Austrijski političar: Treba da se založimo za ukidanje sankcija, više bole nas nego Ruse

24.10.2022

09:12

0

Maksimilijan Kraus poručuje da bi Beč trebalo da vrši pritisak da se one ukinu

Austrijski političar: Treba da se založimo za ukidanje sankcija, više bole nas nego Ruse
kraus - Copyright Printscreen/YouTube/FPÖ Wien

- Politika sankcija EU je apsurdna i neshvatljiva, jer kaznene mere štete više onim zemljama koje su ih uvele, a ne Rusiji - ocenio je šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus i poručuje da bi Austrija u EU trebalo da vrši pritisak da se one ukinu.

- Sankcije protiv Rusije u prvoj liniji štete nama. Austrija, to jest kancelar Karl Nehamer, trebalo bi da vrši pritisak na EU da se one konačno ukinu. Proteklih meseci se pokazalo da sankcije nas bole mnogo više nego Ruse. Blagostanje zapada je ugroženo, a našoj privredi preti opasnost da zbog tih mera kolabira. Odustajanje od gasa ne može da se sprovede od danas za sutra. Zato je potrebno delovati razumno - podvukao je Kraus.

Ukazao je da ekonomski eksperti upozoravaju da nema kraja rastu inflacije i da će dugo morati da se čeka na smanjenje tenzija u energetskom sektoru.

AP Photo/Theresa Wey
Karl Nehamer

- To znači dalja poskupljenja u mnogim oblastima, a i tamo gde nije potrebno. Tu pre svega mislim, na primer, na opštinske zgrade u Beču gde je gradonačelnik mogao jednim potpisom da obustavi rast kirija, koje su se umesto toga utrostručile - rekao je on.

Kraus je ukazao da je rast cena struje i gasa apsolutno ludilo, kao i činjenica da je bečka vlast najavila da će povećati takse za vodu, smeće, i kanalizaciju.

Sve to doprinosi siromašenju građana, koji više ne znaju kako da savladaju svakodnevicu.

Kraus kaže da i vlada Austrije doprinosi tome jer je upravo sada uvela porez na CO2 i time "brutalno poskupela" gorivo i grejanje na lož ulje.

- Takve probleme smo sami napravili i oni su nepotrebni - dodao je on.

Kraus je preneo da čuje da mnogi gradani u Beču više ne znaju kako sebi da priušte grejanje.

Profimedia
 

- Povećanje cene sistema daljinskog grejanja za 92 odsto je previše. Od gradskih vlasti samo čujemo da je savezna vlast nadležna, iako to nije tačno. Prilikom poređenja računa za struju je uočljivo da građani u Donjoj Austriji i Burgenlandu plaćaju za šest odsto manje nego Bečlije. A za to su krive takse koje ima Beč, a druge pokrajine ne - istakao je Kraus, tvrdeći da je za to kriv gradonačelnik Mihael Ludvig.

Upitan za pritisak EU da se pridruži sankcijama, on ističe da Srbija mora ići svojim putem.

- Kao što sam rekao sankcije štete više onim zemljama koje su je uveli, a ne Rusiji. To sigurno nije ispravni put- naglasio je on.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike