Okončano suđenje za silovanje u parlamentu: Strahuju za mentalno zdravlje tužiteljke, završila u bolnici

02.12.2022

12:36

0

Lerman se izjasnio da nije kriv za seksualni odnos bez pristanka i tvrdi da nikad nije imao sličan odnos sa njom, sporazumno ili na neki drugi način

Okončano suđenje za silovanje u parlamentu: Strahuju za mentalno zdravlje tužiteljke, završila u bolnici
Britani Higins - Copyright Profimedia

Tužioci u Australiji okončali su pravni postupak protiv bivšeg vladinog službenika optuženog za silovanje koleginice u parlamentu, rekavši da bi ponovno suđenje predstavljalo „značajan i neprihvatljiv rizik“ za njen život.

Direktor javnog tužilaštva Australijske teritorije glavnog grada (ACT) Šejn Dramgold rekao je novinarima u petak da se rizik po mentalno zdravlje Britani Higins mora staviti ispred potrebe za rešenjem slučaja.

Higins, bivša službenica savezne vlade, tvrdi da ju je 2019. silovao bivši kolega Brus Lerman u kancelariji tadašnjeg ministra odbrane Australije.

Lerman se izjasnio da nije kriv za seksualni odnos bez pristanka i tvrdi da nikad nije imao sličan odnos sa njom, sporazumno ili na neki drugi način.

Optužba je sada odbačena.

Dramgold je rekao da je dobio „ubedljive dokaze“ od dva nezavisna medicinska stručnjaka da „trajna trauma povezana sa ovim tužilaštvom predstavlja značajan i neprihvatljiv rizik“ za život Higinsove.

U oktobru je održano suđenje u Kanberi, ali je sudija naložio ponovno suđenje zbog nedoličnog ponašanja porote. Ponovljeno suđenje trebalo je da se održi u februaru 2023.

Profimedia
 

Međutim, Dramgold je u petak rekao novinarima da ponovno suđenje više nije u javnom interesu.

- Ovo mi nije ostavilo drugu opciju osim da podnesem obaveštenje kojim odbijam da nastavim sa ponovnim suđenjem, što sam jutros i učinio. Time je gonjenje okončano - rekao je Dramgold.

Higins je trenutno u bolnici, navodi se u saopštenju njene prijateljice Eme Vebster u petak.

- Poslednjih nekoliko godina bile su teške i neumoljive. Britani je izuzetno zahvalna za svu podršku koju je dobila, posebno od naših radnika za mentalno zdravlje - rekla je Vebster.

U prvobitnom suđenju sudija je razrešio 12-članu porotu koja je odlučivala o presudi o silovanju nakon što je otkriveno da je porotnik istražio navode i odneo tu informaciju u prostoriju za porotu.

Higins je tvrdila da ju je Lehrman silovao 2019. nakon što su se njih dvoje odvezli taksijem do zgrade parlamenta nakon noćnog izlaska sa kolegama u prestonici.

Higins se obratila policiji ubrzo nakon navodnog incidenta, ali nije uložila zvaničnu pritužbu, navodeći strahove da bi dalji postupak mogao da naštetiti njenoj karijeri.

Međutim, 2021. je razgovarala sa medijima i slučaj je dospeo na naslovne strane, ne samo zbog lokacije navodnog napada, već i zbog njenih tvrdnji da je bila obeshrabrena da istupi kako bi izbegla političke posledice pre izbora 2019.

Lerman je uhapšen i optužen prošle godine, ali suđenje je odloženo, delom zbog straha da bi publicitet oko slučaja značio da neće dobiti pravično saslušanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike