Još jedna zemlja podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u

07.11.2022

15:39

0

Autor: 24sedam

Imaju skoro sve uslove za ulazak u ovu grupu

Još jedna zemlja podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u
BRIKS zajednica - Copyright Pixabay

Vlasti Alžira podnele su zvaničan zahtev za pridruživanje grupi BRIKS, saopštila je specijalna izaslanica Ministarstva spoljnih poslova te zemlje za međunarodno partnerstvo Lejla Zerugi, prenosi portal „Aš-Šuruk“.

- Alžir je podneo zvaničnu prijavu za pridruživanje grupi BRIKS - rekla je ona.

Krajem jula predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun rekao je da je republika zainteresovana za stupanje u BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika). 

On je istakao da zemlja ima skoro sve uslove za ulazak u ovu grupu. Tebun je takođe primetio da bi pridruživanje BRIKS-u omogućilo Alžiru da izbegne učešće u „bipolarnim sukobima“.

"Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre"

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je krajem juna da je zajednička politika zemalja članica grupe BRIKS - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - u cilju izgradnje multipolarnog sveta sada ključna kao nikada pre.

- Sigurni smo da je liderstvo zemalja BRIKS-a u formulisanju zajedničkog i pozitivnog kursa ka izgradnji istinski multipolarnog sistema međudržavnih odnosa, zasnovanog na univerzalno priznatim normama međunarodnog prava i ključnim principima Povelje UN, od krucijalne važnosti kao nikada ranije - rekao je Putin u video obraćanju na 14. samitu BRIKS-a.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da složenost i transnacionalna priroda problema i pretnji sa kojima se suočava međunarodna zajednica zahtevaju traženje kolektivnih odgovora uz aktivno učešće ovog bloka.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike