Republikanci odneli pobedu u Predstavničkom domu Kongresa! Oglasio se i Bajden (VIDEO)

17.11.2022

07:13

0

Autor: J. S. J.

Republikanci su obezbedili 218 mesta – koliko je bilo potrebno za prevlast u tom telu američke zakonodavne vlasti

Republikanci odneli pobedu u Predstavničkom domu Kongresa! Oglasio se i Bajden (VIDEO)
Predstavnički dom - Copyright Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite)

Republikanska stranka preuzela je kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa - čime se delimično vratila na vlast u Sjedinjenim Državama.

Republikanci su obezbedili 218 mesta – koliko je bilo potrebno za prevlast u tom telu američke zakonodavne vlasti. Ovi rezultati dolaze više od nedelju od izbora. 

Za sada nije poznato koliku su većinu republikanci osvojili u donjem domu Kongresa - jer se i dalje broje glasove u ključnim državama za ishod izbora.

Zanimljivo je da ova prevlast u donjem domu Kongresa republikancim omogućava da utiču na agendu aktuelnog predsednika Džoa Bajdena i pokreću procese u čijem bi se središtu mogli naći on, ili članovi njegove porodice.

Prvo na šta bi mogli da se koncentrišu jesu istrage o predsedniku Džozefu Bajdenu, uključujući povlačenje zemlje iz Avganistana i kovid politiku Bajdenove administracije.

Takođe, mogli bi da ukinu komitet koji sitražuje upad u Kapitol 6. januata 2021, ali i da blokiraju zakone koji se odnose na demokratske prioritete kao što su pravo na abortus i klimatske promene.

 

Bajden čestitao: Radiću sa svakim - republikancem ili demokratom

 

Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je republikancima na obezbeđivanju većine u Predstavničkom domu američkog Kongresa i istakao da će sarađivati sa svima za dobrobit Amerikanaca.

„Američki narod želi da radimo za njih. Radiću sa svakim - republikancem ili demokratom - ko je spreman da radi sa mnom kako bi građanima pružio rezultate", naveo je Bajden u saopštenju koje je objavila Bela kuća, prenosi Rojters.

Predstavnik republikanaca, kongresmen Majkl Mekaul, izjavio je juče za Rojters da će njegova partija iskoristiti većinu u Predstavničkom domu Kongresa kako bi intenzivirali fokus Vašingtona na Kinu, ali da će nastaviti da šalju pomoć Ukrajini u njegovoj borbi sa Rusijom.

Predviđa se da će republikanci osvojiti između 218 i 223 mesta u Predstavničkom domu od 435 mesta.

Oni će u naredne dve godine imati priliku da upravljaju donjim domom kongresa, dok je većinu u Senatu ili gornjem domu obezbedila Demokratska partija predvođena Bajdenom, prenose agencije.

S obzirom da se glasovi nekih izbornih jedinica još uvek broje konačni rezultati možda nece biti proglašeni još par nedelja.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike