U Toskani otkrivena tajna čuvana 2.300 godina: Dugo skrivane od očiju sveta, pronađene 24 statue (FOTO)

09.11.2022

22:30

0

Autor: 24sedam

Laboratoriju u kojoj se nalaze statue posetio je novoizabrani italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano

U Toskani otkrivena tajna čuvana 2.300 godina: Dugo skrivane od očiju sveta, pronađene 24 statue (FOTO)
toskana - Copyright Pixabay

Bronzane statue u perfektnom stanju pronađene su u mestu San Kašijano di Banji u Toskani, gde su ležale skrivene 2.300 godina. Radi se o otkriću koje će po arheolozima promeniti istoriju, pedeset godina nakon pronalaska statua u Riaćeu, 1972. godine.

Položene na dnu rimskog kupatila u perfektnom stanju, od kojih je pet visoko skoro metar, 24 bronzane statue su neverovatno otkriće za arheologe. Pored njih pronađeno je i 5.000 kovanica i veliki broj natpisa na etrurskom i latinskom.

Verovatno su ih izradile lokalne zanatlije između 2. veka pre nove ere i 1. veka nove ere, u delikatnom periodu tranzicije između Etruraca i Rimljana, u epohi velikih sukoba. Pretpostavlja se da su ove bronzane statue plemićke etrurske porodice posvetile svetoj vodi svetilišta Velikog kupatila (Banjo grande).

 

To je bilo mesto kipućih bazena, terasa i fontana koje je postojalo još u 3. veku pre nove ere i bilo aktivno sve do 5. veka nove ere, kada je za vreme hrišćana zatvoreno, ali ne i uništeno.

Bazeni su bili zapečaćeni vrlo teškim kamenim stubovima, što je omogućilo naučnicima i arheolozima, vekovima kasnije, da ih pronađu netaknute.

Laboratoriju u kojoj se nalaze statue posetio je novoizabrani italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano i tom prilikom naveo da je reči o izuzetnom pronalasku koji potvrđuje da je Italija zemlja koja čuva ogromno i jedinstveno blago.

- Raslojavanje različitih civilizacija je jedinstveno u italijanskoj kulturi - istakao je Đenaro Sanđulijano.

 

Generalni direktor muzeja Ministarstva kulture Masimo Osana, koji je odobrio kupovinu zgrade iz 500. godine koja će biti i sedište muzeja u San Kašijanu, posvećenog ovim pronalascima uz veliki arheološki park, istakao je da se radi o najvažnijem otkriću još od bronzanih statua iz Rijačea.

Arheološko nalazište će biti zatvoreno do proleća, kada će se istraživanje nastaviti. Vreme do tada će biti posvećeno analizama, restauraciji i studijama. Kako je objasnio arheolog Đakopo Taboli, reč je o timskom radu šezdesetoro eksperata iz čitavog sveta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike