Novi savezi unutar NATO – Nemačka predlaže "Evropski nebeski štit", Francuska odbila da stavi potpis

06.11.2022

21:30

0

Autor: 24sedam

Reč je o objedinjenog sistemu protivvazduhoplovne zaštite

Novi savezi unutar NATO – Nemačka predlaže "Evropski nebeski štit", Francuska odbila da stavi potpis
Evropski nebeski štit - Copyright Foto:Profimedia

Nemačka je pokrenula inicijativu "Evropski nebeski štit" koju je podržalo još 14 članica NATO-a, kao i Finska. Reč je o objedinjenog sistemu protivvazduhoplovne zaštite. Francuska je odbila da stavi svoj potpis. Stručnjaci upozoravaju na sve zategnutije odnose između dve sile. Ko se oko koga okuplja i zbog čega se stvaraju savezi unutar NATO-a?

Pad bespilotne letelice u Zagrebu u martu ove godine, potvrdio je bojazan NATO-a da sistem protivvazduhoplovne odbrane ne funkcioniše, kažu stručnjaci.

AP Photo/Darko Vojinovic
 

- Kišobran nad Evropom pokazao je svu ranjivost, jer nisu imali adekvatne raketne sisteme koji bi pokrili sve visine, od malih i srednjih do velikih - kaže pukovnik u penziji, dugogodišnji čuvar neba nad Srbijom Miodrag Savić, piše RTS.

"Evropski nebeski štit" dolazi posle "strateškog kompasa", akcionog plana o zajedničkoj evropskoj odbrani, usvojenog u martu.

Taj plan, između ostalog, predviđa da bi do 2025. godine trebalo da bude spremna zajednička interventna jedinica od 5.000 vojnika. Nemačka će u prvo vreme staviti na raspolaganje svoje snage za srž formacije. 

- Smatra se da je ruska invazija na Ukrajinu doprinela tome, da se uslovno rečeno Evropa probudi i da shvati da su joj potrebni neki njeni odvojeni i nezavisni sistemi odbrane. Inicijativa je jedan od takvih pokušaja koje možemo da vidimo - ističe Helena Ivanov iz društva "Henri Kisindžer". 

Ko nije potpisao inicijativu

Novu nemačku inicijativu nisu potpisale sve evropske članice NATO-a, među njima su Francuska, Poljska, ali i Hrvatska koja, kako se pokazalo, nema efikasnu protivvazduhoplovnu odbranu. Pariz i Berlin imaju stari problem: nemačko oružano oslanjanje na Vašington. 

 

 

- Francuska je imala specifičan položaj, politički i vojni, u okviru NATO-a. Konkretno, Francuzi su uvek razvijali svoje autonomne sisteme PVO, jedan od njih je 'Mistral' sa raznim varijantama. Jednu od tih varijatni, između ostalog, kupila je i naša zemlja, a i Hrvati planiraju nabavku 'Mistrala' - podseća Savić. 

Zašto je Nemačka pokrenulu inicijativu 

Helena Ivanov podseća da Francuska zamera Nemačkoj što je neke odluke donela unilateralno, bez prethodne konsultacije. 

- Francuzi smatraju i da pojedine odluke koje Nemačka unilateralno donosi, nisu nužno u najboljem francuskom interesu. Isto se postavlja i za ovu inicijativu. Iako su u prethodnih nekoliko dana rekli da su voljni da nastave pregovore i potencijalno razmotre, Francuzi za sada nisu zainteresovani da budu deo inicijative - dodaje Ivanov.

U stručnoj javnosti nagađa se da je Nemačka pokrenula inicijativu kako bi pokušala da dobije američke dozvole za nabavku izraelskih sistema PVO.

S druge strane, sistem IRIS-T kratkog dometa, koji razvija 10 godina, Berlin je poslao Ukrajini. Posle testiranja u realnim ratnim uslovima, planira da ga uvede u svoje naoružanje.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike