Bajden napunio 80 godina: Najstariji je predsednik koji je ikada vladao Belom kućom

20.11.2022

13:08

0

Doba gerontokratije

Bajden napunio 80 godina: Najstariji je predsednik koji je ikada vladao Belom kućom
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

Američki predsednik Džozef Bajden danas puni 80 godina i postaće prvi predsednik u istoriji SAD koji će vladati u osmoj deceniji života.

U Beloj kući juče je održano venčanje predsednikove unuke, a već danas, u čast Bajdenovog rođendana, njegova supruga Džil organizuje proslavu sa zakuskom.

S obzirom da je Bajden najstarija osoba na funkciji predsednika SAD, trka za Belu kuću 2024. godine je novina za američko društvo.

AP Photo/Susan Walsh, File
Bajden 1972. godine kada je izabran za senatora Delavera

Američka demokratija stara 250 godina i američka kultura slave mladost, ali milioni Amerikanaca, uključujući i predsednike, aktivno su zaposleni i posle 65. godine, što je preko starosne granice za penzionisanje.

Ronald Regan je imao 77 godina kada je napustio Belu kuću, a Bajden bi u slučaju da se izbori i za drugi mandat, imao 86 godina po napuštanju predsedničkog položaja.

Ukoliko bi pobedio na izborima 2024. godine, Bajdenov potencijalni i vodeći republikanski protivkandidat Donald Tramp imao bi 82 godine u trenutku napuštanja predsedničke funkcije.

AP Photo/Jacqueline Larma
Donald Tramp

Američko društvo je sve starije, međutim građani sve više produžavaju svoj radni vek sve do poznih godina života.

Predviđa se da će se populacija starija od 65 godina do 2060. godine skoro udvostručiti sa 52 miliona u 2018, na 95 miliona.

Do 2026. godine, svaki četvrti muškarac stariji od 65 godina i dalje će raditi, predviđa se u dokumentu koji je objavila neprofitna organizacija Biro za referentnu populaciju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike