Francuska poslala Ukrajini PVO sistem Krotal; Direktor IAEA: Idem u Zaporošku nuklearku, situacija se pogoršala

20.11.2022

23:29

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Francuska poslala Ukrajini PVO sistem Krotal; Direktor IAEA: Idem u Zaporošku nuklearku, situacija se pogoršala
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

U Ukrajini je u toku 270. dan sukoba.

Varšava, Vašington i NATO saglasni da nema dokaza da je na teritoriju Poljske pala ruska raketa, već ukrajinski odbrambeni projektili.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ističe da "veruje izveštajima ukrajinske vojske" i da ne može biti reč o njihovoj raketi.

Popravljen kvar na infrastrukturi naftovoda "Družba". UNHCR saopštio da je od početka sukoba skoro osam miliona ukrajinskih izbeglica u evropskim zemljama.

Najvažnije činjenice

U toku je 270. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.20 - Francuska poslala Ukrajini PVO sistem Krotal

Francuske je poslala Ukrajini novi kontigent vojne pomoći uključujući dve baterije sistema protivvazdušne odbrane ''''Krotal'''' i dva višecevna bacača raketa, saopštio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni.

- Iako je pomoć Francuske uglavnom fokusirana na samohodne artiljerijske sisteme Cezar, od kojih je 18 već prebačeno od početka rata, spisak sistema naoružanja je mnogo širi. Tu su i rakete Milan i Mistral, oklopni transporteri, protivtenkovske mine HPD-2A2, zaštitna oprema u slučaju da neprijatelj upotrebi nuklearno, biološko ili hemijsko oružje i uređaji za noćno osmatranje najnovije generacije - rekao je Lekorni za ''Žurnal di dimanš'', prenosi Ukrinform.

23.05 - Borelj:Prestati sa resavanjem kriza i normalizovati odnose
 

Šef diplomatije EU Žozep Borelj večeras je, uoči sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, poručio da je potrebno prestati sa rešavanjem kriznih situacija i napredovati ka normalizaciji odnosa.

AP Photo/Olivier Matthys


- Potrebna nam je deeskalacija situacije, da prestanemo da stalnim kriznim menadžmentom i počnemo da napredujemo ka normalizaciji odnosa - naveo je Borelj na Tviteru.

22. 56 - U Hersonu otvoren supermarket, grad i dalje bez struje

U Hersonu je otvoren prvi ukrajinski supermarket nakon što su ukrajinske snage preuzele taj grad koji je gotovo devet meseci bio pod kontrolom ruskih snaga, javlja Rojters.

22.05 - Direktor IAEA: Idem u Zaporošku nuklearku

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi planira ponovo da poseti Rusiju i Ukrajinu radi osiguranja bezbednosti zaporoške nuklearke.
saopštio u nedelju u emisiji francuskog TV kanala BFM.

- Naravno, idem u Ukrajinu, u Rusiju i, naravno, u zaporošku nuklearku - rekao je on televiziji BFM.

Grosi je istovremeno naglasio da je „sada hitan zadatak stvaranje bezbednosne zone oko stanice”.

Tanjug/AP Photo, File
 

Šef IAEA je rekao da je u nedelju imao telefonski razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

- Ranije sam u razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim govorio o potrebi zaštite stanice - rekao je Grosi.

On je dodao da stručnjaci IAEA očekuju da će u ponedeljak ujutru obići nuklearku kako bi procenili štetu nakon poslednjeg granatiranja, ako situacija dozvoli.

- Situacija u stanici se pogoršala juče i danas - rekao je on. - Trenutno procenjujemo štetu. Stanica je pogođena, ali reaktori nisu oštećeni".

21.10 - Jermak: San je da se sukobi završe u 2023.godini
 
Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak nazvao je „snom“ završetak ratnih dejstava u proleće 2023. godine, prenosi agencija "Ukrinform". On je na taj način prokomentarisao izjavu zamenika načelnika ukrajinskog Ministarstva odbrane Vladimira Gavrilova, koji je rekao da bi sukob sa Rusijom mogao da se završi do proleća 2023. godine, a da bi ukrajinska vojska mogla da zauzme Krim do kraja decembra.

- Ova fraza zamenika ministra odbrane Ukrajine mi izgleda kao san - rekao je Jermak.

Istakao je i da je potrebno biti "realniji", a i sam nije bio spreman da "nazove tačan dan i vreme" završetka sukoba.

20.20 - Zelenski: Ruske snage izvele skoro 400 artiljerijskih udara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage u toku današnjeg dana izvele skoro 400 artiljerijskih udara u istočnim regionima Ukrajine.

- Najžešće borbe, kao i ranije, vode se u regionu Donjecka. Iako je danas bilo manje napada zbog pogoršanja vremena, obim ruskog granatiranja je nažalost i dalje izuzetno velik - rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

18.20 - Ukrajinci za dva sata ispalili 25 projektila na nekoliko naselja

Ukrajinska vojska je danas za dva sata ispalila 25 projektila kalibra 122 i 152 milimetra na naselja Trojicko, Kaštanovo, Mineraljno, Jasinovatu i Makejevku, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

18.05 - Erdogan: Ozbiljne posledice po Evropu zbog izolacije Rusije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da će politika izolacije Rusije dovesti do ozbiljnih posledica po evropske zemlje.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

17.59 - Kijev traži od Zapada balističke rakete

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak obratio se zapadnim zemljama sa molbom da Kijevu isporuče veliku količinu naoružanja.

Printscreen/Google Maps
 

- Potrebno nam je od 150 do 200 tenkova, oko 300 oklopnih vozila, sto artiljerijskih sistema, 50-70 višecevnih bacača raketa, uključujući američke Himarse - rekao je on televiziji "Frans 24".

Podoljak je na listu želja uvrstio i taktičke balističke rakete zemlja-zemlja MGM-140 ATAKMS koje mogu da pogađaju ciljeve na udaljenosti od oko 300 km. Kako prenosi televizija, Oružane snage Ukrajine trenutno imaju arsenal naoružanja koji može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 80 km.

16.30 - Kijev i Moskva razmenjuju optužbe za napad na NE Zaporožje

Ukrajinska uprava zaporoške nuklearne elektrane saopštila je da ruske snage stoje iza jučerašnjeg i jutrošnjeg granatiranja pogona nuklearke, što je u suprotnosti sa tvrdnjama Moskve da su artiljerijske udare izvršile ukrajinske snage.

Kompanija za nuklearnu energiju Energoatom saopštila je da je registrovano najmanje 12 pogodaka u infrastrukturne objekte elektrane.

Energoatom objavio je na Telegramu da spisak oštećene opreme ukazuje da su napadači "gađali i onesposobili upravo onu infrastrukturu koja je bila neophodna za ponovno pokretanje blokova 5 i 6" i obnavljanje proizvodnje električne energije.

AP Photo
Zaporožje

15.40 - Cekov: Ukrajina nema šanse da povrati Krim

Ukrajina nema šanse da povrati Krim ni upotrebom vojne sile, a ni političkim delovanjem, izjavio je danas član Saveta Federacije Rusije sa Krima Sergej Cekov.

- Ukrajina uopšte nema šanse da povrati Krim vojnim putem. To je nemoguće. Ali ne znači da ne treba da budemo spremni na provokacije i akcije sa njihove strane. Oni se pripremaju, ali i mi - rekao je Cekov.

15.21 - Francuska predala Ukrajini dva PVO sistema

U poslednje vreme Ukrajina je dobila od Francuske dva protivvazdušna raketna sistema Crotale, saopštio je ministar odbrane republike Sebastjen Lekornju.

Pariz je predao Kijevu i dva višecevna raketna bacača granata. Prema njegovim rečima, sada Ukrajina traži radare.

- Po ukupnoj vojnojh pomoći mi ulazimo u prvu petorku zemalja. Mi smo jedni od najvećih donatora, sa pomoći vrednoj 550 miliona evra - rekao je.

14.40 - Konašenkov: Ruske snage uništile četiri haubice M777

Oružane snage Rusije pogodile su artiljerijsku diviziju ukrajinske vojske u oblasti Harkov, koja je granatirala stambena naselja Belgorodske oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Uništene su četiri američke haubice M777, a poginulo je više od 10 ukrajinskih vojnika - rekao je Konašenkov.

Konašenkov je naveo da su ruske snage uništile komandno mesto ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti, kao i 62 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu tehniku u 153 okruga.

Profimedia
Igor Konašenkov

14.26 - Ukrajina: Istražićemo navodna ubistva ruskih vojnika

Vlasti Ukrajine saopštile su da će istražiti video-snimke sa ruskih društvenih mreža, za koje Moskva tvrdi da prikazuju egzekucije koje su vršili pripadnici ukrajinskih oružanih snaga nad ruskim vojnicima, koji su pokušavali da se predaju.

14.21 - Grosi: Pod hitno prekinuti napade na Zaporošku nuklearku

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi apelovao je da se „pod hitno prekinu“ napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu te agencije.

AP Photo
Zaporožje

14.18 - Siluanov: Rezolucija GS UN za ratnu odštetu nema pravnu snagu

Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u kojoj se navodi da Rusija mora da plati Ukrajini ratnu odštetu, nema pravno dejstvo i neće imati nastavak, izjavio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov.

- Ova rezolucija nema pravnu težinu. Zato to smatramo čisto političkom izjavom koja neće imati nastavak - rekao je ministar Siluanov.

11.40 - Ukrajinske snage izvele artiljerijski napad na Zaporošku nuklearku

Ukrajinske snage su izvele intenzivan artiljerijski napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, oštećeni su strateški objekzi, rekao je savetnik generalnog direktora „Rosenergoatoma“ Renat Karča.

- Ispaljeno je 12 raketa. Znamo da je šest palo u bazen za hlađenje reaktora, a dva u suvo skladište nuklearnog otpada. Posledice napada za sada se ne mogu utvrditi, pošto postoji opasnost od novih napada - rekao je Karča i dodao da niko od personala nije povređen.

10.30 - Isključenja električne energije planirana su u nedelju u svim regionima Ukrajine, saopšteno je iz nacionalne energetske kompanije „Ukrenergo“.

9.37 - Šolc: Nemačka je spremna za zimu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da se Nemačka pripremila za poteškoće zbog nedostatka ruskog gasa i spremna je da pregura zimu bez prekida u snabdevanju strujom.

AP Photo/Olivier Matthys
Olaf Šolc

9.35Ukrajinski zvaničnik pozvao sugrađane: Napustite zemlju da bismo uštedeli struju 

7.30 - Najžešće borbe vode se u Donbasu oko Bahmuta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naveo je da se Kijev, područje oko luke Odese, kao i više od deset drugih regiona bore sa nestašicama struje nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu. Vlasti u Kijevu upozoravaju da je moguće potpuno gašenje električne mreže u prestonici.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Na drugoj strani, u regionu Donjecka, imaju problem sa snabdevanjem vodom. 

7.10 - Poljanski: Pismo Guterešu o maltretiranju zarobljenih Rusa

Rusija je uputila pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, u formi zvaničnog dokumenta Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN, u kojem se iznose nove činjenice o maltretiranju ruskih ratnih zarobljenika od strane Ukrajine, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

- Danas smo uputili kao zvanični dokument Sveta bezbednosti i Generalne skupštine, pismo generalnom sekretaru UN sa novim dokazima o ukrajinskom maltretiranju ruskih ratnih zarobljenika i apel Antoniju Guterešu da se zaustavi kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane Kijeva - napisao je ruski diplomata na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

7.00 - Kadirov: Novi položaji u LNR 

Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov pokazao je snimak inspekcije nove deonice linije fronta između naselja Belogorovka i Novodruževsk u Luganskoj Narodnoj Republici. Video je objavio na svom Telegram kanalu.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike