Stravične poplave u Australiji: Dramatični snimci spasavanja, brana se prelila (VIDEO)

15.11.2022

10:19

0

Autor: 24sedam

Najgore padavine u poslednjih 118 godina

Stravične poplave u Australiji: Dramatični snimci spasavanja, brana se prelila (VIDEO)
Brana Vjangala izbacuje rekordne količine vode - Copyright Youtube/Guardian Australia

Australiju su pogodile stravične poplave, a stotine stanovnika na jugoistoku zemlje su spaene helikopterima i čamcima nakon što je nivo vode naglo porastao.

Čitavi gradovi su odsečeni, a kuće, auto-putevi, mostovi i farme su uništeni i poplavljeni.

Brana Vjangala se izlila, a oslobođene su rekordne količine vode - 230.000 megalitara dnevno. Područje su pogodile najgore kiše u poslednjih 118 godina. 

Timovi za vanredna stanja su u Novom Južnom Velsu helikopterima spasavali ljude s krovova kuća, a u protekla 24 sata izvedeno je više od 200 spasilačkih operacija. Neki meštani su spas od poplava pronašli i u krošnjama drveća.

- U normalnim okolnostima sledeća kiša bi mogla da padne za tri ili četiri nedelje. Ali, sve češće je u septembru i oktobru razmak između dve kiše tri ili četiri dana, tako da je ovo stvarno izazovno vrijeme za Vjangalu - rekao je Toni Veber iz Vodovoda Novog Južnog Velsa.

Četvrta poplava ove godine

Zbog naglog podizanja vodostaja reke Lahlan izdata je naredba za evakuaciju za Forbs, ruralno mesto s oko 8000 stanovnika. 

Procenjuje se da će reka u Forbsu poplaviti više od 600 kuća i farmi, a poslednji put su tako visoki nivoi vode zabeleženi 1952.

Zbog meteorološkog fenomena La Ninja, koji donosi obilne padavine, istok Australije je ove godine već četvrti put poplavljen.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike