Neobične promene u čuvenoj galeriji Ufici: Ko ostaje, a ko odlazi?

21.07.2021

06:44 >> 06:46

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedan od najpoznatijih svetskih muzeja već dugo jedva izdržava ogromnu navalu turista, a sada je rešio da se rastereti na spektakularan način

Neobične promene u čuvenoj galeriji Ufici: Ko ostaje, a ko odlazi?
Galerija Ufici - Copyright Profimedia

Jedan od najpoznatijih svetskih muzeja, firentinska galerija Ufici, već dugo jedva izdržava ogromnu navalu turista, a sada je rešila da se rastereti na spektakularan način – pretvaranjem čitave Toskane u muzej.

Tokom narednih godina, Toskana će se pretvoriti u ogromnu umetničku galeriju, dok će slike i skulpture iz čuvene galerije Ufici biti raspoređene u više od 100 mesta u čitavoj regiji poznatoj po pitomoj prirodi i slavnim vinima, piše Dojče vele.

Selo Popi, Toskana/ Profimedia

Ufici je građevina koju je u Firenci podigla porodica Mediči, i u nju su u vreme njihove vladavine bila smeštena različita ministarstva i državna administracija.

Od 16. veka u ovom zdanju se nalazi i umetnička kolekcija Galerija Ufici koja je danas jedan od najposećenijih muzeja Italije i sveta. Oduvek je bila jedan od najjačih magneta za turiste, a sada bi, prema projektu, od toga trebalo da profitira i čitav region.

“Rađanje Venere”, Botičeli, Galerija Ufici/Profimedia

Galerija je vremenom počela da gubi smisao – dela renesansnih umetnika, od Botičelija do Direra, posle dugog čekanja u redovima za ulaznice, mogla su da se gledaju samo u velikom metežu, a sada će biti raspoređena po Toskani i masovni “udar” turista bi trebalo da bude “amortizovan” na čitav region.

Jedna od važnih umetničkih lokacija je ostrvo Elba koje leži u Tirenskom moru, između Italije i Korzike, na koje je koalicija Engleza, Prusa, Rusa i Austrijanaca proterala Napoleona nakon njegovih poraza u bitkama u Moskvi i Lajpcigu.

Napoleon/Profimedia

Tu će, u ostrvskom gradiću Portoferaju, do oktobra biti izložen izbor slika o Napoleonu iz galerije Ufici, zajedno sa delima iz lokalnih kolekcija.

– Nadamo se da ćemo izložbom na Elbi vratiti Napoleonov duh na ostrvo na kojem je živeo. Hoćemo da velika umetnička dela pokažemo u pravom kontekstu, tamo gde će imati mnogo veći značaj nego u Firenci gde su izolovana – kaže za DW Ajke Šmit, direktor slavnog muzeja.

Pored Elbe, u istorijski važna mesta Toskane spada i selo Popi u brdima, u koje je pobegao veliki pesnik Dante Aligijeri nakon što je u Firenci osuđen na smrt.

Dante Aligijeri/Profimedia

U seoskoj tvrđavi u kojoj je živeo napisao je delove svoje “Božanstvene komedije”, a upravo to utvrđenje će sada biti pretvoreno u stalni izložbeni prostor sa delima iz galerije Ufici.

Pročitajte još

Kako se navodi, ne može se sa sigurnošću predvideti na kakav će prijem naići projekat “raštrkane umetnosti” jer je i pored ublažavanja pandemijskih mera tokom leta, međunarodni turizam ostao vrlo ograničen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike