Svi se pitaju kako će funkcionisati: Gugl zbog zakona o zabrani abortusa menja politiku!

02.07.2022

21:06

0

Za korisnike kojima je opcija praćenja istorije lokacija uključena, ti podaci će se kroz sledećih par nedelja u slučaju poseta osetljivim mestima, kao što su centri za neplodnost, klinike za pobačaje i ustanove za lečenje zavisnosti, početi brisati

Svi se pitaju kako će funkcionisati: Gugl zbog zakona o zabrani abortusa menja politiku!
Ilustracija - Copyright Pexels

Zbog straha da bi digitalni otisak mogao da informiše američku policiju o nezakonitim prekidima trudnoće, iz Gugla navode da će brisati podatke o lokaciji posetitelja klinika za pobačaje.

Istorija lokacije je u tom slučaju isključena, kažu iz Gugla.

Državni zakoni koji ograničavaju pobačaje stupili su na snagu nakon što je Vrhovni sud SAD-a prošlog meseca odlučio da pobačaji više nisu garantovani ustavom. Tehnološka industrija zabrinuta je da bi policija mogla dobiti naloge za pristup istoriji pretraživanja klijenata, geolokaciji i drugim informacijama koje otkrivaju planove vezane za trudnoću.

Gugl je rekao da će nastaviti da se bori protiv neprimerenih ili preširokih zahteva vlade za pristup podacima, a pobačaje nisu izričito spomenuli. Iz firme kažu da je istorija lokacija korisnika prema zadanim postavkama isključena.

Podaci će se ubuduće brisati

Za korisnike kojima je opcija praćenja istorije lokacija uključena, ti podaci će se kroz sledećih par nedelja u slučaju poseta osetljivim mestima, kao što su centri za neplodnost, klinike za pobačaje i ustanove za lečenje zavisnosti, početi brisati.

Portparol Gugla nije odgovorio na to kako će firma pratiti radi li se zaista o poseti takvim mestima i koliko će tačno podataka izbrisati sa svojih servera.

Firma je ažurirala svoju politiku pa sada oglašivače u SAD-u označava kao pružatelje pobačaja čak i ako nemaju vlastite objekte pa tablete za pobačaj izdaju poštom nakon virtualnog savetovanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike