Objavljeni novi detalji pokušaja državnog udara u Nemačkoj: U zaveri učestvovali poznati kuvar, bivši policajac i nekadašnja parlamentarka

10.12.2022

13:03

0

Autor: 24sedam

Svi su bili zaduženi za određene sektore s kojima su bili u dodiru

Objavljeni novi detalji pokušaja državnog udara u Nemačkoj: U zaveri učestvovali poznati kuvar, bivši policajac i nekadašnja parlamentarka
Nemačka policija - Copyright Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

Državni udar u Nemačkoj planirali su, između ostalih, i poznati kuvar, čija je ćerka devojka fudbalera Real Madrida Davida Alabe, i bivši policajac zadužen za zaštitu jevrejskih zajednica od terorističkih napada.

Njih dvojica su među 25 osoba uhapšenih u sredu.

Kuvar Frank Hepner (62) uhapšen je 7. decembra u hotelu s pet zvezdica na austrijskom skijalištu Kicbil, u kom je i radio. On je, kako navode mediji, navodno bio pripadnik komandnog štaba vojnog ogranka ekstremno desničarske grupe Građani Rajha, koju je vlast označila kao terorističku organizaciju.

Bio je zadužen za regrutovanje novih pripadnika, nabavku oružja i druge opreme, kao i za izgradnju komunikacione i informatičke infrastrukture. Kako je bio kuvar, navodno je imao i zadatak da obezbedi obroke za pripadnike takozvane Nove nemačke armije.

Pozivajući se na tvrdnje istražitelja, austrijski list "Die Presse" objavio je da je Hepner trebalo da bude i lični kuvar princa Hajnriha XIII, koga su članovi grupe smatrali kraljem samoproglašenog nemačkog kraljevstva.

Bivši policajac Majkl Frič (58) uhapšen je pre tri dana sa partnerkom Melani Riter u blizini Hanovera. On je 2020. suspendovan nakon što je prisustvovao protestima onih koji smatraju da koronavirus ne postoji. Osim toga, bio je kandidat za parlamentarca stranke DieBasis koja je nastala iz pokreta Querdenker koji negira postojanje koronavirusa.

Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP
 

Među uhapšenima je i Birgit Malsak-Vinkeman, sudija i bivša članica Alternative za Nemačku, stranke krajnje desnice, koja se distancirala od nje. Ona je navodno bila jedan od ključnih aktera zavere i posle državnog udara nameravala je da bude ministarka pravde. Prema pisanju austrijskog medija, kao bivša parlamentarka, ona je vojnom ogranku Građana Rajha davala važne informacije o načinima na koji mogu da uđu u Rajhstag, zgradu parlamenta.

Kako su mediji izvestili, među zaplenjenim predmetima su pištolji s kalibrom od devet milimetara, mačevi, noževi, omamljivači, šlemovi, oprema za noćno posmatranje i policijsko oružje.

Objavljeno je i da je pronađen spisak sa imenima 18 osoba i njihovim adresama, kao i da su na njemu bili uglavnom istaknuti političari i novinari. Na spisku je bilo i ime ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, pored imena šest parlamentaraca i troje televizijskih novinara.

U sredu je uhapšeno 25 osoba, pretresi i hapšenja sprovedeni su na 150 lokacija, a broj osumnjičenih je u petak porastao na 54. U najvećoj policijskoj akciji protiv ekstremne desnice u Nemačkoj oružje je pronađeno na 50 lokacija.

Pripadnici Građana Rajha smatraju da savremeno državno uređenje Nemačke nema legitimitet, zbog čega su planirali da uhapse članove parlamenta, sruše vladu i uspostave kraljevinu na čelu sa Hajnrihom XIII.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike