Tenzije na vrhuncu! Severna Koreja ispalila još dve rakete, Južna Koreja reagovala: Naša armija je u punoj pripravnosti!

28.10.2022

09:46

0

Do lansiranja je došlo četiri dana nakon što su Pjongjang i Seul razmenili pucnjeve upozorenja sa zapadne obale

Tenzije na vrhuncu! Severna Koreja ispalila još dve rakete, Južna Koreja reagovala: Naša armija je u punoj pripravnosti!
Raketa / Ilustracija - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Severna Koreja je u petak ispalila dve balističke rakete kratkog dometa sa svoje obale, najnovije u nizu lansiranja od početka ovog meseca, saopštila je južnokorejska vojska.

Zajednički načelnik štabova Seula (JCS) rekao je da je „detektovao lansiranje iz oblasti Tongčon u provinciji Kangvon“. Tongčon se nalazi na nekih 60 kilometara od međukorejske granice. Čini se da je bliža južnokorejskoj teritoriji nego bilo koja druga lansirna lokacija koju je Pjongjang koristio ove godine.

Južnokorejske snage „održavaju punu spremnost u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama“, navodi JCS u tekstualnoj poruci poslatoj medijima, prenosi južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Do lansiranja je došlo četiri dana nakon što su Pjongjang i Seul razmenili pucnjeve upozorenja sa zapadne obale usred rastućih tenzija, prenosi Rojters.

- Naša armija je u punoj pripravnosti - navodi se u saopštenju vojske Južne Koreje.

Japanske vlasti su kasnije saopštile da su severnokorejski projektili pali u Japansko more, izvan ekskluzivne ekonomske zone Tokija.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Test Pjongjanga dolazi poslednjeg dana južnokorejskih amfibijskih pomorskih vežbi „Hoguk“, u kojima je takođe učestvovao nepoznati broj američkih vojnika. U ponedeljak Seul i Vašington takođe treba da započnu zajedničke vežbe „Oluja opreza“, u kojima se očekuje da će učestvovati više od 200 borbenih aviona.

Severna Koreja je uvek izražavala bes zbog ovakvih vežbi, nazivajući ih probom za invaziju na njenu teritoriju. Prema Pjongjangu, njegova intenzivirana testiranja balističkih projektila u poslednjih nekoliko nedelja bila su opravdane „kontramere“ agresivnim akcijama Južne Koreje i SAD.

Seul i Vašington tvrde da su lansiranja zapravo izvedena u pripremi za prvu nuklearnu probu Severne Koreje od 2017.

Južnokorejski predsednik Jun Suk-Jeol rekao je u utorak parlamentu: „Izgleda da je Pjongjang već završio pripreme za sedmi nuklearni test. SAD, Južna Koreja i Japan su sledećeg dana upozorili da će takav potez naići na odgovor „bez premca”.

Profimedia
 

Pjongjang je stavio moratorijum na nuklearna testiranja 2018. godine nakon početka mirovnih pregovora između severnokorejskog lidera Kim Džong Una i tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa. Ali pregovori su ubrzo zastali zbog nespremnosti Vašingtona da ukine sankcije.

Uprkos tvrdnjama da je spremna da razmotri „neki oblik diplomatije“ sa Severnom Korejom, Bajdenova administracija do sada nije uspela da pokrene bilo kakav značajan dijalog sa Severnom Korejom.

Kim je prošlog meseca proglasio svoju zemlju „nepovratnom“ nuklearnom silom, čime je zapravo signalizirao kraj pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluostrva. On je rekao da će Severna Koreja staviti razvoj taktičkih nuklearnih bombi i da je spremna da sprovede više atomskih testova u okviru programa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike