Otkriven uzrok smrti kraljice Elizabete? Poslednjih godinu dana trpela je jake bolove

26.11.2022

10:57

0

U novoj biografiji britanske vladarke, koja tek treba da bude objavljena, navodi se da je više od godinu dana bolovala od opake bolesti, iako ova informacija nije zvanično potvrđena

Otkriven uzrok smrti kraljice Elizabete? Poslednjih godinu dana trpela je jake bolove
Kraljica Elizabeta II - Copyright Toby Melville/Pool Photo via AP

Britanska kraljica Elizabeta II provela je svoje poslednje godine bolujući u tajnosti od raka, navodi se u novoj biografiji pokojne britanske vladarke.

Kraljica, koja je umrla u septembru nakon više od 70 godina na tronu, prošla je kroz agoniju zbog raka koštane srži, čiji je najčešći simptom bol u kostima, navodi se u knjizi „Elizabeta: Intimni portret“, biografiji koju je napisao autor i emiter Gajls Brandret, a koja tek treba da se pojavi u prodaji.

U mesecima koji su prethodili njenoj smrti u 96. godini bile su široko rasprostranjene spekulacije da se kraljica suočava sa bolešću. U njenoj umrlici kao uzrok smrti zvanično je navedena „starost“.

- Čuo sam da kraljica ima oblik mijeloma, karcinoma koštane srži, što bi objasnilo njen umor i gubitak težine i one „poteškoće u kretanju" o ​​kojima su nam često govorili tokom poslednjih godinu dana njenog života - napisao je Brandret u knjizi koju objavljuje Dejli mejl.

- Najčešći simptom mijeloma je bol u kostima, posebno u karlici i donjem delu leđa, a multipli mijelom je bolest koja često pogađa starije osobe - napisao je bivši poslanik.

- Trenutno nema poznatog leka, ali lečenje, uključujući lekove koji pomažu u regulisanju imunološkog sistema i lekove koji pomažu u sprečavanju slabljenja kostiju, mogu smanjiti ozbiljnost simptoma i produžiti život pacijenta za nekoliko meseci, pa i dve do tri godine - navodi se u knjizi.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II

Kraljičina biografija hvali njenu borbenost i duh nakon smrti njenog 73-godišnjeg supruga, princa Filipa, koji je umro u aprilu 2021.

Navodno je izjavila da joj je zauzetost kraljevskim dužnostima pomogla da se nosi sa gubitkom, odbijajući da se prepusti tuzi.

- Moj muž to sigurno ne bi odobrio - rekla je kraljica, a da bi održala dobro raspoloženje navodno je gledala Bi-Bi-Sijevu policijsku dramu „Line of Duty”.

Prošle jeseni lekari su joj naložili da se smiri zbog umora.

- Moram da budem razumna - rekla je ona, priznajući da joj se zdravlje pogoršava.

U knjizi se takođe tvrdi da je kraljica odlučila da princa Endrua rezreši kraljevskih dužnosti nakon njegovog intervjua za Bi-Bi-Si o odnosu sa osuđenim seksualnim predatorom Džefrijem Epstajnom 2019.

- Kraljica se čvrsto uhvatila u koštac sa stvarima. Da upotrebim vojnički žargon, bilo je samo nekoliko dana između bljeska i praska. Bila je potrebna akcija i ona ju je preduzela - otkriva u knjizi jedan viši dvorjanin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike