, a kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ruski predsednik će danas pre podne biti na radnom mestu, dok će ostatak dana, prema tradiciji, provesti sa prijateljima i porodicom.

Sudeći po prošlim rođendanima, ruski predsednik na taj dan voli da se izoluje od svakodnevice, uživajući u prirodi i divljini.

Prethodne godine, Putin se sa jednim od najbližih saradnika i prijatelja ministrom odbrane Sergejom Šojguom odmarao u Sibiru, u Republici Tuvi. S obzirom na to da je Šojgu rođen u Tuvi, i lani je tamo vodio Putina i pokazivao mu prirodne lepote rodnog kraja.

Putin i Šojgu su brali pečurke i uživali u prirodi i lepotama reke Jenisej, koju su posmatrali sa velike visine. Putina i njegovo društvo oduševili su netaknuta priroda i čist vazduh.

Predsednik Putin je 2015. godine na ovaj dan učestvovao u hokejaškoj utakmici i tako proslavio 63. rođendan, dok je 2014. planinario po sibirskim šumama.

Za razliku od sovjetskih rukovodilaca čiji su rođendani pretvarani u velike svečanosti na kojima su ih kitili odlikovanjima, Putin je već na početku svog mandata 2000. godine dao do znanja svom okruženju da rođendane smatra privatnim praznicima i da ne očekuje čestitke i poklone.

Zbog toga iz svih krajeva Rusije stižu samo čestitke, a ne organizuju se raskošne priredbe.

Nije bio član pionira zbog nestašluka

Putin u mladosti, Wikimedia

Rođen je 7. oktobra 1952. godine u Lenjingradu, sadašnjem Sankt Peterburgu. Vladimirovi roditelji su bili Marija Ivanovna Putina, koja je radila u fabrici, i Vladimir Spiridonovič Putin, koji je bio vojni obveznik u sovjetskoj mornarici, gde je služio u podmorničkoj floti i u NKVD, bivšoj tajnoj policiji Sovjetskog Saveza.

Za razliku od oca, majka je bila vernik. Omogućila je da se Vladimir krsti kao beba i vodila ga je redovno u crkvu. Porodica je živela u zajedničkom stanu na petom spratu u Baskovoj ulici. Putin je imao dva starija brata, Viktora i Alberta, koji su preminuli, a njegov deda je bio Lenjinov i Staljinov lični kuvar.

Godine 1958. pošao je u osnovnu školu. Jedini u svojoj generaciji nije bio član pionira, jer je bio nestašan. To se promenilo u petom razredu kada je počeo da trenira džudo i kada mu je nastavnica nemačkog postala razredni starešina. Godine 1966. krenuo je u srednju hemijsku školu.

Kasnije je upisao Pravni fakultet Lenjingradskog državnog univerziteta. Na prijemnom je dobio sve petice, sem iz literarnog sastava, za koji je dobio četvorku. To je prevazišlo očekivanja njegovih roditelja, koji su smatrali da nema dovoljno znanja. Raspuste je provodio kupajući se u crnomorskom letovalištu i sekući šumu na severu Rusije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike