Rusija: Doniraćemo 500.000 tona žita siromašnim zemljama

29.10.2022

18:40

0

Rusija je uvek bila i ostala pouzdan partner i spremna je da svetu obezbedi neophodnu količinu hrane - kaže ruski ministar poljoprivrede

Rusija: Doniraćemo 500.000 tona žita siromašnim zemljama
Žito - Copyright Profimedia/Pixabay

Rusija je spremna da besplatno isporuči do 500.000 tona žitarica siromašnim zemljama u naredna četiri meseca, uz pomoć Turske, rekao je danas ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

- Rusija je uvek bila i ostala pouzdan partner i spremna je da svetu obezbedi neophodnu količinu hrane. Naša zemlja je spremna da u naredna četiri meseca besplatno isporuči do 500.000 tona žitarica najsiromašnijim zemljama - rekao je ruski ministar poljoprivrede za televiziju Rosija 24.

On je saopštio da će Moskva to uraditi "uz učešće pouzdanog partnera Turske“, preneo je TASS.

Rusija suspendovala učešće u sporazumu o žitaricama

Rusija je saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon današnjeg napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koji su angažovani za obezbeđenje žitnog koridora.


- Uzimajući u obzir teroristički akt koji je kijevski režim uz učešće britanskih stručnjaka počinio 29. oktobra 2022. protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, Rusija obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane - prenosi TASS.

Prema tvrdnjama ruskog ministarstva, britanski stručnjaci iz grada Očakov, Nikolajevska oblast, učestvovali su u planiranju današnjeg napada devet dronova i sedam autonomnih pomorskih bespilotnih aparata na ruske brodove Crnomorske flote i civilna plovila, koji su se nalazili na spoljnim i unutrašnjim sidrištima u bazi u Sevastopolju.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultovalo je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini, navodi TASS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike