Klimavi nemačko-ukrajinski odnosi: Funkcioner SPD tvrdi - Na listi sam terorista Ukrajine! Kijev negira

07.11.2022

07:25

0

Mićenih je na sednici konventa rekao da je na toj listi zato što se zalaže za primirje, i da, ako je to kriterijum, na listu treba staviti i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša

Klimavi nemačko-ukrajinski odnosi: Funkcioner SPD tvrdi - Na listi sam terorista Ukrajine! Kijev negira
Rolf Mutzenich - Copyright Profimedia/Kay Nietfeld/dpa

Nemačko-ukrajinski odnosi ponovo su poljuljani posle izjave šef frakcije vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u nemačkom Bundestagu, Rolfa Mićeniha, da se nalazi na "listi terorista" ukrajinske vlade.

Mićenih je na sednici konventa rekao da je na toj listi zato što se zalaže za primirje, i da, ako je to kriterijum, na listu treba staviti i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

On je rekao da se diskriminišu svi oni koji se, kao i on, zalažu za diplomatiju obustavljanja rata Rusije protiv Ukrajine.

Mićenih je, u izjavi dnevniku "Zidojče cajtung", ponovio kritiku na račun ukrajinskih vlasti, ali sada ne navodeći da je na "listi terorista".

On je kazao da je iritiran što je na nekakvoj listi zbog navodne podrške teroru i patnje koju Rusija svojom agresijom izaziva ukrajinskom narodu samo zato što se zalaže za primirje.

Mićenih je istakao da ga to neće sprečavati da podržava i dalje Ukrajinu i istovremeno se zalaže za međunarodne diplomatske inicijative.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine odbacilo je tvrdnje Mićeniha, navodeći da ukrajinska vlada nema nikakvu listu terorista.

Portparol Ministarstva Oleh Nikolenko je na Fejsbuku naglasio da Ukrajina ne vodi nikakav postupak protiv Mićeniha i da su sve njegove tvrdnje neistinite.

Mićenih se našao na listi Centra za borbu protiv dezinformacija nacionalnog bezbednosnog i odbranbenog saveta Ukrajine, koja je u julu objavljena putem interneta.

Na njoj je bilo više od 70 ličnosti, koje su optužene da podržavaju narativ ruske propagande, a za Mićeniha je navedeno da se zalaže za primirje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike