Napadač na Pola Pelosija je imao "više meta": Otkriveni novi detalji slučaja, mogao bi da dobije doživotnu kaznu!

02.11.2022

13:08

0

U žalbi koju su podneli federalni tužioci navodi se da je Depejp nameravao da otme predsedavajuću Predstavničkog doma kada je provalio u rezidenciju u San Francisku

Napadač na Pola Pelosija je imao "više meta": Otkriveni novi detalji slučaja, mogao bi da dobije doživotnu kaznu!
Pol Pelosi i Nensi Pelosi - Copyright Profimedia

Muškarac koji je optužen da je brutalno napao supruga predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi u Kaliforniji rekao je policajcima na mestu događaja da je bio u "samoubilačkoj misiji" i da ima dodatne mete, navodi se u sudskim dokumentima podnetim u utorak.

Novi detalji došli su ubrzo nakon što su kalifornijski tužioci optužili Dejvida Depejpa (42) za pokušaj ubistva, napad smrtonosnim oružjem, zlostavljanje starijih, provalu, zatvaranje i pretnju javnom zvaničniku u vezi sa napadom na Pola Pelosija u petak.

Depejp, koji se u utorak pojavio na državnom sudu, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj optužbi.

Nakon što se izjasnio o krivici, tužioci su podneli zapisnik o pritvoru koji otkriva reči koje je Depejp navodno izgovorio pred organima reda i medicinarima na dan napada.

- Muka mi je od suludog nivoa laži koje dolaze iz Vašingtona. Došao sam ovde da malo popričam sa njegovom ženom - rekao je Depejp Polu Pelosiju, što je sam naknadno ispričao prisutnima.

- Nisam baš želeo da ga povredim, ali znate da je ovo bila samoubilačka misija. Neću da čekam i ne radim ništa čak i ako me to košta života - kazao je on.

AP Photo/Eric Risberg
Dejvid Depejp

Upitan da li je imao druge planove osim napada na Pelosijevu kuću, Depejp je naveo imena nekoliko "istaknutih" državnih i saveznih političara, njihovih rođaka i jednog lokalnog profesora, prema sudskom podnesku. Niko od ljudi nije imenovan.

Depejp, koji je optužen u utorak popodne u San Francisku, mogao bi da se suoči sa najmanje 13 godina zatvira, a mogla bi da mu bude izrečena i doživotna kazna. Posle 15-minutnog saslušanja, njegov javni branilac Adam Lipson rekao je novinarima da je Depejpovo rame iščašeno kada ga je policija uhapsila u petak. Lipson je istakao da planira da istraži Depejpovu "osetljivost na dezinformacije" kao deo odbrane.

Depejp, koji će i dalje biti zadržan u okružnom zatvoru, trebalo bi da se ponovo pojavi pred sudom u petak na saslušanju za oslobađanje od kaucije.

On se takođe suočava sa dve savezne optužbe u vezi sa napadom: pokušaj otmice i napad sa namerom da se osveti saveznom zvaničniku pretnjom ili povredom člana porodice. Za te prekršaje, koje je Ministarstvo pravde objavilo u ponedeljak, mogao bi da dobije maksimalno 50 godina zatvora.

AP Photo/Eric Risberg
Dejvid Depejp

Depejp je upao u dom Pelosijevih da bi se suočio sa Nensi Pelosi, ne znajući da je ona u to vreme bila u Vašingtonu, tvrdi okružna tužiteljka San Franciska Bruk Dženkins. Na osnovu izjava i komentara koje je navodno dao u kući tokom susreta sa njenim suprugom, izgleda da je napad bio „politički motivisan“, rekla je Dženkins.

Istražitelji navode da je Depejp prošlog petka napao Pelosija čekićem, a ubrzo nakon toga u kuću je stigla policija. Pelosi (82) je zbog frakture lobanje i ozbiljne povrede desne ruke i šake istog dana podrvgnut operaciji.

U žalbi koju su podneli federalni tužioci navodi se da je Depejp nameravao da otme predsedavajuću Predstavničkog doma kada je provalio u rezidenciju u San Francisku. Policija je saopštila da je pronašla rajsferšlus u Pelosijevoj spavaćoj sobi i u hodniku blizu ulaznih vrata kuće. U Depejpovom rancu takođe su pronašli „rolnu trake, beli konopac, jedan čekić, jedan par gumenih i jedan platnenih rukavica i dnevnik“, rekli su.

Depejp je navodno rekao policiji na saslušanju na dan napada da je planirao da "drži Nensi kao taoca i razgovara sa njom".

AP Photo/Kevin Wolf, File
Nensi i Pol Pelosi

„Ako bi Nensi rekla Depejpu ’istinu‘, on bi je pustio da ode, a ako bi ’lagala‘, slomio bi joj ‘čašice kolena‘“, navode istražitelji u federalnoj tužbi.

Osumnjičeni je takođe navodno rekao istražiteljima da bi zbog „razbijenih kolena Nensi morala da bude odvezena u kolicima u Kongres, što bi pokazalo ostalim članovima Kongresa da postoje posledice za njihove akcije“.

Pelosi je u ponedeljka uveče saopštila da njen suprug „stabilno napreduje u onome što će biti dug proces oporavka“.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike