Panika na Apeninima: Italijani strahuju od "američkog scenarija", protesti na ulicama najvećih gradova!

28.09.2022

21:33

0

Italijani marširaju za pravo na abortus nakon pobede Meloni

Panika na Apeninima: Italijani strahuju od "američkog scenarija", protesti na ulicama najvećih gradova!
Tan2022-9-28_95859971_5 - Copyright AP Photo/Antonio Calanni

Italijani su u sredu marširali Rimom, Milanom i drugim gradovima kako bi zaštitili pristup abortusu, za koji mnogi strahuju da će biti ugrožen od strane krajnje desničarske stranke za koju se očekuje da formira sledeću vladu nakon pobede na parlamentarnim izborima.

Mašući transparentima sa natpisima "Moje telo — moj izbor" i "Bezbedno za sve", više od 1.000 ljudi marširalo je iz rimskog kvarta Eskuilino, a najmanje toliko sa centralne stanice u Milanu.

Marševi su bili deo akcija širom zemlje koje imaju za cilj da pošalju poruku Đorđi Meloni i njenoj partiji Braće Italije da se demonstranti neće zalagati za bilo kakve promene zakona iz 1978, poznatog kao Zakon 194, koji garantuje pristup abortusu. Protesti su se poklopili sa Međunarodnim danom bezbednog abortusa.

Mnogi su naveli ograničavanje abortusa u mnogim američkim državama nakon što je Vrhovni sud SAD poništio značajan zakon koji je decenijama garantovao pristup abortusu kao pokazatelj međunarodnih trendova.

Vlada Italije odobrila reformu pravosuđa

Italijanska vlada danas je dala konačno odobrenje za široku reformu pravosudnog sistema potrebnu da se održi priliv sredstava iz Evropske unije, saopštilo je italijansko ministarstvo pravde.

Ova reforma je bila jedna od najkontroverznijih u mandatu premijera Marija Dragija, a njen glavni cilj je bio da se ubrzaju notorno usporeni sudski postupci u Italiji koji demotivišu strane investitore i otežavaju ekonomski rast, prenosi Rojters.

Evropska komisija je deo sredstava namenjenih Italiji iz EU fonda vrednog 200 milijardi evra namenjenog oporavku od pandemije uslovila zahtevom da se u periodu od pet godina smanji dužina sudskih procesa za 25 odsto u krivičnim predmetima i za 40 odsto u građanskim sudskim postupcima.

Organizatori su rekli da se plaše da će Melonina stranka pokrenuti politiku trijade "Bog, domovina i porodica", što se odnosi na njen politički manifest.

To bi moglo da nametne "rigidne rodne uloge i da ženama dodeli zadatak reprodukcije i rasta bele, patrijarhalne i heteroseksualne nacije", rekli su organizatori u najavi skupova protiv Melonijeve, koja će postati prvi italijanski premijer krajnje desnice posleratnog perioda i prva žena u toj kancelariji.

Italija dozvoljava abortus na zahtev u prvih 12 nedelja trudnoće, ili kasnije ako su zdravlje ili život žene ugroženi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike