Kako je kraljica Elizabeta dobila nadimak i ko je smeo tako da je zove?

16.09.2022

13:28

0

Njen unuk je svoju ćerku nazvao po bakinom nadimku, a jedan gest na sahrani kraljice majke mnogima je izazvao suze

Kako je kraljica Elizabeta dobila nadimak i ko je smeo tako da je zove?
Kraljica Elizabeta - Copyright Tanjug/Jonathan Brady/Pool Photo via AP

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je 8. septembra. Celog života, a pogotovo otkad je sa samo 26 godina došla na tron, držala se tradicije, poštovala sva pravila monarhije, a mnogi su je smatrali strogom i neumoljivom.

No, koliko zaista u tome ima istine? Ima i onih kojima je njen nadimak govorio mnogo - Lilibet. Svakako je zvučao nežnije i umilnije nego njeno ime.

Andrew Matthews/Pool via AP
Kraljica Elizabeta II

Elizabeta je nadimak dobila u ranom detinjstvu, a nadenula ga je sama sebi. Naime, ona nije umela pravilno da izgovori svoje ime, te je sama sebi počela da tepa Lilibet. 

Tako su je zvali samo roditelji i kasnije njen suprug Filip. 

- Lilibet je moj ponos, Margaret je moja radost - govorio je njihov otac, kralj Džordž VI. 

Kako se navodilo, u jednom pismu koje je slala svojoj baki, Elizabeta je napisala "Draga bako, mnogo ti hvala za prelepu kućicu za lutke. Voli te Lilibet".

Kada je kraljica majka preminula 2002. godine, njena ćerka Elizabeta na vencu od kamelija potpisala se kao Lilibet.

Koliko se princu Hariju dopao bakin nadimak govori i činjenica da je tako nazvao svoju ćerku, koja je nedavno proslavila prvi rođendan.

Dizajnerka enterijera Niki Haslam, inače bliska prijateljica Kamile, kraljice supruge, otkrila je da je kraljica Elizabeta bila obaveštena da će princ Hari ćerku nazvati po njoj. 

On je, navodno, pozvao baku da joj saopšti svoje namere, a ona je odgovorila: „Oh, kako je to divno, hvala!“. Međutim, mislila je na pravo ime. Tako je Hari dobio dozvolu, ali nije rekao da je zapravo reč o imenu Lilibet, a ne o Elizabeta.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II

Podsetimo, sahrana kraljice Elizabete biće obavljena 19. septembra. Njoj će prisustvovati članovi britanske kraljevske porodice, kao i oni iz inostranstva, ali i oko 500 državnih lidera iz celog sveta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike