Ne zna se da li Putin dolazi na G20, Ostin veruje da Ukrajinci mogu da osvoje Herson

03.11.2022

20:33 >> 22:35

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Ne zna se da li Putin dolazi na G20, Ostin veruje da Ukrajinci mogu da osvoje Herson
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

U toku je 253. dan sukoba u Ukrajini.

Traje ofanziva ruske vojske na istočnom i južnom frontu.

Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije civila, dok ruske specijalne službe imaju dokaze da su pripadnici britanske ratne mornarice umešani u sabotažu gasovoda Severni tok i Severni tok 2, saopštio je Kremlj.

Britansko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe, a Međunarodna agencija za atomsku energiju počela je inspekciju u Ukrajini zbog ruskih navoda o "prljavoj bombi".

Najvažnije činjenice

U toku je 253. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.35 - Toliko za danas!

Hvala vam na poverenju, čitamo se i narednog dana kao i svakog od početka specijalne operacije.

22.55 - Opasnost od vazdušne uzbune proglašena u nekoliko oblasti u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je Kirovogradskoj, Odeskoj, Nikolajevskoj, Vinickoj i Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini, pokazuju podaci onlajn mape vazdušnih uzbuna Ministarstva za digitalni razvoj zemlje.

Pored toga, Ministarstvo je saopštilo da je uzbuna takođe bila proglašena i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.

21.39 - U predgrađu grada Zaporožja čuju se eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

21.32 - Indonezija: Još ne znamo da li Putin dolazi na G20

U Indoneziji, koja je domaćin samita G20, kažu da još ne znaju da li će ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovati događaju, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Retno Marsudi.

- Hajde da sačekamo do 'dana D' - rekla je ona odgovarajući na pitanje da li će Putin prisustvovati samitu zakazanom za 15. i 16. novembar.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

21.29 - Akar: Od nastavka izvoza žita isplovilo 6 brodova

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je danas da je od nastavka sporazuma za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka isplovilo šest brodova.

- Tako je broj brodova koji su napustili luke povećan na 426, a količina prevezenog žita je premašila 9,7 miliona tona - rekao je Akar.

20.06 - Rusija: Predstavnici ambasade SAD posetili Grajner u zatvoru

Predstavnici ambasade SAD u Moskvi posetili su danas u ruskom zatvoru američku košarkašicu Britni Grajner.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs naveo je da su zvaničnici SAD iz prve ruke mogli da vide njenu "istrajnost i upornost uprkos aktuelnoj situaciji".

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer je kazala da se Grajner "dobro drži, koliko može, s obzirom na okolnosti" i dodala da njeno oslobađanje ostaje jedan od glavnih prioriteta aktuelne američke administracije.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

19.31 - Stoltenberg pozdravio nastavak sporazuma o izvozu žita

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas nastavak sporazuma o izvozu žitu i zahvalio Turskoj na naporima koje ulaže po tom pitanju.

- Zahvalan sam Turskoj i lično predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na pregovorima o bezbednom prolazu ukrajinskog žita kroz Crno more, što ublažava situaciju sa globalnom krizom hrane. Pozdravljam nastavak sporazuma o žitu i napore Turske koje ulaže po tom pitanju - rekao je Stoltenberg.

AP Photo/Bernat Armangue
 

19.00 - Ostin: Verujem da ukrajinske snage mogu da preuzmu Herson

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izrazio je danas uverenje da ukrajinske snage mogu da preuzmu Herson od ruskih snaga.

- Kad je reč o tome da li Ukrajinci mogu da zauzmu preostalu teritoriju na zapadnoj strani reke Dnjepar i u Hersonu, svakako verujem da imaju sposobnost da to urade - rekao je Ostin na konferenciji za novinare sa svojim južnokorejskim kolegom.

AP Photo/Alex Brandon
 

18.59 - Borelj: Moramo da podržimo Ukrajinu više nego ikada pre

Međunarodni partneri moraju da nastave da pružaju podršku Ukrajini dok se priprema za borbu protiv ruske invazije tokom predstojećih zimskih meseci, izjavio je danas šef EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

On je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin čeka da nastupi prava ruska zima koja će ići na ruku ruskoj vojsci.

18.18 - Gutereš: Ukrajina izvezla 10 miliona tona žita od početka sporazuma

Ukrajina je izvezla 10 miliona tona žita i drugih prehrambenih proizvoda otkako je sporazumom uz posredovanje UN u julu ponovo pokrenuta isporuka koja je bila zaustavljena zbog sukoba u toj zemlji, izjavio je danas generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

- Apelujem na sve strane da koncentrišu napore u dve oblasti. Prvo, obnavljanje i puna primena Crnomorske inicijative. Drugo, uklanjanje preostalih prepreka izvozu ruske hrane i đubriva - rekao je Gutereš.

AP Photo/Mary Altaffer
 

17.01 - Zelenski neće na samit G20 ako dolazi Putin

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da neće prisustvovati samitu G20 na Baliju ukoliko na njemu bude prisustvovao ruski predsednik Vladimir Putin.

16.56 - Bugarski parlament: Poslati vojnu pomoć Ukrajini

Bugarska treba da pošalje vojnu pomoć Ukrajini, odlučio je danas bugarski parlament, dajući privremenoj vladi mesec dana da sačini plan o tome koje oružje bi ta zemlja mogla da pošalje kao podršku Kijevu.

Poslanici su sa 175 glasova "za" i 49 "protiv" u okviru plana koji se sastoji od šest tačaka, odobrili slanje vojne pomoći i odlučili da kabinet treba da započne pregovore sa saveznicima Bugarske u NATO-u kako bi zamenio ili pojačao svoje odbrambene sposobnosti i omogućio brže oslobađanje vojne opreme iz sovjetske ere.

16.00 - IAEA nije pronašla neprijavljene nuklearne aktivnosti u Ukrajini

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da nije pronašla znake neprijavljene nuklearne aktivnosti na tri lokacije u Ukrajini koje su pregledali stručnjaci na zahtev Kijeva, a kao odgovor na ruske navode da se na toj teritoriji pravila "prljava bomba".

- Naša tehnička i naučna procena rezultata koje smo do sada imali nije pokazala nikakve znake neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala na ove tri lokacije - navodi se u saopštenju IAEA.

AP Photo/File
 

15.10 - Ruske snage verovatno će napustiti zapadnu obalu Dnjepra

Zamenik predsednika proruske civilne administracije u regionu Hersona, Kiril Stremousov, izjavio je danas da će ruske snage verovatno napustiti zapadnu obalu Dnjepra, gde je Moskva proteklih sedmica evakuisala civile.

Najverovatnije će ruske snage otići na levu, istočnu obalu Dnjepra, rekao je Stremousov.

Stremousov je pozvao stanovnike koji su još u Hersonu da smesta napuste grad.

14.42 - Volfovič: Sporove Belorusije i NATO suseda rešiti mirno

Problemi koji postoje u odnosima između Belorusije i susednih NATO zemalja treba da budu rešeni za pregovaračkim stolom, ali politički lideri zemalja Alijanse odbijaju tu mogućnost, izjavio je danas u Moskvi sekretar beloruskog Saveta za bezbednost Aleksandar Volfovič.

Volfovič je, posle susreta sa sekretarima Saveta za bezbednost zemalja članica Zajednice nezavisnih država, rekao da se spor Belorusije i susednih NATO zemalja mora rešiti na miran, civilizovan i demokratski način, preneo je TASS.

13.43 - Ukrajinske snage opet granatirale Herson, PVO oborila četiri projektila

AP Photo/Kostiantyn Liberov
 

13.03 - Poljska: Ruska ambasada uložiće protest zbog zaplene rekreativnog centra

Ruska ambasada u Varšavi uložiće protest poljskom Ministarstvu spoljnih poslova zbog nezakonite zaplene rekreativnog centra u blizini Varšave, navodi se u današnjem saopštenju diplomatske misije.

Poljske vlasti su prethodno najavile oduzimanje rekreativnog centra u blizini Varšave od ruske ambasade koji Rusija smatra svojim vlasništvom, jer ga je izgradila svojim sredstvima, prenele su RIA novosti.

Rusko diplomatsko predstavništvo je objasnilo da je rekreativni centar Ambasade Rusije u Poljskoj „Skubjanka”, koji se nalazi na oko 40 kilometara od Varšave, kao i da se od početka ove godine ne koristi iz bezbednosnih razloga i da su centar od marta preuzeli poljski organi.

12.46 - Evropska komisija: Evropska unija može početi isporuke struje Ukrajini umesto izvoza struje iz te zemlje

Pixabay
 

12.10 - Lider DNR: Obavljena razmena zarobljenika sa Ukrajinom po formuli 107 za 107

Lider Luganske Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da su Ukrajina i Rusija razmenile zarobljenike, naglasivši da su od ovog broja 65 iz DNR i LNR.

12.02 - Zelenski: Ruski povratak u sporazum značajan diplomatski ishod

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozdravio je odluku Rusije da ponovo bude deo sporazuma o izvozu žita, samo nekoliko dana nakon što je Kremlj zapretio da će se povući, kao značajan diplomatski ishod za Ukrajinu i ceo svet.

- Sprovođenje inicijative za izvoz žita će se nastaviti - rekao je Zelenski u sinoćnjem obraćanju, preneo je britanski list "Gardijan".

11.45 - Lavrov: Ne vidimo pomak na ukidanju sankcija za rusko žito

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov saopštio je danas da Moskva i dalje ne vidi nikakav pomak kada je u pitanju ukidanje ograničenja na ruski izvoz žitarica i đubriva uprkos povratku primeni Crnomorske inicijative.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

- Kao što znate, nastavljena je primena sporazuma o izvozu ukrajinaskog žita. Istovremeno, još uvek ne vidimo nikakav rezultat u vezi sa drugim delom sporazuma koji je predložio generalni sekretar UN, koji podrazumeva uklanjanje prepreka na putu izvoza ruskog đubriva i žitarica - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa potpredsednikom vlade Jordana Ajmanom Huseinom Abdulahom Al-Safadijem, dodajući da je potrebno preduzeti „ozbiljne korake“ kako bi se u budućnosti održao sporazum o izvozu žita, prenosi TASS.

11.27 - Peskov: Kremlj se nije obavezao da će ostati u Sporazumu o žitu

Kremlj je danas saopštio da se nije obavezao da će ostati u Crnomorskom sporazumu o žitu nakon njegovog isteka 19. novembra.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Rusija tek treba da proceni da li sporazum funkcioniše pre nego što odluči da li da produži svoje učešće, preneo je Rojters.

11.12 - Rusija nema obavezu da ispunjava uslove van sporazuma o žitu

Ukrajina je saopštila danas da Rusija nema obavezu da ispunjava uslove koji nisu predviđeni sporazumom o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka postignutim u julu i pozvala Moskvu da odredi svoj udeo u ispunjavanju dogovora.

Portparol ukrajinskog ministarstva inostranih poslova Oleg Nikolenko napisao je na Fejsbuku da Ukrajina ne nudi ništa novo Rusiji da bi se Moskva vratila sporazumu o žitu.

10.42 - Savet bezbednosti UN glasao protiv istrage američkih biolaboratorija u Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je poziv Rusije na međunarodnu istragu o tvrdnjama da su Sjedinjene Američke Države koristile laboratorije u Ukrajini za razvoj biološkog oružja.

AP Photo/Mary Altaffer, File
 

9.26 - Rusija pozvala na razgovore britansku ambasadorku u Moskvi

Britanska ambasadorka u Moskvi Debora Bronert pozvana je na razgovore u Ministarstvo inostranih poslova Rusije kako bi odgovorila na tvrdnje Ministarstva odbrane Rusije da je Velika Britanija umešana u ukrajinske napade na rusku Crnomorsku flotu na Krimu.

9.21 - Akar: Funkcionisanje koridora za izvoz potpuno je normalizovano

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je funkcionisanje morskog koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine nakon povratka Rusije učešću u prehrambenom sporazumu, potpuno normalizovano.

- Od Ukrajine smo dobili pismene garancije, predali ih Sergeju Šojguu. U sredu u 12 časova odlučeno je da se nastavi funkcionisanje mehanizma za izvoz žita. Rad morskog koridora je potpuno normalizovan. Njegovo funkcionisanje se nastavlja, ovo je humanitarna misija - rekao je Akar televiziji "Haberturk".

9.09 - Kuleba: Španski PVO sistemi "Havk" na putu ka Ukrajini

Španski sistemi PVO "Havk" već su na putu ka Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u intervjuu za španski radio "Kadena SER".

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

 

8.32 - Patrušev: Kijev nastavlja sa granatiranjem nuklearke Zaporožje

Sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev rekao je danas da ukrajinske snage nastavljaju sa granatiranjem nuklearne elektrane u Zaporožju uprkos poseti delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

- Ukrajinske neonacističke snage nastavljaju da granatiraju NE Zaporožje koristeći oružje dobijeno od Zapada, što može izazvati globalnu katastrofu. Nažalost, poseta delegacije IAEA nije dovela do prekida napada i međunarodne osude kijevskog režima - saopštio je Patrušev na sastanku šefova bezbednosti Zajednice nezavisnih država (ZND), prenosi TASS.

Dodaje da su ruske snage sprečile teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporožje.

- Dobili smo informaciju da su naše specijalne službe sprečile teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporožje - rekao je Petrušev.

Petrušev je izneo i tvrdnje da Ukrajina priprema „prljavu bombu“ uz podršku Zapada i da bi sigurnosna situacija mogla odmaći kontroli ukoliko se Kijev ne odvrati od namere da upotrebi to opasno oružje.

- Prema dostupnim podacima, Ukrajina radi na stvaranju ''prljavog'' nuklearnog oružja. Verujemo da se ovaj proces odvija uz učešće zapadnih pokrovitelja. Zbog toga, izražavamo veoma ozbiljnu zabrinutost. To je opasna situacija koja preti da se pretvori u globalnu katastrofu, ukoliko se ne zaustavi - zaključio je sekretar ruskog Saveta za bezbednost.

8.15 - Bajden: Američke trupe u Poljskoj na duže staze

AP Photo/Carolyn Kaster
Džozef Bajden

Američki predsednik DŽozef Bajden izjavio je da će američke trupe u Poljskoj ostati dugo.

- Oni su tu na duže staze - odgovorio je Bajden na pitanje novinara, prenosi RIA Novosti.

Kao odgovor na rat u Ukrajini, SAD su povećale svoj vojni kontingent u Evropi, uključujući i istočno krilo NATO.

7.23 - Zelenski: Ruske rakete preletele iznad koridora za izvoz žita

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je večeras da su dva ruska aviona ispalila dve krstareće rakete koje su preletele preko crnomorskog koridora za izvoz ukrajinskog žita, javlja Rojters.

- Svako rusko ispaljivanje projektila, koje se dešava skoro svakodnevno, direktno ugrožava izvoz hrane - rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
 

07.07 - Kambodža šalje deminere da obučavaju Ukrajince

Kambodža će obezbediti svoje stručnjake za deminiranje koji će obučavati sapere, ukrajinske vojne inženjere.

Premijer Kambodže Hun Sen je rekao da će poslati svoje specijalce u Ukrajinu u saradnji sa Japanom, prenela je ukrajinska "Pravda".

Generalni direktor Kambodžanskog centra za uklanjanje mina Heng Ratana rekao je da će njegova agencija poslati prvu grupu u Ukrajinu početkom decembra, a druga bi mogla biti poslata u prvom kvartalu 2023.

07.00 - Ukrajinski mediji javljaju da se čuju eksplozije u Harkovu i Nikolajevu

Ukrajinski mediji javljaju i to da su dronovima pogođeni ciljevi u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.
Deo grada ostao je bez struje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike