U Nju Delhiju ne može da se diše, zima samo pogoršava zagađenje vazduha

29.11.2022

08:41

0

Najzagađeniji glavni grad na svetu svake zime ima dodatne probleme

U Nju Delhiju ne može da se diše, zima samo pogoršava zagađenje vazduha
Nju Delhi - Copyright AP Photo/Shonal Ganguly

Gust smog prekrio je danas Nju Delhi, glavni grad Indije, pošto se stanje pogoršalo sa dolaskom zime, a nivoi čestica zagađenja u vazduhu, poznatih kao PM2.5, tri puta su iznad prihvatljivih granica.

Najzagađeniji glavni grad na svetu svake zime ima dodatne probleme, jer niske temperature i slabi vetrovi zadržavaju zagađujuće čestice bliže zemlji.

- Kako minimalna temperatura bude opadala, postepeno će se pojavljivati magla, koja će se tokom ranih jutarnjih sati verovatno povećati, što će dovesti do pogoršanja indeksa kvaliteta vazduha (AQI) - saopštio je vladina agencija za nadzor kvaliteta vazduha (SAFAR).

Indeks kvaliteta vazduha u delovima grada danas je porastao iznad 400, što je klasifikovano kao kategorija „teškog“ zagađenja vazduha, saopštile su vlasti.

Centralni savet za kontrolu zagađenja saopštio je da je tokom merenja u 10 časova ujutru u regionu glavnog grada, nivo PM 2,5 čestica dostigao brojku od 180, što je tri puta više od preporučene gornje granice od 60.

Vlasti su tokom godina donele više mera za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu, uključujući prebacivanje vozila javnog prevoza na čistije gorivo i kontrolu spaljivanja ogrevnog drveta i otpada tokom hladnog vremena,ali stručnjaci kažu da ove mere treba primeniti širom severne Indije i u gradovima i mestima oko Nju Delhija širem regionu glavnog grada, kako bi se efikasno kontrolisalo zagađenje.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike