Ilon Mask lansirao najmoćniju raketu u istoriji: Pokrenuta poverljiva misija za svemirske snage SAD (VIDEO)

01.11.2022

15:01

0

U pitanju je najmoćnija operativna raketa trenutno u funkciji

Ilon Mask lansirao najmoćniju raketu u istoriji: Pokrenuta poverljiva misija za svemirske snage SAD (VIDEO)
Ilon Mask - Copyright AP Photo/Kiichiro Sato, File

Kompanija Spejs eks Ilona Maska lansirala je danas prvu "Falcon Heavy" raketu nakon više od tri godine.


U pitanju je najmoćnija operativna raketa trenutno u funkciji. Spejc Eks raketa pokreće poverljivu misiju USSF-44 za svemirske snage SAD, što je ujedno i prva operativna misija nacionalne bezbednosti za Falcon Heavy.

Poslednje lansiranje ove rakete bila je misija Space Test Program-2 (STP-2) u junu 2019. godine, koja je nosila eksperimentalne satelite na demonstracionom letu za Pentagon, nakon čega se danas ponovo vratila na nebo.

Lansirana je u 9:41 po lokalnom vremenu iz NASA svemirskog centra Kenedi na Floridi, i sa sobom je u svemir ponela satelite za američku vojsku,u okviru poverljive misije UŠF-44 , navodi američka televizija.

 

 


 

 

Nakon misije, kompanija je pokušala da povrati samo dva raketna pojačivača prve faze rakete Falcon Heavi - visoke bele štapove koji su povezani zajedno kako bi raketi dali povećanu snagu pri poletanju.

Kao što je planirano, centralni buster je ostavljen da uroni u okean, gde će i ostati, jer nije imao dovoljno goriva da vodi put kući, navodi se u saopštenju komande za svemirske sisteme američke vojske.

Međutim, dva bočna pojačivača izvršila su svoje prepoznatljivo sinhronizovano sletanje blizu obale Floride.

U prošlosti, Spejs Eks je pokušao da sva tri raketna pojačivača spusti nazad na sletne jastučiće na kopnu i na moru kako bi se mogli renovirati i ponovo koristiti u budućim misijama.

Kompanija još nije uspela da preuzme sva tri, iako se dramatično približila. Dva bočna pojačivača izvršila su precizno, sinhronizovano sletanje na kopnene jastučiće nakon misije u aprilu 2019. godine, a centralni pojačivač rakete doleteo je na platformu za pomorstvo.

 

 

Bonus video
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike