"Pokušao sam da spasim pilote, ali sam se onesvestio!": Ribar opisao dramu na jezeru Viktorija gde se srušio avion (VIDEO)

07.11.2022

13:48

0

Autor: N. Pavlović

U nesreći u Tanzaniji je stradalo 19 ljudi

"Pokušao sam da spasim pilote, ali sam se onesvestio!": Ribar opisao dramu na jezeru Viktorija gde se srušio avion (VIDEO)
Copyright Profimedia

Ribar koji je među prvima došao na mesto pada aviona u jezeru Viktorija, u Tanzaniji, opisao je kako je pokušao da spase pilote koji su bili zarobljeni u kokpitu.

Madžaliva Džekson je zvanično proglašen za heroja zbog pružanja pomoći, dobiće i milion tanzanijskih šilinga (430 dolara), a ponuđen mu je i posao u brigadi za spasavanje i borbu protiv požara.

Youtube/Wasafi Media
 

Kako je ispričao, video je da se avion približava iz pogrešnog smera pre nego što se survao u vodu.

Sa još tri ribara je pojurio ka mestu nesreće, a pokušavali su da razbiju zadnja vrata letelice veslom što je pojedinim putnicima pomoglo da se spasu.

Youtube/Wasafi Media
Džekson

Džekson kaže da je potom prešao na prednji deo aviona, ali je morao da zaroni. Sa jednim od pilota je komunicirao uz pomoć znakova.

- Naložio mi je da polomim prozor kokpita. Izronio sam iz vode i pitao obezbeđenje aerodroma, koje je u međuvremenu stiglo, da li imaju neki alat. Dali su mi sekiru, ali me je zaustavio jedan čovek. Rekao je da su već u komunikaciji sa pilotima i da voda ne prodire u kokpit - rekao je.

Još jednom je zaronio kako bi se pozdravio sa pilotom. Međutim, pilot je ipak naglasio da želi da bude spasen, a ne da još čeka.

- Pokazao je na vrata za hitne slučajeve u kokpitu. Uzeo sam konopac i zavezao ga za vrata, pa smo pokušali da ih otvorimo uz pomoć brodova, ali je konopac pukao i pogodio me u lice zbog čega sam se onesvestio. Sledeće čega se sećam je da sam se probudio u bolnici - objasnio je Džekson.

Youtube/Wasafi Media
Džekson se onesvestio tokom spasavanja

Nažalost, oba pilota su preminula, a ukupno je stradalo 19 putnika, od 43 koliko ih je bilo u letelici tanzanijske privatne avio-kompanije.

Avion je napustio Dar es Salam u nedelju i obavio zakazano zaustavljanje u Mvanzi, pa se zaputio za Bukobu gde je trebalo da sleti. Jaka kiša je priredila velike probleme, a avion se srušio na obali jezera nedaleko od aerodroma.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike