Kamiondžije blokirale puteve u Brazilu: Zbog Bolsonara obustavili saobraćaj na čak 324 mesta! (VIDEO/FOTO)

01.11.2022

13:45

0

Sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes naložio je u ponedeljak policiji da odmah ukloni barikade i upozorio da će svi učesnici biti kažnjeni

Kamiondžije blokirale puteve u Brazilu: Zbog Bolsonara obustavili saobraćaj na čak 324 mesta! (VIDEO/FOTO)
Tan2022-11-1_14338557_6 - Copyright Tanjug/AP Photo/Andre Penner

Brazilske kamiondžije koje podržavaju odlazećeg predsednika Žaira Bolsonara blokirali su puteve širom zemlje nakon što ga je na izborima porasio levičarski rival Luis Injasio Lula da Silva.

Blokada je prijavljena u svim državama osim u dve, što je izazvalo značajne poremećaje i uticalo na lance snabdevanja hranom.

U drugom krugi izbora Lula je imao 50,9 odsto važećih glasova naspram Bolsonarovih 49,1 odsto.

Aktuelni predsednik krajnje desnice nije priznao poraz niti osporio rezultate koji su podelili naciju.

Postoji zabrinutost da bi Bolsonaro mogao da zakomplikuje dvomesečni prelazni period pre nego što Lula, bivši predsednik, položi zakletvu 1. januara 2023.

Vozači kamiona koji podržavaju Bolsonara počeli su da postavljaju blokade na putevima širom ogromne zemlje ubrzo nakon objavljivanja rezultata izbora.

Do ponedeljka uveče federalna policija za auto-put prijavila je 342 takva incidenta, a najveći protesti su bili na jugu zemlje. Policija je kasnije uklonila neke od blokada.

Mnogi vozači kamiona imali su koristi od nižih troškova dizela tokom Bolsonarove administracije.

Sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes naložio je u ponedeljak policiji da odmah ukloni barikade.

On je upozorio da će svi oni koji i dalje blokiraju puteve u utorak biti kažnjeni sa 100.000 brazilskih reala (19.300 dolara) po satu.

Lulin trijumf

Nakon što je za nepuna dva procenta izgubio od svog najvećeg rivala. Bolsonar (67) se navodno povukao u svoju sobu da spava.

AP Photo/Andre Penner
Žair Bolsonaro

Sledećeg jutra predsednički savetnik i Bolsonarov potpredsednički potpredsednik viđeni su kako dolaze u predsedničku palatu u Braziliji, ali nije jasno da li je sreo ljude bliske sebi i šta je rečeno.

Kasnije je Bolsonaro viđen kako izlazi iz palate i ide do zgrade u kojoj se nalazi njegova zvanična kancelarija.

Borbene izjave predsednika u prošlosti, kao što je da ga „samo Bog” može ukloniti sa funkcije, jedan su od razloga zbog kojih se sa nestrpljenjem čeka da se pojavi u javnosti. Pre izbora on je više puta neosnovano sumnjao u sistem glasanja.

U svom pobedničkom govoru ubrzo nakon što su rezultati objavljeni, Lula (77) se dotakao političkog jaza koji prolazi deli Brazil koji se dodatno produbio tokom ogorčene i često oštre izborne kampanje.

AP Photo/Andre Penner
Luis Injasio Lula da Silva

- Ovoj zemlji su potrebni mir i jedinstvo. Ovo stanovništvo više ne želi da se bori - rekao je on, obećavajući da će vladati za sve Brazilce, a ne samo za one koji su glasali za njega.

Čestitke su stigle iz celog sveta, uključujući od lidera Velike Britanije, Kine, Francuske, Indije i Rusije. Američki predsednik Bajden rekao je da je pobeda došla „nakon slobodnih, fer i kredibilnih izbora“.

To je zapanjujući povratak za Lulu, političara koji nije mogao da se kandiduje na poslednjim predsedničkim izborima 2018. jer je bio u zatvoru i zabranjeno mu je da se kandiduje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike