Nikad snažnija eksplozija: Vulkan na jugu Pacifika izbacio materijal do mezosfere, razorni cunamiji uništili hiljade domova (VIDEO)

05.11.2022

14:42

0

Stub pepela dostigao je visinu od 57 kilometara, oborivši prethodne rekorde

Nikad snažnija eksplozija: Vulkan na jugu Pacifika izbacio materijal do mezosfere, razorni cunamiji uništili hiljade domova (VIDEO)
Copyright Profimedia

Podvodna vulkanska erupcija u južnom delu Pacifika stvorila je najveći ikada zabeleženi oblak, otkrila je nova studija.

Eksplozija vulkana Hunga Tonga-Hunga Haapaj dostigla je visinu od 57 kilometara - postavši prva koja je probila mezosferu, kažu naučnici.

Ovo je sloj atmosfere koji se nalazi na visini od 50 do 80 kilometara iznad Zemlje. Eksplozija 15. januara ove godine bila je jedna od najsnažnijih ikada zebeleženih.

 

 

Izazvala je razorne cunamije, a zvučni talasi su proneli su se na 10.000 kilometara - do Aljaske. Nekoliko hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Sada su naučnici precizno izmerili visoki stub pepela i vode koji se dizao nagore - koristeći fotografije koje su napravili sateliti.

Rezultati objavljeni u časopisu "Nauka" pokazali su da je stub pepela dostigao visinu od 57 kilometara, oborivši prethodne rekorde.

 

 

Erupcija vulkana Pinatubo na Filipinima 1991. godine dostigla je 40 kilometara, a meksički Čičon 1982. bacio je pepeo na visinu od 31 kilometra.

Vulkan koji je u Pacifiku eruptirao sredinom januara takođe je prvi dokaz vulkanske erupcije koja je izbacila materijal kroz stratosferu i direktno u mezosferu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike