Da li je rešena misterija? Stručnjaci otkrivaju zbog čega su ovce šetale 12 dana ukrug (VIDEO)

23.11.2022

06:07

0

Autor: 24sedam

Bizarno ponašanje, snimljeno kamerama za nadzor, pokazuje kako veliko stado ovaca neprekidno hoda u smeru kazaljke na satu

Da li je rešena misterija? Stručnjaci otkrivaju zbog čega su ovce šetale 12 dana ukrug (VIDEO)
Ilustracija/Stado ovaca - Copyright Pixabay

Stado ovaca u toru broj 13 u kineskoj provinciji Unutrašnja Mongolija već 12 dana hoda ukrug, a ta misterija obišla je ceo svet. Naučnici su sada izneli novu teoriju o ovom neobičnom ponašanju.


Bizarno ponašanje, snimljeno kamerama za nadzor, pokazuje kako veliko stado ovaca neprekidno hoda u smeru kazaljke na satu u skoro savršenom krugu, i to samo u jednom toru od 34 koliko ih ima na farmi.

Ovce su, inače, poznate po takozvanom ponašanju stada, odnosno po tome što prate vođu kako bi izbegle predatore i zaštitile jedinke u grupi. Međutim, neuobičajeno je da se tako dugo ponašaju na isti način.

 

 


Mat Bel, profesor i direktor odseka za poljoprivredu na Hartpuri univerzitetu u Engleskoj, dao je moguće objašnjenje ovog neobičnog fenomena.

- Čini se da su te ovce bile predugo zatvorene u toru, što može da dovede do stereotipnog ponašanja, a ponovljeno kretanje ukrug je rezultat frustracije zbog toga što su dugo zatvorene i imaju ograničeno kretanje. Verovatno je to počelo od manjeg broja ovaca, a onda su im se druge pridružile - rekao je Bel „Njuzviku“.

 

 

Drugi eksperti misle da se možda radi o bakterijskom oboljenju listeriozi, koja takođe može da dovede do kretanja ukrug. Međutim, listerioza dovodi do toga da životinje obično uginu u roku od dva dana, pa je ta teorija malo verovatna.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike