Šolc kritikovao Rusiju: Napad na Ukrajinu je označio kraj jedne ere

05.12.2022

12:18

0

Nemački kancelar je osudio poteze Moskve u autorskom tekstu

Šolc kritikovao Rusiju: Napad na Ukrajinu je označio kraj jedne ere
Olaf Šolc - Copyright AP Photo/Michael Sohn

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je danas da može doći do novog Hladnog rata zbog podele sveta u blokove i pozvao da se ulože napori kako bi se izgradila nova partnerstva.

- Svet se suočava sa prekretnicom. Napad Rusije na Ukrajinu znači kraj jedne ere. Nove sile su ojačale i ponovo ojačale, a među njima je ekonomski jaka, i politički samouverena Kina. U takvom novom multipolarnom svetu takmiče se različite zemlje, modeli vladanja oko moći i uticaja - naglasio je Šolc u autorskom tekstu za "Foreign affairs".

Prema njegovim rečima, Nemačka čini najviše što može da odbrani osnovne principe Povelje UN na kojoj se zasniva međunarodni poredak.

AP Photo/Michael Sohn
Šolc

- Njihova bezbednost i blagostanje zavise od toga da je moć vezana za opšta pravila. Zbog toga Nemačka teži ka tome da bude garant evropske bezbednosti kao što to od nje očekuju njeni saveznici i oni koji podržavaju multilateralna rešenja za globalne probleme. Samo tako Nemačka može preživeti uspešno geopolitičke oluje našeg doba - podvukao je Šolc.

Rekao je da su za većinu sveta protekle tri decenije od pada Gvozdene zavese obeležene relativnim mirom i blagostanjem, a to je, kako dodaje, posebno važilo za Nemačku, koja je ostvarila ujedinjenje.

Šolc je istakao da se u toj novoj eri činilo mogućim da Rusija može postati partner, a ne protivnik Zapada. Zbog toga, kako objašnjava, većina evropskih zemalja je smanjila svoje vojne budžete i vojsku.

- Za Nemačku je logika bila jednostavna – zašto bi imali veliku vojsku od pola miliona vojnika, ako su svi naši susedi bili prijatelji ili partneri - ukazao je on.

Šolc je istakao da se težište pomerilo na druge pretnje. Rusko rukovodstvo, naveo je, doživelo je raspad bivšeg Sovjetskog saveza i Varšavskog pakta potpuno drugačije od Berlina i drugih evropskih glavnih gradova.

Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Umesto da mirni pad komunističke vlasti posmatraju kao veću šansu za više demokratije i slobode, predsednik Vladimir Putin to smatra najvećom geopolitičkom katastrofom 20. veka.

Ekonomske i političke turbulencije u delovima postsovjetskog saveza tokom 1990-tih su pojačali osećaj gubitka i boli - rekao je Šolc dodajući da su u tom okruženju autoritarne i imperijalističke težnje ponovo oživljene.

Podsetio je da je Putin na Minhenskoj konferenciji 2007. održao govor u kojem je međunarodni poredak koji se zasniva na pravilima nazvao instrumentom američke prevlasti. Godinu dana kasnije on je vodio rat protiv Gruzije, a 2014. je zaposeo i anektirao Krim, te poslao trupe na istok Ukrajine.

Šolc je optužio Rusiju da je potom minirala sporazume o kontroli naoružanja i povećavala svoju vojnu sposobnost.

- Korak po korak je Putinova Rusija išla je putem koji je zemlju udaljivao od Evrope i mirovnog poretka zasnovanog na miru - naglasio je.
Posledice rata Rusije pogađaju ne samo Ukrajinu, navodi Šolc i ističe da je Putinovo naređenje za napad uništilo evropsku i međunarodnu mirovnu arhitekturu, koja je uspostavljena više decenija.

Youtube/TV channel 360
Šolc i Putin u Kremlju

- Kao imperijalna sila Rusija sada preduzima pokušaj da nasilno pomeri granice i svet podeli u blokove i sfere uticaja - smatra Šolc.
Svet, kaže, ne sme dozvoliti da u tome uspe i da se mora usprotiviti revanšističkom imperijalizmu Rusije.

- Nemačka sada ima značajan zadatak da preuzme ulogu glavnog garanta bezbendosti u Evropi time što investira u svoju vojsku, jača evropsku namensku industriju i vojno prisustvo povećava na istočnom boku NATO, te i obučava i naoružava ukrajinske snage - podvlači Šolc.
Nemačka je povećala prisustvo na istočnom boku NATO i Litvaniji, Slovačkoj, Estoniji i Poljskoj, a mornarica je povećala aktivnosti u Istočnom moru.

- Naša poruka Moskvi je potpuno jasna – odlučni smo da odbranimo protiv svake agresije svaki santimetar NATO teritorije. Ispoštovaćemo obećanje NATO da će se svaki napad na saveznika smatrati napadom na ceo savez - istakao je on.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike