Lavrov: Nema nikakve geopolitičke igre u stvaranju "gasne unije"

10.12.2022

16:31

0

Analitičari, posebno na Zapadu, odmah su počeli da govore da je to neka vrsta političke ili geopolitičke igre. Nema nikakve igre ovde

Lavrov: Nema nikakve geopolitičke igre u stvaranju "gasne unije"
Sergej Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

U ideji stvaranja "gasne unije" između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana nema nikakve geopolitičke igre, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


- Trenutno se razgovara o inicijativi za formiranje gasnog projekta između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana. Analitičari, posebno na Zapadu, odmah su počeli da govore da je to neka vrsta političke ili geopolitičke igre. Nema nikakve igre ovde - rekao je Lavrov u intervjuu za kazahstanski TV kanal "Khabar 24".

On je dodao da su Moskva, Astana i Taškent susedi sa zajedničkim sistemom prenosa gasa. 
AP Photo Michael Probst


- Ti isti susedi su zainteresovani da obezbede snabdevanje gasom, uzimajući u obzir sezonske 'pikove' potrošnje. Pre neki dan sam pročitao izveštaj da je iznenada došlo do nestašice struje u Uzbekistanu. Evo konkretnog primera kada bez ikakve politizacije i ideologije treba da iskoristimo našu saradnju za rešavanje praktičnih pitanja, a sve u interesu naših građana - dodao je Lavrov, prenela je RIA Novosti.

Predsednici Rusije i Kazahstana Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev krajem novembra razgovarali su o stvaranju "trilateralne gasne unije", uz učešće Uzbekistana radi koordinacije akcija u transportu ruskog gasa preko teritorija Kazahstana i Uzbekistana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike