„Preduzećemo jake mere protiv namernih provokacija": Severna Koreja upozorila Seul, Južna tvrdi da je prekršen vojni sporazum

15.10.2022

08:53

0

Na osnovu dogovora potpisanog 2018. godine, dve Koreje ni u kom slučaju ne mogu da koriste silu jedna protiv druge

„Preduzećemo jake mere protiv namernih provokacija": Severna Koreja upozorila Seul, Južna tvrdi da je prekršen vojni sporazum
profimedia-0359361253 - Copyright Profimedia

Severna Koreja upozorila je da će preduzeti „jake vojne protivmere zbog namernih provokacija Južne Koreje“.

Neimenovani predstavnik vojske Severne Koreje upozorio je Seul dan nakon što je Pjongjang ispalio balističku raketu kratkog dometa u more, kao i stotine artiljerijskih metaka u blizini granice sa Južnom Korejom, navodi agencija Rojters.

Jedinice Severnokorejske narodne armije na prvoj liniji izvele su u petak artiljerijsku vatru kako bi poslale jasno upozorenje na „ponovljene provokacije neprijatelja“, istakao je portparol u saopštenju koje je prenela zvanična novinska agencija Severne Koreje KCNA.

Kako se dodaje, Vojska Severne Koreje ni ubuduće nikada neće dozvoliti bilo kakvu provokaciju koja pojačava vojnu napetost na Korejskom poluostrvu, već će preduzeti temeljne i jake vojne protivmere.

Severna Koreja je u petak ispalila oko 560 artiljerijskih hitaca i balističku raketu kratkog dometa, saopštio je Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS). Artiljerijski hici su ispaljeni sa istočne i zapadne obale Severne Koreje i pali su u tampon-zonu duž morske granice dve Koreje. Artiljerijska paljba odvijala se u dva talasa, sa 170 ispaljenih metaka usred noći i još 390 u kasnim popodnevnim satima.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

U javnom saopštenju JCS je nazvao artiljerijske pucnje Severne Koreje „jasnim kršenjem vojnog sporazuma“ koji je potpisan tokom međukorejskog samita između tadašnjeg južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Pjongjangu 2018.

Pozivajući Sever da odmah zaustavi lansiranje raketa, JCS je takođe ozbiljno upozorio da dosledne provokacije Severa dovode do eskalacije vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Na osnovu vojnog sporazuma potpisanog 2018. godine, dve Koreje ni u kom slučaju ne mogu da koriste silu jedna protiv druge. Takođe su se složili da ne preduzimaju nikakve provokativne mere za invaziju ili napad.

Prema južnokorejskoj vojsci, artiljerijski hici su bili najmanje četvrti prekršaj Severne Koreje od kada je sporazum postignut. Poslednji incident koji je eksplicitno naveden kao kršenje bio je kada je Severna Koreja pucala na južnu osmatračnicu u demilitarizovanoj zoni u provinciji Gangvon 2020.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike