Kina pozvala SAD da odustanu od „diplomatije prinude": Vekovima „pribegavaju upotrebi sile da bi izazvale nevolje širom sveta“

03.12.2022

12:39

0

Govoreći na brifingu za štampu u petak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan zamoljen je da reaguje na reči američkog državnog sekretara Entonija Blinkena

Kina pozvala SAD da odustanu od „diplomatije prinude": Vekovima „pribegavaju upotrebi sile da bi izazvale nevolje širom sveta“
Džao Liđijan - Copyright AP Photo/Andy Wong

Kina je pozvala SAD da odustanu od „diplomatije prinude“ nakon što je visoki američki zvaničnik sugerisao da Peking predstavlja pretnju „međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima“, ukazujući na dugu istoriju agresivne spoljne politike Vašingtona.

Govoreći na brifingu za štampu u petak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan zamoljen je da reaguje na reči američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je izjavio da Peking predstavlja „sistemski izazov“ za NATO blok i „područja relevantna za bezbednost Alijanse“.

- Komentari SAD nisu zasnovani na činjenicama i odražavaju ukorenjeni hladnoratovski mentalitet i ideološku pristrasnost - rekao je Džao, dodajući da je Vašington „kreator i stručnjak za prinudnu diplomatiju“, koja se kreće od „pretnje silom do političke izolacije, od ekonomskih sankcija do tehnološke blokade“.

Blinkenovi komentari izrečeni su tokom velikog samita NATO-a u Bukureštu, u Rumuniji, ranije ove nedelje, gde se vojna alijansa predvođena SAD u velikoj meri fokusirala na sukob u Ukrajini.

Iako je insistirao da su SAD otvorene za „konstruktivan dijalog“ sa Kinom i da ne traže „novi hladni rat“, on je rekao da je NATO savez „zabrinut politikom prinude, upotrebom dezinformacija, brzim, neprozirnim jačanjem vojske, uključujući saradnju sa Rusijom". Diplomata je napomenuo da su se članice NATO-a ranije složile da „asertivno ponašanje“ Kine predstavlja pretnju „međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima“.

Džao je uzvratio da su SAD, a ne Kina, te koje „pribegavaju bezobzirnoj upotrebi sile da bi izazvale nevolje širom sveta“, primetivši da američka vojna potrošnja nadmašuje sledećih devet zemalja zajedno.

- Tokom svoje skoro 250 godina duge istorije SAD nisu bile u ratu samo 16 godina. Oni vode više od 800 vojnih baza u inostranstvu. Njegove vojne operacije u zemljama poput Iraka, Avganistana i Libije dovele su do nebrojenih humanitarnih tragedija... Previše je jasno ko podriva međunarodnu i regionalnu bezbednost i stabilnost - kazao je Džao.

U protekloj godini došlo je do značajnog porasta tenzija između Vašingtona i Pekinga, pošto je američki predsednik Džozef Bajden nastavio mnoge neprijateljske politike svog prethodnika otkako je preuzeo dužnost, uključujući redovno raspoređivanje vojske u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Putovanje predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na Tajvan ranije ove godine takođe je izazvalo osude i dane masovnih vojnih vežbi Pekinga, koji ovo ostrvo smatra delom svoje suverene teritorije, što je dodatno pogoršalo odnose između dve sile.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike