Ruski ambasador pozvao SAD da vrate nuklearno oružje na svoju teritoriju: To se kosi sa osnovnim principima sporazuma!

29.10.2022

07:41

0

Vest da će Amerika ubrzati skladištenje B61-12 u Evropi u Moskvi je shvaćena kao pretnja

Ruski ambasador pozvao SAD da vrate nuklearno oružje na svoju teritoriju: To se kosi sa osnovnim principima sporazuma!
B91-12 - Copyright Profimedia

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Vašingtonu, pozvao je Sjedinjene Američke Države da vrate natrag na svoju teritoriju nuklearno oružje koje su postavili u drugim zemljama, preneo je TASS.

- U ovim napetim vremenima sa povećanim rizikom nuklearne države imaju posebnu odgovornost da spreče eskalaciju. U tom kontekstu, još jednom apelujem na Vašington da na svoju teritoriju vrati natrag kompletno nuklearno oružje koje je rasporedio u inostranstvu, da ugasi nuklearne baze u drugim državama i napusti vežbe u kojima sa nenuklearnim zemljama vežba u sklopu misija NATO. To se kosi sa osnovnim principima Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja - rekao je Antonov, prenosi TASS.

On je komentarisao tekst iz "Politika" u kojem se navodi da će SAD ubrzati planove za skladištenje nadoknađene B61-12 (nuklearne) gravitacione bombe u Evropi.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Anatolij Antonov

- Zvaničnici administracije tradicionalno nazivaju to oružje taktičkim i tvrde da je ruski arsenal sličnog naoružanja nekoliko puta veći nego američki. Međutim, oni ne govore da je sav naš taktički nuklearni arsenal uskladišten u objektima u Rusiji i ne predstavlja pretnju Americi. Što se tiče američkih bombi, one su poslate u evropske zemlje, odakle Rusija nije daleko. Zato B61-12 imaju stretšku važnost, uprkos njihovom limitiranom kapacitetu - dodao je Antonov.

Ruski ambasador je ukazao na to da američka vojska, zajedno sa partnerima iz NATO, redovno održava vežbe koristeći takvo naoružanje.

- Jedna takva vežba se trenutno održava u NATO, poznata kao ''Stedfast nun''. Rukovodstvo Severnoatlanske alijanse tvrdi da aktivnost te vežbe nije usmerena protiv Rusije. Onda se postavlja pitanje - zbog koga, odnosno, ko to u Alijansi vežba korišćenje nuklearnog oružja, ako je Rusija označena kao ''najznačajnija i direktna pretnja'' njihovoj bezbednosti - dodao je Antonov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike